Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spasite moje zdravlje...

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 6:13 pm    Naslov poruke: Spasite moje zdravlje... Citiraj ovaj komentar

Molim vas, pomozite jer ću izluditi. Evil or Very Mad Pola dana se mučim s washem panela. Učim se i za probu sam uzeo staru maketu Academy 1/72 Spitfire. Maketa nije bila prije ofarbana i prije par dana sam ga s airbrushem obojao s Revell enamel bojom i na to stavio MM enamel gloss lak. Wash radim s MM akrilnim razrjeđivačem pomiješanim s crnom temperom.

Problemi koji mi se javljaju:

- kada s kistom nanesem wash, odmah brišem ostatak iznad panela ali mi se automatski briše i ono u panelu. Uopće ne pritiščem jako, naprotiv. Da li su paneli preplitki?

- kada brišem ostatke izvan panela, maketa mi se razmazuje tj. uopće ne uspijem u potpunosti očistiti ostatak crnila. Onda pritisnem ubrus malo jače i naravno, obrišem i ono što je bilo u panelu. A ako išta ostane u panelu onda je to jako blijedo i jedva se vidi.

S čime vi brišete ostatak washa, u čemu su moje pogreške? Da li mi je možda krivi odabir boja, lakova... Hvala.

Evo kako to izgleda: Embarassed

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 7:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znaš u čemu je najvjerovatnije problem; mislim da bi boja morala biti mat jer na sjajnom laku se ništa ne lovi.
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 8:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne, boja ne smije biti matt, ali je bitan smjer kojim to radiš. Nemoj pritiskati jako i washing briši okomito na pamel, a ne uz liniju panela. Pokušaj pomiješati temperu s destliranom vodom, jer je to jedini način kojeg sam probao, a druge nisam ni iskušavao jer sam otprve bio zadovoljan. Možda kroz eksperimentiranja otkriješ i nešto svoje.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 8:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hobby M Napisao/la:
Ne, boja ne smije biti matt, ali je bitan smjer kojim to radiš. Nemoj pritiskati jako i washing briši okomito na pamel, a ne uz liniju panela. Pokušaj pomiješati temperu s destliranom vodom, jer je to jedini način kojeg sam probao, a druge nisam ni iskušavao jer sam otprve bio zadovoljan. Možda kroz eksperimentiranja otkriješ i nešto svoje.

Skinuo sam s neta jednu snimku gdje tip radi wash i radim identično kao on: osnovna enamel boja, gloss enamel lak, a wash radi s temperom i akrilnim razrjeđivačem i njemu uspijeva savršeno. A što mi je najčudnije, ostatke washa briše s prstima i ništa mu ne ostaje.

A s čime bi bilo najbolje brisati wash? Krpom, maramicom, salvetom, štapićem za uho???
Natrag na vrh
mislav

PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 12:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mozda bolje probaj kombinaciju akrilnog laka za podlogu i uljnog washa ( preporucam slikarske uljne boje i njihov razrjedjivac jer su manje agresivni za lak ispod ). Probao sam oba nacina i ovaj mi je uvijek dao bolje rezultate. Inace, kad radim takaw wash ne brisem ostatke odmah nego nakon odredjenog vremena kad se wash u panelu vec djelomicno osusio. Brisem sa stapicem za uho umocenim u razrjedjivac ( ali samo malo tako da je tek neznatno vlazan ). Probao sam inace i na matt i gloss laku i na oba se moze postici ok rezultat.
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislav Napisao/la:
Inace, kad radim takaw wash ne brisem ostatke odmah nego nakon odredjenog vremena kad se wash u panelu vec djelomicno osusio. Brisem sa stapicem za uho umocenim u razrjedjivac

A u ovoj mojoj kombinaciji (enamel boja, enamel gloss lak, akrilni razrjeđivač za wash) kada bih išao brisati sa štapićem namočenim u razrjeđivač, kakav bi to onda trebao biti razrjeđivač na štapiću: enamel ili akrilni?
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
mislav Napisao/la:
Inace, kad radim takaw wash ne brisem ostatke odmah nego nakon odredjenog vremena kad se wash u panelu vec djelomicno osusio. Brisem sa stapicem za uho umocenim u razrjedjivac

A u ovoj mojoj kombinaciji (enamel boja, enamel gloss lak, akrilni razrjeđivač za wash) kada bih išao brisati sa štapićem namočenim u razrjeđivač, kakav bi to onda trebao biti razrjeđivač na štapiću: enamel ili akrilni?

Akrilni razređivač za akrilni wash...brišeš sa onim sa čime si washao.Ako koristiš akril boje ulji razrjeđivač će malo pomoći. Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 2:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moja preporuka:

Zamiješaj malo alkohola i tuša. Sa tim napravi wash. Pričekaj 5 minuta da alkohol ispari. Tuš će ti ostati u panelima. Poslije samo lagano alkoholom obriši višak.

Prednost ovoga je što alkohol brzo pari, pa se sve skupa brzo suši, također je prednost što time nećeš skidati enamel boje (iako se meni niti akrilke nisu skidale)

Mana je što bi na kraju sve trebalo lakirati jer je tuš problem fiksirati bez laka.
Johnny_IC
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 9:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:
Moja preporuka:

Zamiješaj malo alkohola i tuša. Sa tim napravi wash. Pričekaj 5 minuta da alkohol ispari. Tuš će ti ostati u panelima. Poslije samo lagano alkoholom obriši višak.

Prednost ovoga je što alkohol brzo pari, pa se sve skupa brzo suši, također je prednost što time nećeš skidati enamel boje (iako se meni niti akrilke nisu skidale)

Mana je što bi na kraju sve trebalo lakirati jer je tuš problem fiksirati bez laka.

Kako bi reagirala tempera i alkohol? Nisam probao, ubrzo se spremam na jedno washanje, pa pitam jer vidim da je problem fiksiranja tuša nakon što ishlapi alkohol...
Natrag na vrh
mislav

PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda još jedna mala sugestija ako ćes raditi s tušem na gloss enamel podlozi. Često se događa da će se takav wash skupljati u kapljice zbog površinske napetosti tekućine. Dodaj malo detergenta za posuđe u wash pa će ljepše teći u panele.
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 1:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislav Napisao/la:
Možda još jedna mala sugestija ako ćes raditi s tušem na gloss enamel podlozi. Često se događa da će se takav wash skupljati u kapljice zbog površinske napetosti tekućine. Dodaj malo detergenta za posuđe u wash pa će ljepše teći u panele.

Ili pronta
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 1:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy, evo ti jedan potencijalno koristan link:

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=782
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 2:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zahvaljujem, poslužiti će. Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma