Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 73, 74, 75 ... 111, 112, 113  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Pro 17, 2020 11:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo, čuj, kako da te ne prozovem kad si poznat po svojim (sitnim) mjerilima odnosno (krupnoj) dioptriji (bez uvrede, molim) .... ako ti ne vidiš sitne greške i detalje (ti i MAK, naravno), ko će onda ....

A ono za far, to si dobro skužio kao ješku - svi se zagledaju u to i ne vide ostale, očite greške .... ma ne, nema ih, naravno.
Najsmješnije što sam ja to sa farom nisam vidio čak ni nakon što sam slikao i obradio (smanjio) slike, već kad sam postavio ovdje na forumu .... eto, desi se.

A što se tiče zadimljenosti, mislim da je više do goriva nego do vozača .... ili su možda u Berlinu vozili samo u prvoj ?

Što se pak guski tiče - uvijek sam na čudu kad radim vozila za vrijeme gradskih borbi - ustvari sam na čudu kako reproducirati tu 'gradsku' prašinu koja sigurno ne sliči na osušeno blato kako inače koristim. Dakle, učim se. A ako je dobro ispalo, tim bolje - znači da sam bliže konačnom rješenju .... kako ono kažu: Na kraju će sve biti dobro - pošto još nije dobro, znači da još nije ni kraj ....

Dakle nema nego učiti i dalje.

Vojo Very Happy

Leo - zd Napisao/la:

🤔 Eto i mene kad me se već proziva 😳

Vojin pokušaj "maskirovke" je dobar ali preočit 😜
Pomislio je: "ostavim im far kao ješku pa nitko neće primijetiti da je ovaj teškaš na kraju svog puta"
Jel' do vozača, jel' do goriva ali vdim da je zadimio.
Eto zvalo me pa rekoh i ja svoju 😁
Meni laiku izgleda jaaako dobro, posebno realizam gusli 👏👏👏
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2020 1:47 pm    Naslov poruke: Još jedan zakašnjeli .... Citiraj ovaj komentar

Maketa: JS-3m Tank
Proizvođač: Trumpeter, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 07228

Na prvi pogled:
Kutija je uobičajene veličine sa dosta dobrom slikom gotove makete na naslovnici. U kutiji se dobivaju dijelovi od svijetlo sive plastike raspoređeni na 5 stabala od kojih je jedno veličine kutije, 2 + 2 manja (oko trećine kutije) sa kotačima odnosno gusjenicama te zasebno tijelo vozila (kâda), gornji dio tijela sa blatobranima i još zasebno gusjenice u jednom komadu (skupa sa kotačima). Tako da je moguće birati želite li napraviti maketu sa tim jednostavnim gusjenicama ili se ić' zezati sa krutim gusjenicama 'članak po članak'. Koliko vidim, članci nisu bespotrebno usitnjeni. Jupi!
Uz uputstva (na 9 strana formata veličine kutije) se dobiva i jedan univerzalni listić oznaka (valjda za sve te Staljine trojke) te najlonić sa savinutim žičicama za držaće na kupoli (u uputstvima kaže 'brass wire' ali meni ne djeluje kao mesingana žica - možda je kineski mesing srebrni a ne zlatni?!).

Sva stabla i zasebni dijelovi su spakirani u najlone i, koliko mogu vitjeti kroz najlone, izgledaju uobičajene Trumpeterove kvalitete.

Slaganje:
Prilikom početka slaganja primjećujem da na najvećem stablu (sa kupolom, topom i detaljima) ima dosta sitnih ali oštrih srhova od lijevanja. Kao da je kalup istrošen. Na stablima sa kotačima (2 kom) kao i na onom sa gusjenicama (isto 2 kom identična) ne vidim nikakvih srhova.
Srhova ima i na onim 'gotovim' gusjenicama (već sa kotačima) ali za to se ne čudim jer su kalupi za napraviti to malo kompliciraniji.

Raspored dijelova je uobičajen - donji i gornji dio tijela vozila, donji i gornji dio kupole, zasebno koljena torzionih osovina te kotači i gusjenice plus detalji.

Pasanje dijelova je loše. Jeli tome uzrok to naizgled grubo lijevanje dijelova pa su rubovi neravni, grubi, puni srhova - ne znam. Spoj gornjeg i donjeg dijela tenka sa stražnje strane sam pripasivao dobrih sat vremena dok nisam dobio iole prihvatljiv spoj, ali daleko od idealnoga. Isto tako spoj gornjeg dijela kupole sa donjim podnim dijelom je - božespasi. Srećom se dobar dio toga ne vidi, ali na prednjem dijelu (gdje je top) treba dobrano zakitati da spoj izgleda normalno tj. nevidljivo.
Kotači su fino napravljeni ali ipak imaju jako mnogo vrlo sitnih srhova - mnogi od kojih se vide tek nakon bojanja. Kako je spoj koljena na tijelo vozila ali i samih kotača na ta koljena dosta grubo napravljen, vrlo je teško zalijepiti svih šest pari kotača (po jednoj strani) u liniji tako da ispadaju, uza svu potrebnu pažnju - nekako 'pijani'. Srećom da su dosta maleni pa kad se na njih zalijepe gusjenice pijanost se manje vidi tj. ajmoreć da uglavnom nestane.

Nadalje, kupola je napravljena tako da je površina gruba (jer je u stvarnosti bila lijevana) ali mislim da su malo pretjerali s time (kao Dragon kod Shermana M4A1) pa sam pokušao to malo ublažiti brušenjem finim brusnim papirom. Ostatak vozila (tijelo) je, na sreću, glatko (jer su to bili valjani limovi).
Svi otvori su, nažalost, izliveni sa kupolom i tijelom tenka tako da se ne mogu zalijepiti kao otvoreni. K tome je poklopac vozača napravljen vrlo grubo, a i periskopi zapovjednika, nišanđije i vozača nisu nešto tj. nisu prepoznatljivi - vrlo su primitivno i grubo izvedeni.
Zato su držači od 'mesingane' žice lijepo napravljeni - začudo, svi su isti i - još veće 'začudo' rupice na kupoli gdje bi ih trebalo zalijepiti su točne tj. točno odgovaraju veličini držača. Jeste da su rupice malo manje (žica je 0,5 mm promjera) pa ih treba em malo proširiti (svrdlom 0,6 mm) em skroz probiti da se držači mogu 'upustiti' u kupolu. Sve to nije problem. Ja bi volio više da su držači plastični, ali poklonjenom konju ....

Od opreme po vozilu rezervar na desnom prednjem braniku je dosta grubo napravljen, posebno spoj sa branikom; gambeti na lijevom braniku su izliveni sa tijelom vozila pa su malo 'plošni', a isto tako je i držač topa u fiksnom položaju na repu vozila - izliven sa tijelom tenka pa izgleda jako grub.
Neki dijelovi mi se čine da su nekako napamet napravljeni. Na pr. poluokrugli 'štitnik' uz kupolu (dio B3) koji prelazi preko šarki poklopaca na bočnim stranama tenka se nekako čudno montira. To mi je bilo sumljivo pa sam malo proguglao da bih otkrio da su ti poklopci, a time i šarke, dosta odokativno napravljeni.
Kuke za podizanje kupole su lijepo napravljene ali mjesta gdje se lijepe su 'označena' utorima koji su daleko preveliki i kad se kuke zalijepe ostanu vidljivi.

Maketa nema nikakvu čeličnu užad za vuču što, prema fotografijama, u stvarnosti nije bio slučaj - na repu vozila bi trebala biti užad, pa to treba dodati. Što se pak nedostatka pionirskog alata tiče, na fotkama ne prepoznajem ništa korisno, tako da to ne mogu zamjeriti maketi.

U recenziji 'On the way' su jako pohvalili mitraljez DŠK/DŠKM, kao najbolji do sad napravljen u ovom mjerilu. Meni se pak čini da je Zvezdin (na JS-2 ili ISU-122/152) bolji, a isto tako ne zaostaje ni onaj sa Revellovog T-55, tako da se s tom tvrdnjom baš i ne mogu složiti. Kad smo već kod mitraljeza, u uputstvima je krivo tj. zrcalno nacrtano kako zalijepiti kutiju sa metcima i nosač nišana - kutija dolazi s lijeve, a nosač s desne strane mitraljeza, a ne obrnuto kako nacrtano! I na municionoj kutiji mi jako fali ona zvijezda i rebra koji su pigovani s obje strane - to je tako lijepo napravljeno na Revellu i Zvezdi.

O gusjenicama i kotačima nemam puno što dodati - takve iste gusjenice sam koristio na ISU-152 od Zvezde što sam opisao u prethodnom postu.

I konačno da nešto i pohvalim: jako su lijepo i tanko napravljeni blatobrani, kako prednji a posebno uzdužni - vrlo neobično jer to kod gotovo svih proizvođača maketa uvijek bude predimenzionirano. Ovdje je to dovedeno do savršenstva.
Isto tako su glavni dodatni rezervari, oni bočni, savršeno napravljeni - nekako sa bočnim kalupima (ne kužim baš kako) ali su cilindri napravljeni u jednom komadu i to savršeno, treba samo dodati jedno dno (koje je, naravno, još i premalo ....).
Ajde, barem nešto.

Bojanje:
Ja sam od početka namjeravao napraviti vozilo iz jedine borbene upotrebe u svojoj karijeri postojanja - a to je gušenje pobune u Budimpešti 1956. Za zelenu boju nije problem - koju god nanesem netko može tvrditi da je prava, a drugi da je kriva. No veći problem su mi bile bijele 'quick-recognition' crte koje su, navodno, korištene za tu akciju. Na netu nisam našao baš bog zna koliko fotografija te pobune, ali nisam uspio naći niti jednu fotografiju gdje bi jasno bile vidljive te crte. Tako da sam počeo sumnjati da su uopće korištene - možda je bila izdana zapovjed da se koriste, ali u praksi .... Ili je možda to samo jedna od 'fake-teorija' na osnovu sličnih oznaka iz Čehoslovačke 12 godina kasnije (1968.)?
Vidim (na netu) da je dosta maketa tog Staljina napravljeno sa tim crtama, ali ispada da je to jedini izvor kojeg sam imao. Tako da sam to nevoljko i sa sumnjom pobojao tj. držao se (mog) prvotnog plana.

Naravno da ću, slijedom te linije 'gradskih teškaša' (Berlin 1945. pa Budimpešta 1956.) gledati napraviti i zadnjeg iz te serije tj. T-10 iz Praga 1968. Za to barem ima fotografija.

Oznake:
Dobivene oznake su neke univerzalne i potpuno neobjašnjive (meni) što i koga predstavljaju. Bez obzira na to ja sam koristio brojeve od Zvezdinog Su-100 jer su mi se činile najsličnijima onima sa fotografija.

Uputstva:
Uputstva su besprijekorna. Fali, kao i obično, bilo kakvo objašnjenje shema bojanja (čiji su to uopće tenkovi, posebno ovaj sa nekim stiliziranim orlom - kineski? poljski?) kako perioda tako i jedinice. Nigdje ni spomena o nekakvim osnovnim TT ili povijesnim podacima. Odnosno ne, lažem, nešto povijesti ima sa strane kutije, ali to je valjda pisao Mr. Bean - pa ako se želite dobro nasmijati slobodno pročitajte:

a ako baš želite zlo svom omiljenom PC-u ubacite to u Google translator - za 10 minuta će vam se procesor rastopiti od pokušaja prijevoda. Nekako mi se čini da ovaj puta kineski tekst lakše razumljiv. Crying or Very sad

Što se samog slaganja tiče uputstva su sasvim u redu. Ocjena: 5.

Dodaci/izmjene:
Osim užeta za vuču nisam ništa dodao, a osim okretanja kutije i nišana od mitraljeza nisam ništa izmjenio.

Kudim:
- loše pasanje dijelova
- dosta detalja je grubo čak pregrubo
- nemogućnost ljepljenja poklopaca u otvorenom položaju
- nepoznanica oko svih oznaka i shema bojanja

Hvalim:
- odabir teme
- mogućnost korištenja dva tipa (slaganja) gusjenica
- uvjerljivost gotove makete

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Usporedba sa 'Staljinom' kojeg sam radio pred, koliko, 50 godina (Airfix 1/76) je nemoguća, ali mi je, baš radi to Airfixa, taj tip tenka ostao u trajnom sjećanju radi te kuglaste kupole. Može se recimo usporediti sa ranijom verzijom Staljina (JS-2) od Zvezde pri čemu je Zvezda daleko detaljnija i oštrija u detaljima, naročito gusjenica ali i opreme po tenku, a o pasanju dijelova da ne govorimo.

Zaključak:
Iako Trumpeter nije na vrhu moje liste najkvalitetnijih proizvođača maketa, ipak sam razočaran kvalitetom ove makete. To mi nije prva Trumpeterova maketa koju radim i do sada su sve bile sasvim u redu, rekao bih na vrhu 'B' lige, možda čak i pri dnu 'A' lige. Ali ova je ipak nekako ofrlje napravljena, možda je i kalup stariji (piše da je iz 2005. godine) no ima nedostataka koje nemaju veze sa starošću kalupa.

Preporuka:
Kupiti. Koliko mi je poznato samo još Roden radi plastičnu tj. nerezinsku verziju ove varijante našeg prijatelja Staljina, vječno u našim srcima, he, he ....

Korisni linkovi:
Jedan vrlo koristan 'okolohodac':
http://www.primeportal.net/tanks/anon_idf/js-3_stalin/index.php?Page=1

Vojo Very Happy

P.S. Ovaj puta sam šegavo slikao da se ne vide farovi, he, he ....
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2020 4:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zato Roden ima detaljnije podatke i sheme bojanja... I nešto finije detalje.
Al da ti bude duša mirna ima tvoje ljubljene gumene patke, ne možeš ih niti zvati guske Razz

E da, i oni ga označavaju IS a ne JS Laughing

Ovo je kolaž sa uputstava, da ne stavljam više slika, zadnja u boji je sa leđa kutije, ista kao i crnobijela na vrhu lijevo.
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2020 5:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo hvala - sad mi je jasno kamo spada onaj 'orao' ili što je već, koji se dobiva i kod Trumpetera - to je egipatska shema ....

A što se imena tiče - Rusi pišu Iosif (slovo 'I' im je ono obrnuto 'N' pa još sa kvačicom gore - j*ba te što su komplicirani ti Rusi, em ćirilica, em znakovi koje ne znaš kako pročitati - bog dao zdravlje našem Vuku, pojednostavnio nam je pismo do besvjesti - jednostavnije od toga je samo binarno pismo - nule i jedinice!) ali mi ne čitamo Iosif nego Josif (braća Ameri i Britonci Joseph, Hrvati u Irskoj - Josip) tako da je to 'pojednostavljeno sa 'J' ....

Ma sve to znaš i sam, samo me pomalo podje* ....

U svakom slučaju hvala za dodatne informacije o Rodenu - nisam znao jer nisam nikad imao tu maketu. Most appreciated ilitigapoVuku - most aprešieited, he, he ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2020 5:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
....
Ma sve to znaš i sam, samo me pomalo podje* ....
....
Vojo Very Happy

A kad ne slikaš farove & Co. 😁
Natrag na vrh
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2020 9:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Laughing Laughing Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
BorisZG

Član od: 10 Ožu 2020
PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2020 11:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
slovo 'I' im je ono obrnuto 'N' pa još sa kvačicom gore

ne baš ... to im je slovo J, a I je "obrnuto N" bez kvačice

znači, tenk je IS, a ne JS
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2020 11:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lip pa bog !
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2021 8:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićan je
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Ned Sij 17, 2021 12:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma evo, da ne otvaram novi topic - samo jedno tehničko pitanje - dali netko zna što su ove rebraste ploče na američkim oklopnjacima (Bradley, Abrams, Stryker) - pretpostavljam nekakvi ometači, ali nigdje da nađem nešto detaljnije .... jer na maketi od Trumpetera se dobivaju i te ploče - ne znam hoće li i naši (HV) imati to ....?

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Pierre

Član od: 12 Stu 2008
PorukaUpisano: Ned Sij 17, 2021 12:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Podmetači pod gusjenice (kotače) kad zaglave u pijesku/blatu ? Pogađam ..
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 17, 2021 1:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

combat identification panel (CIP)
https://en.wikipedia.org/wiki/Combat_Identification_Panel
vojo

PorukaUpisano: Ned Sij 17, 2021 3:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
combat identification panel (CIP)
https://en.wikipedia.org/wiki/Combat_Identification_Panel

Odlično, hvala. To je ono što me zanimalo ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Ned Sij 17, 2021 3:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pierre Napisao/la:
Podmetači pod gusjenice (kotače) kad zaglave u pijesku/blatu ? Pogađam ..

.... a ti bi se Pierre mogao malo uozbiljiti. Ovo je ozbiljan forum ....

Podmetači .... Crying or Very sad

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Ned Sij 17, 2021 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajde da vas još pitam, dok ste ovako topli ....

Zašto neke antene kod Amera (M1, Humwee) imaju ono zadebljenje, ono debelo. Na nekim slikama mi se čini da je to kao neka zaštita od spužve, ali ....?

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 73, 74, 75 ... 111, 112, 113  Naprijed
Stranica 74/113

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma