Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bojanje ispuha na propelercima

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2005 11:57 am    Naslov poruke: Bojanje ispuha na propelercima Citiraj ovaj komentar

Pa evo, naslov teme kaže sve - kako bojate ispuhe na propelercima? Pri time mislim na one tehnikice da izgleda što realističnije, osnovna boja, drybrushing, hrđa itd.
Pogotovo me zanima ima li neki bezbolniji način da se naprave tragovi dima na trupu aviona i na krilima (iza motora) od airbrushanja vrlo razrijeđene crne. To sam vidio kako je jedan tip radio po trupu i krilima He-111 i ispalo je vrlo efektno, ali se bojim da ne uprskam stvar.

EDIT: evo link da vidite na što mislim, zadnja slika dolje:

http://modelingmadness.com/reviews/axis/luft/youngerman111.htm
Natrag na vrh
mislav

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2005 12:06 pm    Naslov poruke: Re: Bojanje ispuha na propelercima Citiraj ovaj komentar

Zoki Napisao/la:
Pa evo, naslov teme kaže sve - kako bojate ispuhe na propelercima? Pri time mislim na one tehnikice da izgleda što realističnije, osnovna boja, drybrushing, hrđa itd.
Pogotovo me zanima ima li neki bezbolniji način da se naprave tragovi dima na trupu aviona i na krilima (iza motora) od airbrushanja vrlo razrijeđene crne. To sam vidio kako je jedan tip radio po trupu i krilima He-111 i ispalo je vrlo efektno, ali se bojim da ne uprskam stvar.

Bojim se da nema efektnijeg nacina za tragove dima od airbrusha. Pastele mozda, ali ako imas imalo neravnina na maketi istaknuti ce ih za popizditi.
Auspusi...prvo matt crna onda drybrush s dva ili tri tona neceg slicnog hrdji.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2005 12:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao temeljna boja je najbolja burnished metal, a onda dry brush sa rust(hrđa). Bolje probaj sa suhim pastelom radit zadimljenost od auspuha-pomješaj crnu i sivu, a može i malo umbre...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2005 3:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se sa Grunfom.Navedena boja daje najbolji rezultat sa kombinacijom hrđe.Ja radim istom tehnikom, do sada nisam imao problema sa suhim pastelama.

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2005 8:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OK, probat ću sa pastelama onda. Je li netko možda radio efekt zadimljenosti s uljanim bojama? To mi je sad palo na pamet, vidio sam da se weathering s njima može jako lijepo napraviti.
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Pro 08, 2005 12:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako je moguće, predlažem držati se fotke pravog zrakoplova i vidjeti da li je moguće da su ispušne cijevi zahrđale.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Pro 08, 2005 10:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marko je u pravu, osim toga, ako baš želimo u detalje, ne hrđaju svi auspusi isto-razlike su od aviona do aviona...Što se tiče uljenih boja, one nisu ništa bolje od maketarskih i taj efekt se može napraviti tehnikom suhog kista, ali suhi pastel je daleko bolji...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma