Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2446 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 31, 2005 6:13 pm Naslov poruke: Spasite moje zdravlje... |
|
|
Molim vas, pomozite jer ću izluditi. Pola dana se mučim s washem panela. Učim se i za probu sam uzeo staru maketu Academy 1/72 Spitfire. Maketa nije bila prije ofarbana i prije par dana sam ga s airbrushem obojao s Revell enamel bojom i na to stavio MM enamel gloss lak. Wash radim s MM akrilnim razrjeđivačem pomiješanim s crnom temperom.
Problemi koji mi se javljaju:
- kada s kistom nanesem wash, odmah brišem ostatak iznad panela ali mi se automatski briše i ono u panelu. Uopće ne pritiščem jako, naprotiv. Da li su paneli preplitki?
- kada brišem ostatke izvan panela, maketa mi se razmazuje tj. uopće ne uspijem u potpunosti očistiti ostatak crnila. Onda pritisnem ubrus malo jače i naravno, obrišem i ono što je bilo u panelu. A ako išta ostane u panelu onda je to jako blijedo i jedva se vidi.
S čime vi brišete ostatak washa, u čemu su moje pogreške? Da li mi je možda krivi odabir boja, lakova... Hvala.
Evo kako to izgleda:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Sub Pro 31, 2005 7:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Znaš u čemu je najvjerovatnije problem; mislim da bi boja morala biti mat jer na sjajnom laku se ništa ne lovi. _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Pro 31, 2005 8:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ne, boja ne smije biti matt, ali je bitan smjer kojim to radiš. Nemoj pritiskati jako i washing briši okomito na pamel, a ne uz liniju panela. Pokušaj pomiješati temperu s destliranom vodom, jer je to jedini način kojeg sam probao, a druge nisam ni iskušavao jer sam otprve bio zadovoljan. Možda kroz eksperimentiranja otkriješ i nešto svoje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Sub Pro 31, 2005 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hobby M Napisao/la: | | Ne, boja ne smije biti matt, ali je bitan smjer kojim to radiš. Nemoj pritiskati jako i washing briši okomito na pamel, a ne uz liniju panela. Pokušaj pomiješati temperu s destliranom vodom, jer je to jedini način kojeg sam probao, a druge nisam ni iskušavao jer sam otprve bio zadovoljan. Možda kroz eksperimentiranja otkriješ i nešto svoje. |
Skinuo sam s neta jednu snimku gdje tip radi wash i radim identično kao on: osnovna enamel boja, gloss enamel lak, a wash radi s temperom i akrilnim razrjeđivačem i njemu uspijeva savršeno. A što mi je najčudnije, ostatke washa briše s prstima i ništa mu ne ostaje.
A s čime bi bilo najbolje brisati wash? Krpom, maramicom, salvetom, štapićem za uho??? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 425 | |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 12:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Mozda bolje probaj kombinaciju akrilnog laka za podlogu i uljnog washa ( preporucam slikarske uljne boje i njihov razrjedjivac jer su manje agresivni za lak ispod ). Probao sam oba nacina i ovaj mi je uvijek dao bolje rezultate. Inace, kad radim takaw wash ne brisem ostatke odmah nego nakon odredjenog vremena kad se wash u panelu vec djelomicno osusio. Brisem sa stapicem za uho umocenim u razrjedjivac ( ali samo malo tako da je tek neznatno vlazan ). Probao sam inace i na matt i gloss laku i na oba se moze postici ok rezultat. _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 12:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| mislav Napisao/la: | | Inace, kad radim takaw wash ne brisem ostatke odmah nego nakon odredjenog vremena kad se wash u panelu vec djelomicno osusio. Brisem sa stapicem za uho umocenim u razrjedjivac |
A u ovoj mojoj kombinaciji (enamel boja, enamel gloss lak, akrilni razrjeđivač za wash) kada bih išao brisati sa štapićem namočenim u razrjeđivač, kakav bi to onda trebao biti razrjeđivač na štapiću: enamel ili akrilni? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | mislav Napisao/la: | | Inace, kad radim takaw wash ne brisem ostatke odmah nego nakon odredjenog vremena kad se wash u panelu vec djelomicno osusio. Brisem sa stapicem za uho umocenim u razrjedjivac |
A u ovoj mojoj kombinaciji (enamel boja, enamel gloss lak, akrilni razrjeđivač za wash) kada bih išao brisati sa štapićem namočenim u razrjeđivač, kakav bi to onda trebao biti razrjeđivač na štapiću: enamel ili akrilni? |
Akrilni razređivač za akrilni wash...brišeš sa onim sa čime si washao.Ako koristiš akril boje ulji razrjeđivač će malo pomoći.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 2:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Moja preporuka:
Zamiješaj malo alkohola i tuša. Sa tim napravi wash. Pričekaj 5 minuta da alkohol ispari. Tuš će ti ostati u panelima. Poslije samo lagano alkoholom obriši višak.
Prednost ovoga je što alkohol brzo pari, pa se sve skupa brzo suši, također je prednost što time nećeš skidati enamel boje (iako se meni niti akrilke nisu skidale)
Mana je što bi na kraju sve trebalo lakirati jer je tuš problem fiksirati bez laka. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 9:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: | Moja preporuka:
Zamiješaj malo alkohola i tuša. Sa tim napravi wash. Pričekaj 5 minuta da alkohol ispari. Tuš će ti ostati u panelima. Poslije samo lagano alkoholom obriši višak.
Prednost ovoga je što alkohol brzo pari, pa se sve skupa brzo suši, također je prednost što time nećeš skidati enamel boje (iako se meni niti akrilke nisu skidale)
Mana je što bi na kraju sve trebalo lakirati jer je tuš problem fiksirati bez laka. |
Kako bi reagirala tempera i alkohol? Nisam probao, ubrzo se spremam na jedno washanje, pa pitam jer vidim da je problem fiksiranja tuša nakon što ishlapi alkohol... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 425 | |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Možda još jedna mala sugestija ako ćes raditi s tušem na gloss enamel podlozi. Često se događa da će se takav wash skupljati u kapljice zbog površinske napetosti tekućine. Dodaj malo detergenta za posuđe u wash pa će ljepše teći u panele. _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pon Sij 02, 2006 1:41 am Naslov poruke: |
|
|
| mislav Napisao/la: | | Možda još jedna mala sugestija ako ćes raditi s tušem na gloss enamel podlozi. Često se događa da će se takav wash skupljati u kapljice zbog površinske napetosti tekućine. Dodaj malo detergenta za posuđe u wash pa će ljepše teći u panele. |
Ili pronta _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Uto Sij 03, 2006 2:06 am Naslov poruke: |
|
|
Zahvaljujem, poslužiti će.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|