Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Osvetnik Dubrovnika - pitanja
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
DarkoB

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: sl. i kr. grad Varaždin
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 8:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako su ove boje koje gledam OK, meni to izgleda možda malo pretamno . Ili me zeza kalibracija monitora Nemam pojma

Chipovi su sa stranice http://www.e-paint.co.uk/RAL_Colourchart.asp

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 8:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Btw koliko kila boje treba da se preboji jedan zrakoplov?
Ne maketarski već pravi u mjerilu 1/1 Wink
Citat:

Komentar nije suvišan, ali zašto misliš da su samo dvobojne (zeleno/smeđe) boje bile maskirne/ratne?

Pa 102-jka se borila sa maskirnom sivom i 1993. i 1994. .... ili što, onda nije bilo borbi/rata? Ili sivu ne smatraš maskirnom?

Ne nisam mislio to, već je većina/svi naših MiGova bila u toj maskirnoj shemi i kao takva je ostala u kolektivnom sjećanju, znam ja da je 102 preletio i letio do 1994g. u
toj sivoj i u njoj se borio ,ali ipak su naši MiGovi poznatiji kao maskirni, da sad ne ulazim u opširne rasprave, to nije tema ovog topica... Meni je drago da će ga napokon obnovit i nadam se negdje izložit, sve ostalo nek ostane ostane u drugom planu...
YSub

Član od: 09 Lis 2006
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 9:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

"102" je, koliko je meni poznato, siv letio i u "Bljesku"

U proljeće 1993. bio je obojan u sljedeće tonove (po FS-u):
- čitav avion: između 26329 i 26373, no bliže prvoj
- prebojane oznake na repu i nosu: 36293
- radioprozračne površine (konus i vrh repa): 26134

Uzorci su uzimani prislanjanjem FS uzoraka na lepezi (fan) neposredno na trup i krila, odnosno druge površine; RAL nisam imao

Čini mi se da točni RAL ekvivalent ne postoji; 7001 je malo presvijetao i nedostaje mu plavi ton (no drugi RAL tonovi odgovaraju još manje..)

Toliko ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 9:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YSub Napisao/la:

- radioprozračne površine (konus i vrh repa): 26134

...i

Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 10:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:

Morao si pitati?!

E vidis bas sam i ja to pitao momke koji ce farbat... Znaci nemaju ni oni neku racunicu, jer je ovo prvi put da farbaju avion... ili vide. No otprilike je kao kamion, a za kamion treba kanta i pol 2 ruke, znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
...znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/

A jedna ruka će biti dovoljna da od prve prekrije postojeće, doduše ne znam kakvo je sad trenutno stanje (kakva je prethodno priprema napravljena).

Je li predviđeno kamo će se s njim kad se obnovi?
Gak

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 11:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
Gak Napisao/la:
...znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/

A jedna ruka će biti dovoljna da od prve prekrije postojeće, doduše ne znam kakvo je sad trenutno stanje (kakva je prethodno priprema napravljena).

Je li predviđeno kamo će se s njim kad se obnovi?

Nemam pojma
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 11:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Morao si pitati?!

A nisam, al sam znatiželjan....
A koliko tek treba šmirgla, da se pošmirgla avion, da boja bolje primi?! Twisted Evil
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2017 11:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
Poky Napisao/la:

Morao si pitati?!

E vidis bas sam i ja to pitao momke koji ce farbat... Znaci nemaju ni oni neku racunicu, jer je ovo prvi put da farbaju avion... ili vide. No otprilike je kao kamion, a za kamion treba kanta i pol 2 ruke, znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/

Za preshading će biti dovoljno 5 litara crne, ostat će još i za wash...
Poky

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2017 1:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Za preshading će biti dovoljno 5 litara crne, ostat će još i za wash...

Ti se zezaš ,al bez toga nemere, pa nemojte da 102 na kraju izgleda ko da je tek došao iz tvornice, ipak ima on godina i neku priču iza sebe ,nek se vidi malo gareži oko topa, čipinga na panelima, treba nabaciti i kak se ono zove "marbl preshading",a modulacija na ispuhu... Twisted Evil

Šala ,nadam se da nećete zamjeriti na malo lošeg humora u ovom topicu...
pozarart

Član od: 06 Lip 2008
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2017 2:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
Poky Napisao/la:

Morao si pitati?!

Meni je za avion veličine cessne 172 tebalo nešto manje od 15l boje, min 2 ruke. Miguša je ipak veća!!! Malo je problem ako će bit stalno izložen vani, boje će brzo blijedit, možda bi se moglo razmislit o farbanju po sistemu baza lak...napominjem da postoji i prozirni mat lak.

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2017 3:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Oće li se radit i stensili?

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2017 10:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marijan, to sve (osvetnik, dvosjed i 2x mi-24) je trebalo ofarbati u nato zelenu... jedan ton sve kompletno. Ko Patrie ili M-84... i farba ih ekipa koja inace farba kamione i oklopnjake. U zivotu nisu vidjeli avion.
Ja im samo pokusavam uvalit u ruke nesto drugo osim te zelene, i pokazat stvari tipa da se ispusna cijev ne farba ili gondole trapa.... i to ce biti uspijeh!

Stensili ce cekati neka druga vremena... ovo treba shvatiti kao protukorozivnu zastitu za neka bolja vremena, tako sam ja to sebi objasnio da se utjesim.
Natrag na vrh
pozarart

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2017 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A dobro, bolje i to nego u rezalište!! Najbolje da se sve dokumentira prije samog farbanja pa neće bit problema možda jednog dana onda sve to dovest u ispravno stanje. Možda jednom i mi dođemo na ideju da bi mogli napravit kakav vojni muzej kao slovenci koji to rade kako treba!!!

Član od: 30 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2017 11:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pokušao sam ovo prespavat i ne reagirat na prvu. Prespavao jesam (slabo) ali nije mi pomoglo, i dalje se osjećam jadno.

Gak, znam da imaš jako dobre namjere. Kako i sam veliš, imamo istu dijagnozu. Znam da pokušavaš spasiti što se spasiti da. I zato nemoj nikako misliti da je ovo što slijedi upereno protiv tebe. Ni malo.

Ne znam kako ovo reć' nježno...

Vidim/čitam, poveselili se i uzbudili duhovi oko "restauracije" i/ili "obnove" "Osvetnika Dubrovnika"...
Restauracija i obnova su teške riječi, podrazumijevaju neke standarde.

Čitajte pažljivije. Da li, kad namjeravate pofarbat ogradu prvom bojom koja vam je pri ruci, kažete da je idete restaurirati? Ne bih rekao. A o tome se tu radi. Radi se o jednostavnom farbanju ograde. Susjed je komentiral kak nam je ograda hrđava, pa je bumo malo prefarbali. I prije toga malo pošmirglali. Koju boju imamo u šupi, NATO zelenu? OK, udri! Ups! Nije ograda nego avion. Povijesnog značaja. Nema veze. I tak stoji na livadi. I tu će i ostati. Citirat ću jedan dokument MORH-a: "..."Osvetnik Dubrovnika" ima neprocjenjivu povijesnu vrijednost za Republiku Hrvatsku, sustav obrane i Oružane snage Republike Hrvatske u cjelini,...". Baš. Zato trune 15 godina na livadi. Interesira me da li će MORH imati što reći na ovu "restauraciju". A bit će toga još. Jer će se tako nastavit u "revijalnom tonu" pa će uništiti još povijesnih artefakata. Kao što već jesu. Jer pojma nemaju što imaju.

Na djelu imamo kulturocid. Opet.

I zato imam 102 razloga da ne šutim. Ne želim šuteći podržati ovo.

I sad sam već toliko živčan da ne mogu više ni pisati. Gadi mi se.
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed
Stranica 3/6

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma