Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Skidanje boje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
bojanko

Član od: 09 Ruj 2006
Mjesto: karlovac
PorukaUpisano: Čet Velj 27, 2020 1:00 pm    Naslov poruke: Skidanje boje Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima! Mislim da je vrijeme da priznam izgubljenu bitku sa bojanjem pa molim znalce za savijet...... sa zadnjom maketom motivacija je u pocetku pala, poceo sam žuriti i dovrsavati samo da dovrsim i zakamufliram los uradak sto je vise moguce, u nadi da ce me manje smetati kad sjedne weathering ali ne prestaje me smetati, a opet- smeta me i pomisao da ju bacim u smece iako je skroz spremna za to Smile sve nesto smeta Smile
Zanima me skidanje boje: je li moguce ocistit maketu da izgleda ko "nova" bez malih grudica i nakupina stare boje u tesko dostupnim mjestima? Maketa je farbana tamiya bojama, ali i vallejo i washevi i uljane boje i pigmenti i sve to sto ide je na njoj... i s kojim produktom da to radim? Ili da jednostavno kupim novu maketu, a ovu ostavim za pokusiranje? Smile hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Velj 27, 2020 1:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tenk ili ?

Stavi maketu u vrećicu te ju dobro našpricaj Permetalom
i zatvori/zaveži vrećicu. Drugo jutro u ruke četkicu za zube
i lavor i rifljaj 🤗
Možda ćeš morati ponoviti špricanje Permetalom ali čisto
sumnjam i btw Tamiya crnu gloss iz nekog razloga ne skida.
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Velj 27, 2020 7:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iz mog višegodišnjeg iskustva skidanja boja par savjeta:
Za akrile ne znam ,ali sve uljane se daju skinuti do gole plastike...
Mario ti je rekao osnovnu tehniku (najlon vrećica, permetal i 12h čekanja) normalno uvijek ostane nešto boje u teško dostupnim mjestima, ali i to se da skinuti...
Na dva načina:
-vatenim štapićem ili vatom namočenom u onaj "aceton" bez acetona za skidanje laka (DM ,Muller ,Bipa ili od žene/cure:-)) pa trljaj ,
-drugi način je obično za pregibe ,čoškove i teško dostupna mjesta... Iglom ili vrhom skalpela lagano nadigneš tu grudicu ,obično lako odpadne...
Rezultat tih skidanja možeš vidjeti pod gotovim radovima ova zadnja moja maketa B-17 je obrađena na taj naćin...
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Čet Velj 27, 2020 10:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U principu sva ta sredstva za ciscenje rerni odlicno skidaju bez ostecenja cak ni prozirnih kabina. Nekada sam koristi Amway koje se nanosilo cetkicom a sada MrMusculo pena u spreju iz samoposluge . Moja tehnika se razlikuje u toliko sto ne trljam puno nego ponovim par puta to kiseljenje u Mr Musculu.
Budi samo oprezan u toliko sto hoce da odlepi neke manje delove poput antena ili stajnog trapa pa da ih ne izgubis. Takodje odlepljuje white glue za prozracne delove .
Najzad ako treba da skines neko CA lepilo to se jedino rastvara sa WD-40. Naspricas, ostavis desetak sekundi i samo obrises CA ko da se nikada nije ni osusio. Jedino sto ti posle treba pranje deterdzentom da skine masnocu od WD.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SturmmannDado

Član od: 12 Svi 2012
PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 12:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=333190#333190
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma