Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| gemini
 | | Član od: 30 Stu 2010 | | Poruke: 596 | | Mjesto: Vrhnika-SLO |
|
Upisano: Čet Sij 09, 2020 10:27 pm Naslov poruke: Čija uniforma |
|
|
Pozdrav! Zanima me, koja vojna formacija u Hrvatskoj je nosila te uniforme i kakvi su ordeni. To je fotografija moga djeda, ali mi nitko od mojih nije rekao, o kakvoj se uniformi radi. Nakon 2. svjetskog rata je bio zatvoren, a u zatvoru je 1946 i umro. Molim za pomoć.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 853 | |
|
Upisano: Čet Sij 09, 2020 11:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je satnik domobran.
Ovi mi ordeni izgledaju kao da su iz doba AU?
Naci ce se vec netko bolje upucen u tematiku.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| gemini
|
Upisano: Pet Sij 10, 2020 12:44 am Naslov poruke: |
|
|
| Hvala, i meni je nekako najbliže domobranskoj, ali mi se ne slaže sa ordenima. Ništa, čekamo još koji odgovor. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| gemini
|
Upisano: Pet Sij 10, 2020 12:54 am Naslov poruke: |
|
|
Upravo mi je uspjelo na netu izčeprkati odlikovanja. jesu iz AU.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5391 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 10, 2020 1:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa jel deda bio vojnik/časnik i u WW1? Ako je, onda ta odličja imaju smisla, na desnoj se lijepo vidi profil Franc Jozefa... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| gemini
|
Upisano: Pet Sij 10, 2020 4:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, bio je artiljerac. A Franju sam uočio tek, kad je potez xxv spomenuo AU. Meni je više ličilo na ženski lik. Ja i moje okice, nismo baš na ti  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Sij 12, 2020 2:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Na ovratniku su zvonimirci ? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5391 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 13, 2020 12:36 am Naslov poruke: |
|
|
Trolist... Oznaka čina u NDH "čvarak"... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4219 | |
|
Upisano: Pon Sij 13, 2020 9:41 pm Naslov poruke: |
|
|
posalji fotku u austrijski ratni muzej ( ne arhiv) i objasnit ce ti medalje....meni su u roku dva dana objssnili medalje i činove mog pradide iz austrougarske kampanje u Bosni sredinom 19og stoljeca
uniforma- prema okovratniku, čin je nadsatnik, i to pomocnih postrojbi a boja je najvjerojatnija zelena, jer osim hrastovih listova nema oznaku roda/postrojbe - a jedine bez tih oznaka bile su zelene
eto
ako je bio artiljerac u prvom, zbog godina bi bilo logicno da je u pomocnim postrojbama u drugom- vecina ljudi tih godista bili su u jedinicama ''manjeg intenziteta'', recimo casnici u pomocnim jedinicama, opskrbe, Feldgendarmerie i slicne stvari _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Schlange88
| | Član od: 05 Lis 2015 | | Poruke: 26 | |
|
Upisano: Uto Sij 28, 2020 12:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao što je navedno, radi se o satniku NDH domobranstva, koj je sudeći po odlikovanjima također služio pri Austro-ugarskoj vojsci.
Odlikovanja mi izgledaju (S ljeva na desno.) kao križ za zasluge, Kraljevski Mađarski Red Svetog Stjepana, treća mi liči na medalju za hrabrost. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4219 | |
|
Upisano: Uto Sij 28, 2020 1:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Schlange88 Napisao/la: | Kao što je navedno, radi se o satniku NDH domobranstva, koj je sudeći po odlikovanjima također služio pri Austro-ugarskoj vojsci.
Odlikovanja mi izgledaju (S ljeva na desno.) kao križ za zasluge, Kraljevski Mađarski Red Svetog Stjepana, treća mi liči na medalju za hrabrost. |
Vidim da se kuzis u to....imas ideju kako doc do papira iz austrijskog vojnog arhiva bez placanja profi istrazivaca?? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Schlange88
| | Član od: 05 Lis 2015 | | Poruke: 26 | |
|
Upisano: Uto Sij 28, 2020 1:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Zapravo više sam kolekcionar.
https://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=916564
Naisam baš ponajbolje upućen u pravo uvida vojnih arhiva neke države. Nisam 100% siguran, ali primjerice u slučaju Njemačke odnosno Wehrmachta pravo uvida u vojni arhiv imaju u osobe koje su u rodbinskome srotstvu traženog vojnog pripadnika, a sito se i naplaćuje - doduše ne znam koliko. _________________ schlange88@outloook.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Uto Sij 28, 2020 2:01 pm Naslov poruke: |
|
|
my 2¢
1 Goldene Verdienstkreuz mit der Krone (Gold Cross of Merit with Crown) - možda srebrna
2 Verdienstkreuz (Merit Cross)
3 Tapferkeitsmedaillen (Bravery Medals) - teško je prepoznati koja (zlatna ili srebrna 1. klase, 2. klasa i brončana su bile manjih dimenzija)
Prije dosta vremena (10+ god) na netu sam našao popis dobitnika medalja za hrabrost taj link više ne mogu pronaći, a mislim da je na istom linku bio i popis dobitnika drugih medalja - naravno radilo se samo o AU. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|