Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Metalic boja i lak

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Johnny_IC
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 10:31 pm    Naslov poruke: Metalic boja i lak Citiraj ovaj komentar

Zanima me kako se ponaša metalic boja pri poliranju, ne znam ako sam to samo načuo ili je istina da se metalic boja ne smije polirati prije lakiranja...? Rolling Eyes

Samo još jedno pitanje, koji lak najčešće koristite i koji biste preporučili? A navodno da se umjesto gloss laka može koristiti pronto za podove(bijela boca s crvenim čepom).... Smile
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 11:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa sad postoje ovaj

i ovaj

za oba kažu da su provjerena s tim da se onaj prvi povlači s tržišta pa ga je teško naći (navodno kancerogen)

A ja sam ne vidjevši ove slike kupio ovaj

To je isto cera veloce samo što je natpis prekriven ovom HR naljepnicom
Mene zanima jesam li se za*ebo, jel tko probao ovaj ili ću ja biti prvi.

Do sad se nisam time koristio
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 11:09 pm    Naslov poruke: Re: Metalic boja i lak Citiraj ovaj komentar

Johnny_IC Napisao/la:
....
Samo još jedno pitanje, koji lak najčešće koristite i koji biste preporučili? A navodno da se umjesto gloss laka može koristiti pronto za podove(bijela boca s crvenim čepom).... Smile

Tek sam sad malo bolje pročitao pitanje Embarassed pa iako nisi naveo mislim da si mislio na završni lak
Nemam pojma da li se to može koristiti kao završni lak.
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 8:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da li pitaš za gotovu metalik boju ili Metalizer boju.Metalizer se treba polirati da bi dobio sjaj i pravi izgled, inače izgleda mat.Za njega je potre-
bne posebna pažnja pri izradi makete, bez ogrebotina, flekova i sl.jer se sve vidi i ostaju mrlje,sjajna Primer podloga (Gloss).Može se zaštititi prontom,ali što god nanio kao zaštitni sloj oduzima dio pravog izgleda boje.A zaštititi moraš, jer se pri dodiru skida, i ne samo to.
Pronto možeš koristiti kao završni sloj pri svakom bojanju ako želiš da ti površina bude sjajna.Dobrop dođe i da fiksira naljepnice (decals). Very Happy
Natrag na vrh
Johnny_IC
Gost
PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 9:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

von Stuck Napisao/la:
Da li pitaš za gotovu metalik boju ili Metalizer boju.Metalizer se treba polirati da bi dobio sjaj i pravi izgled, inače izgleda mat.Za njega je potre-
bne posebna pažnja pri izradi makete, bez ogrebotina, flekova i sl.jer se sve vidi i ostaju mrlje,sjajna Primer podloga (Gloss).Može se zaštititi prontom,ali što god nanio kao zaštitni sloj oduzima dio pravog izgleda boje.A zaštititi moraš, jer se pri dodiru skida, i ne samo to.
Pronto možeš koristiti kao završni sloj pri svakom bojanju ako želiš da ti površina bude sjajna.Dobrop dođe i da fiksira naljepnice (decals). Very Happy

Hvala na odgovoru, samo da još pitam: Kako nanositi Pronto na maketu? Rolling Eyes
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 9:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Johnny_IC Napisao/la:
Hvala na odgovoru, samo da još pitam: Kako nanositi Pronto na maketu? Rolling Eyes

To i mene zanima. Exclamation Jel se može normalno pronto koristiti u airbrushu, naravno razrijeđen s odgovarajućim razrjeđivaćem Question
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
von Stuck
Administrator
PorukaUpisano: Uto Sij 10, 2006 12:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
Johnny_IC Napisao/la:

To i mene zanima. Exclamation Jel se može normalno pronto koristiti u airbrushu, naravno razrijeđen s odgovarajućim razrjeđivaćem Question

Pronto se ne razrjeđuje.Ako ga se nanosi i kistom,pritome treba paziti da se koristi dobar mekani kist koji ne gubi dlake,bez obzira na količinu na kistu, na maketi se rasporedi u tankom, glatkom filmu.Nisam ga nanosio airbrush-em.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Sij 10, 2006 1:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

von Stuck Napisao/la:
Pronto se ne razrjeđuje.Ako ga se nanosi i kistom,pritome treba paziti da se koristi dobar mekani kist koji ne gubi dlake,bez obzira na količinu na kistu, na maketi se rasporedi u tankom, glatkom filmu.Nisam ga nanosio airbrush-em.

Zar je moguće to izvesti kistom, a da površina ne ostane valovita?

Ako bi Pronto koristio u airbrushu, da li ga je potrebno razrjeđivati i je li uopće pametno koristiti Pronto u airbrushu?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
von Stuck
Administrator
PorukaUpisano: Uto Sij 10, 2006 9:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
von Stuck Napisao/la:

Zar je moguće to izvesti kistom, a da površina ne ostane valovita?

Ako bi Pronto koristio u airbrushu, da li ga je potrebno razrjeđivati i je li uopće pametno koristiti Pronto u airbrushu?

Dobra stvar kod Pronta je upravo to da se sam od sebe stvrdnjava u vrlo tankom sloju, i površina ne ostaje valovita,bez obzira kako ga nanosio.Probaj na nečem i uvjeri se sam.Nisam ga koristio sa Airbrush-em, pa na taj dio ne znam odgovor.Rolling Eyes
Natrag na vrh
medico
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 10, 2006 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja sam koristio Pronto i to bash ovaj sa 1. slike, trenytno sam na josh samo par mililitara pa vec gledam koji da kupim posto je ovaj stari povuchen neko rece zbog toxicnosti Shocked
koristio sam ga i kao lak u airbrush-u, ja sam ga razredjuvao oko 20-tak % sa alkoholom ( mada su neki moji drugari radili bez razredjivanja ) i radi sasvim ok , daje jedan umeren sjaj tako da se moze lepo tonirati u 2-3 sloja , odlizna ja podloga za decale , stavljao sam i maskol preko njega ...bez incidenta ! matirao sa uljanim lakom preko takodje bez problema .
Sto se kabinica i povecanja prozirnosti tiche i ty radi lepo : samo se kabinica umoci u posudu sa Prontom , zatim se nagne da spadne visak kapljica i ostavi par sati , jednom mi je kabinica zamaglila nakon drugog potapanja ...ali Pronto se lako skida alkoholom tako de je problerm reshen za minut sav pronto se rastvorio a ja sam kabinicu ponovo tretirao ali ovaj put samo jednim potapanjam Cool
Natrag na vrh
SasaJ
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 11, 2006 8:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Metalic boja mora imati "pravi" lak na sebi prije poliranja. Pronto ovdje ne pomaže. Metalic boje kako i naziv kaže imaju metalne ćestice (dobro ne metalne ali one šljokice) u sebi, ako poliraš bez da je lak gore "ispolirat" ćeš te ćestice van i sve će izgledati musavo. Pronto je samo zaštitni sloj koji će svaka polirka skinuti nakon par desetaka sekundi i opet ćeš polirati boju. Pronto ne prodire u boju i ne veže se sa njom, lak da itd. itd.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma