Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| bojanko
 | | Član od: 09 Ruj 2006 | | Poruke: 188 | | Mjesto: karlovac |
|
Upisano: Čet Velj 27, 2020 1:00 pm Naslov poruke: Skidanje boje |
|
|
Pozdrav svima! Mislim da je vrijeme da priznam izgubljenu bitku sa bojanjem pa molim znalce za savijet...... sa zadnjom maketom motivacija je u pocetku pala, poceo sam žuriti i dovrsavati samo da dovrsim i zakamufliram los uradak sto je vise moguce, u nadi da ce me manje smetati kad sjedne weathering ali ne prestaje me smetati, a opet- smeta me i pomisao da ju bacim u smece iako je skroz spremna za to sve nesto smeta
Zanima me skidanje boje: je li moguce ocistit maketu da izgleda ko "nova" bez malih grudica i nakupina stare boje u tesko dostupnim mjestima? Maketa je farbana tamiya bojama, ali i vallejo i washevi i uljane boje i pigmenti i sve to sto ide je na njoj... i s kojim produktom da to radim? Ili da jednostavno kupim novu maketu, a ovu ostavim za pokusiranje? hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Velj 27, 2020 1:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Tenk ili ?
Stavi maketu u vrećicu te ju dobro našpricaj Permetalom
i zatvori/zaveži vrećicu. Drugo jutro u ruke četkicu za zube
i lavor i rifljaj 🤗
Možda ćeš morati ponoviti špricanje Permetalom ali čisto
sumnjam i btw Tamiya crnu gloss iz nekog razloga ne skida. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Velj 27, 2020 7:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Iz mog višegodišnjeg iskustva skidanja boja par savjeta:
Za akrile ne znam ,ali sve uljane se daju skinuti do gole plastike...
Mario ti je rekao osnovnu tehniku (najlon vrećica, permetal i 12h čekanja) normalno uvijek ostane nešto boje u teško dostupnim mjestima, ali i to se da skinuti...
Na dva načina:
-vatenim štapićem ili vatom namočenom u onaj "aceton" bez acetona za skidanje laka (DM ,Muller ,Bipa ili od žene/cure:-)) pa trljaj ,
-drugi način je obično za pregibe ,čoškove i teško dostupna mjesta... Iglom ili vrhom skalpela lagano nadigneš tu grudicu ,obično lako odpadne...
Rezultat tih skidanja možeš vidjeti pod gotovim radovima ova zadnja moja maketa B-17 je obrađena na taj naćin... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Čet Velj 27, 2020 10:41 pm Naslov poruke: |
|
|
U principu sva ta sredstva za ciscenje rerni odlicno skidaju bez ostecenja cak ni prozirnih kabina. Nekada sam koristi Amway koje se nanosilo cetkicom a sada MrMusculo pena u spreju iz samoposluge . Moja tehnika se razlikuje u toliko sto ne trljam puno nego ponovim par puta to kiseljenje u Mr Musculu.
Budi samo oprezan u toliko sto hoce da odlepi neke manje delove poput antena ili stajnog trapa pa da ih ne izgubis. Takodje odlepljuje white glue za prozracne delove .
Najzad ako treba da skines neko CA lepilo to se jedino rastvara sa WD-40. Naspricas, ostavis desetak sekundi i samo obrises CA ko da se nikada nije ni osusio. Jedino sto ti posle treba pranje deterdzentom da skine masnocu od WD. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
 | | Član od: 12 Svi 2012 | | Poruke: 328 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|