Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Sri Sij 10, 2007 5:42 pm Naslov poruke: 3. maj |
|
|
Par fotki iz monografije "Stoljeće moderne brodogradnje u Rijeci- 3. maj" autor Petar Trinajstić
Porinuće topriljerke "Triton" 10. srpnja 1908.
Razarač klase "Tatra" u vožnji
Podmornica "Topazio" na navozu uoči porinuća 1934. godine.
Podrtina razarača "Fionda" u razorenom brodogradilištu 1945. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Sij 11, 2007 12:03 am Naslov poruke: |
|
|
| Puno hvala za ovo! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 11, 2007 12:09 am Naslov poruke: |
|
|
| Prolistao sam knjigu i fotke su super! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 09, 2007 10:02 pm Naslov poruke: |
|
|
1913
Krstarica "HELGOLAND", 3.500 t istisnine, narudžba austro-ugarske carsko-kraljevske ratne mornarice.
Ispravak
zabunom sam stavio ovu gornju sliku,trebala je doći ova

155: poruka promijenjena dana: Uto Tra 10, 2007 7:56 pm; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 09, 2007 10:49 pm Naslov poruke: |
|
|
To nije SMS Helgoland, brza krstarica (Rapidkreuzer) klase Saida. Saide su bile prekrasni brodovi, vitkih i elegantnih linija (omjer dužine i širine bija je veći od 10:1 čime je omogućena velika brzina); ovu "neman" ja prvi put vidim, čak i ne znam koji je to brod, ali znam da nije Saida
Ovo je Helgoland...
...a ovo je porinuće Novare (iste klase kao Helgoland) 15.2.1913. u Ganz & Co - Danubius u Rijeci
Zanimljivo, zbog pariteta dogovorenog između dvi polovice carstva/kraljevstva tribalo je dvi krstarice, Helgoland i Novaru, gradit u mađarskoj Rijeci, dok je treća jedinica, Saida, građena u Monfalconeu (Tržiću). Budući da je riječko brodogradilište Danubius bilo u to vrime relativno malo i neiskusno u gradnji krstarica, Novara je bila postavljena na navoz tek nakon porinuća Helgolanda. Zbog toga je njeno dovršenje kasnilo, te je 1915. nedovršena odvučena iz Rijeke u pulski Arsenal di je dovršena. Isto se dogodilo i sa Szent Istvánom koji je zbog kašnjenja s isporukom mornarici također bija odvučen iz Rijeke u Pulu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Tra 10, 2007 12:41 am Naslov poruke: |
|
|
| Slažem se da to nije Helgoland, a slika je stvarno čudna. Jedini veći brodovi A-U mornarice s jednim dimnjakom su bili Monarch, Wien i Budapest, no između njih i ovog što je na slici ima bitnih razlika. Ne mogu se oteti dojmu da ova slika prikazuje još nedovršeni brod, ali koji, ne znam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Svi 04, 2007 6:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Jučer je 3.maj proslavio 102 godine postojanja brodogradilišta
i porinuo jubilarnu gradnju br.700 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Ned Svi 13, 2007 7:56 pm Naslov poruke: |
|
|
"You´ll never believe it", na zagonetnoj slici je stvarno HELGOLAND, ali danski, oklopnjaca iz 1878. Kako je poznato, u bitci kod Helgolanda 1864. bila su dva ili cak tri pobjednika: Nijemci (Prusi), jer su sudjelovali u bitci zajedno s Austrijacima, koji su uspjeli prekinuti dansku blokadu njemacke obale, zatim Austrijanci, koji su to uspjeli, unatoc vecim gubitcima nego sto su ih imali Danci, te naravno Danci, koji su natjerali Austrijance i Pruse u bijeg. U svakom slucaju doticni brod je oklopnjaca s jednom okretnom kulom starog tipa i jednim topom kalibra 305 mm, s cetiri topa kalibra 260 mm (10,2 in) na kutevima barbete, pet topova kalibra 120 mm, 10 jednofuntasa revolverskog tipa, te pet torpednih cijevi, dvije kalibra 381 mm i tri kalibra 356 mm. Brod je imao istisninu 5332 tona, 4000 PS i brzinu do 13,75 cv. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pon Svi 14, 2007 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Mala korektura: topovi kalibra 260 mm naravno nisu na kutevima barbete, nego kazemate. Sorry! _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|