Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 10:31 pm Naslov poruke: Metalic boja i lak |
|
|
Zanima me kako se ponaša metalic boja pri poliranju, ne znam ako sam to samo načuo ili je istina da se metalic boja ne smije polirati prije lakiranja...?
Samo još jedno pitanje, koji lak najčešće koristite i koji biste preporučili? A navodno da se umjesto gloss laka može koristiti pronto za podove(bijela boca s crvenim čepom)....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa sad postoje ovaj
i ovaj
za oba kažu da su provjerena s tim da se onaj prvi povlači s tržišta pa ga je teško naći (navodno kancerogen)
A ja sam ne vidjevši ove slike kupio ovaj
To je isto cera veloce samo što je natpis prekriven ovom HR naljepnicom
Mene zanima jesam li se za*ebo, jel tko probao ovaj ili ću ja biti prvi.
Do sad se nisam time koristio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 11:09 pm Naslov poruke: Re: Metalic boja i lak |
|
|
| Johnny_IC Napisao/la: | ....
Samo još jedno pitanje, koji lak najčešće koristite i koji biste preporučili? A navodno da se umjesto gloss laka može koristiti pronto za podove(bijela boca s crvenim čepom)....  |
Tek sam sad malo bolje pročitao pitanje pa iako nisi naveo mislim da si mislio na završni lak
Nemam pojma da li se to može koristiti kao završni lak. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 09, 2006 8:59 am Naslov poruke: |
|
|
Da li pitaš za gotovu metalik boju ili Metalizer boju.Metalizer se treba polirati da bi dobio sjaj i pravi izgled, inače izgleda mat.Za njega je potre-
bne posebna pažnja pri izradi makete, bez ogrebotina, flekova i sl.jer se sve vidi i ostaju mrlje,sjajna Primer podloga (Gloss).Može se zaštititi prontom,ali što god nanio kao zaštitni sloj oduzima dio pravog izgleda boje.A zaštititi moraš, jer se pri dodiru skida, i ne samo to.
Pronto možeš koristiti kao završni sloj pri svakom bojanju ako želiš da ti površina bude sjajna.Dobrop dođe i da fiksira naljepnice (decals).  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Sij 09, 2006 9:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | Da li pitaš za gotovu metalik boju ili Metalizer boju.Metalizer se treba polirati da bi dobio sjaj i pravi izgled, inače izgleda mat.Za njega je potre-
bne posebna pažnja pri izradi makete, bez ogrebotina, flekova i sl.jer se sve vidi i ostaju mrlje,sjajna Primer podloga (Gloss).Može se zaštititi prontom,ali što god nanio kao zaštitni sloj oduzima dio pravog izgleda boje.A zaštititi moraš, jer se pri dodiru skida, i ne samo to.
Pronto možeš koristiti kao završni sloj pri svakom bojanju ako želiš da ti površina bude sjajna.Dobrop dođe i da fiksira naljepnice (decals).  |
Hvala na odgovoru, samo da još pitam: Kako nanositi Pronto na maketu?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 09, 2006 9:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Johnny_IC Napisao/la: | Hvala na odgovoru, samo da još pitam: Kako nanositi Pronto na maketu?  |
To i mene zanima. Jel se može normalno pronto koristiti u airbrushu, naravno razrijeđen s odgovarajućim razrjeđivaćem  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2006 12:15 am Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | Johnny_IC Napisao/la: | Hvala na odgovoru, samo da još pitam: Kako nanositi Pronto na maketu?  |
To i mene zanima. Jel se može normalno pronto koristiti u airbrushu, naravno razrijeđen s odgovarajućim razrjeđivaćem  |
Pronto se ne razrjeđuje.Ako ga se nanosi i kistom,pritome treba paziti da se koristi dobar mekani kist koji ne gubi dlake,bez obzira na količinu na kistu, na maketi se rasporedi u tankom, glatkom filmu.Nisam ga nanosio airbrush-em. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2006 1:31 am Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | | Pronto se ne razrjeđuje.Ako ga se nanosi i kistom,pritome treba paziti da se koristi dobar mekani kist koji ne gubi dlake,bez obzira na količinu na kistu, na maketi se rasporedi u tankom, glatkom filmu.Nisam ga nanosio airbrush-em. |
Zar je moguće to izvesti kistom, a da površina ne ostane valovita?
Ako bi Pronto koristio u airbrushu, da li ga je potrebno razrjeđivati i je li uopće pametno koristiti Pronto u airbrushu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2006 9:06 am Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | von Stuck Napisao/la: | | Pronto se ne razrjeđuje.Ako ga se nanosi i kistom,pritome treba paziti da se koristi dobar mekani kist koji ne gubi dlake,bez obzira na količinu na kistu, na maketi se rasporedi u tankom, glatkom filmu.Nisam ga nanosio airbrush-em. |
Zar je moguće to izvesti kistom, a da površina ne ostane valovita?
Ako bi Pronto koristio u airbrushu, da li ga je potrebno razrjeđivati i je li uopće pametno koristiti Pronto u airbrushu? |
Dobra stvar kod Pronta je upravo to da se sam od sebe stvrdnjava u vrlo tankom sloju, i površina ne ostaje valovita,bez obzira kako ga nanosio.Probaj na nečem i uvjeri se sam.Nisam ga koristio sa Airbrush-em, pa na taj dio ne znam odgovor. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2006 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
ja sam koristio Pronto i to bash ovaj sa 1. slike, trenytno sam na josh samo par mililitara pa vec gledam koji da kupim posto je ovaj stari povuchen neko rece zbog toxicnosti
koristio sam ga i kao lak u airbrush-u, ja sam ga razredjuvao oko 20-tak % sa alkoholom ( mada su neki moji drugari radili bez razredjivanja ) i radi sasvim ok , daje jedan umeren sjaj tako da se moze lepo tonirati u 2-3 sloja , odlizna ja podloga za decale , stavljao sam i maskol preko njega ...bez incidenta ! matirao sa uljanim lakom preko takodje bez problema .
Sto se kabinica i povecanja prozirnosti tiche i ty radi lepo : samo se kabinica umoci u posudu sa Prontom , zatim se nagne da spadne visak kapljica i ostavi par sati , jednom mi je kabinica zamaglila nakon drugog potapanja ...ali Pronto se lako skida alkoholom tako de je problerm reshen za minut sav pronto se rastvorio a ja sam kabinicu ponovo tretirao ali ovaj put samo jednim potapanjam  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Sij 11, 2006 8:59 am Naslov poruke: |
|
|
| Metalic boja mora imati "pravi" lak na sebi prije poliranja. Pronto ovdje ne pomaže. Metalic boje kako i naziv kaže imaju metalne ćestice (dobro ne metalne ali one šljokice) u sebi, ako poliraš bez da je lak gore "ispolirat" ćeš te ćestice van i sve će izgledati musavo. Pronto je samo zaštitni sloj koji će svaka polirka skinuti nakon par desetaka sekundi i opet ćeš polirati boju. Pronto ne prodire u boju i ne veže se sa njom, lak da itd. itd. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|