Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Figure - početak jednog početnika
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
tomek25

Član od: 21 Ruj 2009
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Uto Ruj 22, 2009 1:10 pm    Naslov poruke: Figure - početak jednog početnika Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima!
imao bih par pitanja za znalce i strucnjake, a sigurno ih ovdje ima, kolko mogu vidjeti po prijasnjim postovima. Ma napravio sam prije par dana sinu figuricu onog lika iz crtica A je to!

visok je cca 8cm, a ofarbao sam ga vodenim bojama. kako sam pocetnik, kad sam vidio kako je radit s glinamolom napravio sam jos par figura. e tad sam zapeo. muci me to oblikovanje detalja. da li postoji nekakav materijal koji bi bio bolji od glinamola, tako da mogu napraviti figurice od 4-5cm, kakve mogu vidjeti na ovom forumu.
ovdje vidite kako izgledaju moji ostali probni radovi:

ova glava je oko 3cm, ali to je maksimum detalja koje mogu staviti.
kad spajam npr. udove, tesko se lijepi, puca (3. slika)...
da vise ne gnjavim, evo mojih pitanja: cime se rade figure, kako se rade detalji, da li postoji bolji izbor od glinamola i par savjeta o bojanju... imam osjecaj da mogu bolje od ovoga, ali "dobar savjet zlata vrijedi" Smile

hvala svima!!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ruj 22, 2009 2:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pat je i više nego dobar

za ostalo pogledaj strarije postove, nedavno je netko radio ženu, mislim da je na kraju završila na diorami i bila na CK ispod slapa

btw. dobro došao
Igor_A.

Član od: 03 Tra 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ruj 22, 2009 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Profesionalci uglavnom modeliraju u dvokomponentnim resinskim masama kao što su 'Green Stuff' ili 'ProCreate modeling putty'. Ja uglavnom modeliram u 'Fimo masi'. Prednost dvokomponentnih resinskih masa je što se izmodelirana figurica odlikuje većom čvrstoćom i nije potrebno pečenje kao kod Fimo mase. Nedostatci su, barem je to moje mišljenje, to što je figuricu potrebno farbati i što je vrijeme modeliranja, prije nego što se masa počne stvrdnjavati, relativno kratko, oko jednog sata. Nije zanemarivani prilično visoka cijena ovih masa za modeliranje u odnosu na količinu koja se dobije u pojedinom pakiranju. Ja sam od ProCreatea izmodelirao nekoliko figurica za svoju Željezničku stanicu.
Nedostatak Fimo mase je to što zahtijeva pečenje i izmodelirane figurice ne posjeduju takvu čvrstoču kao one izmodelirane od dvokomponentnih resinskih masa, pogotovo ako se radi o većim figuricama. Osnovna namjena Fimo mase je izrada nakita i ukrasa pa je to vjerojatno jedan od razloga što je Fimo masa dostupna u velikoj paleti boja, pa ako si dovoljno vješt u mješanju boja, možeš si zamješati nijanse koje ti trebaju za tvoju figuricu i u tom slučaju uglavnom nije potrebno farbanje.
Ako se misliš baviti modeliranjem figurica, moja preporuka je da sam isprobaš ove mase za modeliranje pa ćeš onda vidjeti koja ti od njih bolje 'leži' Smile
Neke svoje radove u Fimo masi sam objavio na forumu,
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9009
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9058
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9133
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9972
Natrag na vrh
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sri Ruj 23, 2009 12:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo Igor ti je vise manje sve rekao. Ja ti preporucam isto sto i on, samo ja za razliku od njega vise preferiram Procreate ili greenstuff iako su bezobrazno skupi. Meni je sa njim jednostavno radit jer prvo napravim osnovnu konstrukciju koja kad se stegne samo nanesem sljedeci sloj, tako da ne treba brzat, detalj po detalj. I uvijek dok radim sa njim zamijesam samo onoliko koliko mi treba, jer sam u pocetku lakomo zamijesao puno vise nego sto treba, a kad ga zamijesis on se stegne i mozes sa njim u kantu za smece. Ako mislis radit ljude probaj na netu negdje naci neke skice i crteze ljudske anatomije.
Balista ti drzi Procreate, dodje 80 kuna 70 grama, a Igor koristi fimo koji je mnogo jeftiniji ali to super odradi; a evo ti neki postovi sto sam ih prije objavio
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=10288
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=11517
MIslim da clan foruma Darko Prenosil isto ima dosta iskustva oko modeliranja i jako mu dobro to ide, on radi sa fimom
Evo nadam se da sam bio od kakve pomoci, ako jos sta trebas i zanima te samo pitaj

Pozdrav!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
tomek25

PorukaUpisano: Čet Ruj 24, 2009 11:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala puno na savjetima!kupio sam fimo i evo rezultata prvog pokusaja:

[/img]
puno je lakse za modeliranje od glinamola,a i cini mi se da je lakse detalje dodavati. figura je "iz glave", nekih 3-4cm. nisam jos ispekao, mora mi zena objasnit kako pecnica radi Wink
znaci 130 stupnjeva, oko 10min?
u noge sam stavio zicu, a spoj glave i trupa je s cackalicom, za nabore sam koristio isto cackalice. ima li nesto mozda prakticnije za precizan rad na detaljima, npr. kad radim lice, prste...? i jos jedno pitanje, kad krenem u farbanje, kakve vrste boja preporucate?
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Čet Ruj 24, 2009 11:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Skini ovu knjigu. TO je sve što ti treba:

_http://rapidshare.com/files/24087392/161.rar

zilkan

PorukaUpisano: Čet Ruj 24, 2009 2:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za pocetak dobro ti ide modeliranje, imas dobru ruku sad je jedino ostala stvar prakse i treninga. Mozda bi ti bilo lakse da napravis dio pa ga ispeces pa onda ponovno nanosis sljedeci sloj, Barem mislim da je tako radio kolega Darko Prenosil. Pogledaj u onom mom postu imas link za dobar tutorijal za viteza u 35 mm, svakako jos prouci ljudsku anatomiju a i kolega viking sto ti je dao knjigu zlata vrijedi.Sto se tice alata, ja sam si sam izradio razlicite lopatice, strugalice, grebalice, razne valjcice itd; nesto slicno kao sto imaju zubari, no cesto improviziram, jednostavno i ja ponekad uzmem cackalicu Very Happy
Sto se bojanja tice, ako ces radit veca mjerila znaci figure od 50 mm pa nadalje preporucam ti osnovno bojanje akrilnim bojama i onda sjencanja i posvjetljavanja slikarskim uljanim bojama, no samo ti sad modeliraj pa dok se usavrsis, dodjes do bojanja iskopat cemo ti neke knjige Wink
Natrag na vrh
Igor_A.

PorukaUpisano: Čet Ruj 24, 2009 2:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tomek25 Napisao/la:
znaci 130 stupnjeva, oko 10min?
u noge sam stavio zicu, a spoj glave i trupa je s cackalicom, za nabore sam koristio isto cackalice. ima li nesto mozda prakticnije za precizan rad na detaljima, npr. kad radim lice, prste...? i jos jedno pitanje, kad krenem u farbanje, kakve vrste boja preporucate?

Prema uputama otisnutim na samom pakiranju, trebalo bi peći 30min na 130°, ja pečem između 15-20min, jer se uglavnom radi o sitnijim figuricama, u slučaju da pečem nešto veće onda ostavim 30min. Pri tome treba paziti da se izmodelirana figurica stavi u pećnicu koja je već ugrijana na spomenutu temperaturu, u protivnom ako staviš u pećnicu prije nego što je temperatura dostigla 130° može se desiti da se sitniji detalji djelomično rastope. Ako pečeš 'uspravnu' figuricu, noge treba svakako pojačati sa žicom (to si odradio Smile ), ja obično još podbočim figuricu sa par čačkalica ili komadića žice, jer Fimo za vrijeme pečenja omekani i ako je figurica nestabilnja i nema ojačanja, obično se noge savinu ili puknu. Kada izvadiš figuricu iz pećnice, pusti par minuta da se malo ohladi, ako ju vrtiš po prstima dok je još vruća i relativno 'mekana' može ti se desiti da odlomiš neki dio.
Što se tiče alata 'za precizan rad na detaljima', mislim da ti može poslužiti bilo što što procjeniš da je zgodno, ja najviše koristim vlastite prste i nokte Very Happy , a koristim i čačkalicu i iglu, zatim maketarski nožić i sl., sve ovisi o načinu na koji izrađuješ detalje. Ja detalje najčešće izrađujem uz pomoć 'crvića' i 'kuglica' koje oblikujem prstima ili od malenih 'plahtica' koje razvaljam na plastičnoj foliji, tako da mi alat nije neophodan, al' dobro dođe za nabore i sl.
Za farbanje ja koristim obične Revellove uljane boje, one u malim limenkicama, razrjedim ih nitro razrjeđivačem, ne škodi pečenoj Fimo masi, a brzo se suši, nisam probao sa akrilnm bojama, ali mislim da nebi trebalo biti problema ni sa njima. Ali ako si već odabrao Fimo masu, na raspolaganju imaš Fimo u velikoj paleti boja, meni je jednostavnije od kupovnih boja zamješati željenu nijansu, nego poslije farbati Wink , a ti sam vidi što ti više odgovara. Eto, želim ti uspjeh i nadam se da će ti moja iskustva dobro doći Sesirdjija ... i naravno veselim se tvojim radovima.
Natrag na vrh
Igor_A.

PorukaUpisano: Čet Ruj 24, 2009 5:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo par fotki za ilustraciju, da ne pričamo 'na slijepo' Very Happy

Ja sam si za pečenje Fimo figurica kupio mini pećnicu, koja se puno brže ugrije, a vjerojatno troši i manje struje nego ona standardna 'kuhijnska',

Ovo je moj 'alat',

A ovo je jedna figurica na kojoj sam izradio dosta detalja, ništa nisam farbao, nijanse sam dobio mješanjem kupovnih Fimo boja, samo sam koricu kruha premazao smeđom vodenom bojom, da izgleda 'pečeno',

Figurica je nešto veća od mjerila 1:35, ...možda 1:30 teško je reć ovako odokativno.
Natrag na vrh
tomek25

PorukaUpisano: Pet Ruj 25, 2009 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala vam na savjetima, sad mi je sve puno jasnije. a kad vidim radove (Igor_A svaka cast) dodje i volja i inspiracija.
Ovo je zadnji uradak:

Nadam se da cu uskoro na njemu moci isprobati i bojanje.
kakva je ono zica koja se koristi za kostur, koristio sam onu tanku za struju,s izolacijom ali je premekana?
hvala svima jos jednom!
Natrag na vrh
Igor_A.

PorukaUpisano: Pet Ruj 25, 2009 1:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tomek25 Napisao/la:
kakva je ono zica koja se koristi za kostur, koristio sam onu tanku za struju,s izolacijom ali je premekana?
hvala svima jos jednom!

Žica koju ja najviše koristim je 0,6mm ili tanja, imam čeličnu i od mesinga i nešto tanje željezne, a žicu kupujem u Bauhausu, nešto sam kupio i u Baumaxu, a nešto sam iščupao iz starih strujnih kablova. Mislim da možeš koristiti bilo koju žicu koja ti odgovara, jedino ne znam za izolaciju Razmislja, ja ju skidam prije upotrebe.
Ide to tebi Smile , figurica izgleda sve bolje. Ja inače figuricu radim postupno, prvo izmodeliram noge i ispečem ih, onda dodajem/lijepim gornji dio, a dok to radim figuricu pridržavam za pečene noge koje se onda više ne mogu izdeformirati Wink , naravno sam ćeš vidjeti što ti je zgodnije.
Natrag na vrh
zilkan

PorukaUpisano: Pet Ruj 25, 2009 11:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ko sto sam rekao, imas dobru ruku i oko za modeliranje Very Happy Ovo je jos bolje. Ja ti za armaturu koristim najcesce zicu iz starih kablova, bakrenu. Sad koliko je debela ne znam, odokativno 1-0,5 mm. A za jako sitne figure savijem celicnu zicu u kostur pa polijepim sa cijanofiksom, a onda nabacim masu... Kad ces krenut u bojanje ja ti imam dosta literature oko toga pa ti nesto nadjemo na netu ili ti jos bolje sprzim sve sta imam
Natrag na vrh
zilkan

PorukaUpisano: Pet Ruj 25, 2009 11:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.hfmodeling.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index

Evo ovdje ces nac dosta zanimljivih stvari. Ima jedan forum ne mogu se sad sjetiti kako se zove, postam ga dok ga pronadjem. Inace na tom drugom forumu sam vidio par figura koj su me ostavile bez daha Shocked
Natrag na vrh
tomek25

PorukaUpisano: Pon Ruj 28, 2009 9:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

napokon sam zavrsio prvu figuru, specena i obojana. nisam jos vjest s bojama, ali evo da vidite kako sad izgleda:

a ovo je nova figura, u nastajanju Smile

trebao bi na kraju ispasti nogometas.
pitanje:da li se fimo masa moze nekako koristiti za kalupe, npr. da si skratim vrijeme izrade kopiranjem glave ili udova?
Natrag na vrh
zilkan

PorukaUpisano: Pon Ruj 28, 2009 9:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fino ti to ide. Malo jos poradis na bojanju. Inace kopiranje dijelova je moguce izradom odljevaka od dvokomponentne tekuce mase za kalupe, ne znam kako se zove tocno. Potom u te kalupe se lijeva resin te dobijes odljevak. Samo, nije ti bas jeftina ta metoda....

Evo malo pogledaj po ovom forumu, ima fenomenalnih radova
http://www.planetfigure.com/forums/index.php?

Pozdrav
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma