Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| DarkoB
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 124 | | Mjesto: sl. i kr. grad Varaždin |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 8:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Btw koliko kila boje treba da se preboji jedan zrakoplov?
Ne maketarski već pravi u mjerilu 1/1
| Citat: |
Komentar nije suvišan, ali zašto misliš da su samo dvobojne (zeleno/smeđe) boje bile maskirne/ratne?
Pa 102-jka se borila sa maskirnom sivom i 1993. i 1994. .... ili što, onda nije bilo borbi/rata? Ili sivu ne smatraš maskirnom? |
Ne nisam mislio to, već je većina/svi naših MiGova bila u toj maskirnoj shemi i kao takva je ostala u kolektivnom sjećanju, znam ja da je 102 preletio i letio do 1994g. u
toj sivoj i u njoj se borio ,ali ipak su naši MiGovi poznatiji kao maskirni, da sad ne ulazim u opširne rasprave, to nije tema ovog topica... Meni je drago da će ga napokon obnovit i nadam se negdje izložit, sve ostalo nek ostane ostane u drugom planu... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YSub
| | Član od: 09 Lis 2006 | | Poruke: 222 | |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 9:01 pm Naslov poruke: |
|
|
"102" je, koliko je meni poznato, siv letio i u "Bljesku"
U proljeće 1993. bio je obojan u sljedeće tonove (po FS-u):
- čitav avion: između 26329 i 26373, no bliže prvoj
- prebojane oznake na repu i nosu: 36293
- radioprozračne površine (konus i vrh repa): 26134
Uzorci su uzimani prislanjanjem FS uzoraka na lepezi (fan) neposredno na trup i krila, odnosno druge površine; RAL nisam imao
Čini mi se da točni RAL ekvivalent ne postoji; 7001 je malo presvijetao i nedostaje mu plavi ton (no drugi RAL tonovi odgovaraju još manje..)
Toliko ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| YSub Napisao/la: |
- radioprozračne površine (konus i vrh repa): 26134
|
...i
 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 10:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | Btw koliko kila boje treba da se preboji jedan zrakoplov?
Ne maketarski već pravi u mjerilu 1/1 |
Morao si pitati?!
E vidis bas sam i ja to pitao momke koji ce farbat... Znaci nemaju ni oni neku racunicu, jer je ovo prvi put da farbaju avion... ili vide. No otprilike je kao kamion, a za kamion treba kanta i pol 2 ruke, znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | ...znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/ |
A jedna ruka će biti dovoljna da od prve prekrije postojeće, doduše ne znam kakvo je sad trenutno stanje (kakva je prethodno priprema napravljena).
Je li predviđeno kamo će se s njim kad se obnovi? _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 11:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | Gak Napisao/la: | | ...znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/ |
A jedna ruka će biti dovoljna da od prve prekrije postojeće, doduše ne znam kakvo je sad trenutno stanje (kakva je prethodno priprema napravljena).
Je li predviđeno kamo će se s njim kad se obnovi? |
Nemam pojma |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 11:13 pm Naslov poruke: |
|
|
A nisam, al sam znatiželjan....
A koliko tek treba šmirgla, da se pošmirgla avion, da boja bolje primi?!  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2017 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | Poky Napisao/la: | Btw koliko kila boje treba da se preboji jedan zrakoplov?
Morao si pitati?!
E vidis bas sam i ja to pitao momke koji ce farbat... Znaci nemaju ni oni neku racunicu, jer je ovo prvi put da farbaju avion... ili vide. No otprilike je kao kamion, a za kamion treba kanta i pol 2 ruke, znaci za avion jedna ruka ce biti dovoljna kanta.... u prijevodu 18 litara! :/ |
Za preshading će biti dovoljno 5 litara crne, ostat će još i za wash... _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Velj 10, 2017 1:05 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Za preshading će biti dovoljno 5 litara crne, ostat će još i za wash... |
Ti se zezaš ,al bez toga nemere, pa nemojte da 102 na kraju izgleda ko da je tek došao iz tvornice, ipak ima on godina i neku priču iza sebe ,nek se vidi malo gareži oko topa, čipinga na panelima, treba nabaciti i kak se ono zove "marbl preshading",a modulacija na ispuhu...
Šala ,nadam se da nećete zamjeriti na malo lošeg humora u ovom topicu... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pozarart
 | | Član od: 06 Lip 2008 | | Poruke: 495 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Pet Velj 10, 2017 2:58 am Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | Poky Napisao/la: | Btw koliko kila boje treba da se preboji jedan zrakoplov?
Morao si pitati?!
Meni je za avion veličine cessne 172 tebalo nešto manje od 15l boje, min 2 ruke. Miguša je ipak veća!!! Malo je problem ako će bit stalno izložen vani, boje će brzo blijedit, možda bi se moglo razmislit o farbanju po sistemu baza lak...napominjem da postoji i prozirni mat lak. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pozarart
|
Upisano: Pet Velj 10, 2017 3:00 am Naslov poruke: |
|
|
Oće li se radit i stensili? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Pet Velj 10, 2017 10:28 am Naslov poruke: |
|
|
Marijan, to sve (osvetnik, dvosjed i 2x mi-24) je trebalo ofarbati u nato zelenu... jedan ton sve kompletno. Ko Patrie ili M-84... i farba ih ekipa koja inace farba kamione i oklopnjake. U zivotu nisu vidjeli avion.
Ja im samo pokusavam uvalit u ruke nesto drugo osim te zelene, i pokazat stvari tipa da se ispusna cijev ne farba ili gondole trapa.... i to ce biti uspijeh!
Stensili ce cekati neka druga vremena... ovo treba shvatiti kao protukorozivnu zastitu za neka bolja vremena, tako sam ja to sebi objasnio da se utjesim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pozarart
|
Upisano: Pet Velj 10, 2017 10:48 am Naslov poruke: |
|
|
A dobro, bolje i to nego u rezalište!! Najbolje da se sve dokumentira prije samog farbanja pa neće bit problema možda jednog dana onda sve to dovest u ispravno stanje. Možda jednom i mi dođemo na ideju da bi mogli napravit kakav vojni muzej kao slovenci koji to rade kako treba!!! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 10, 2017 11:56 am Naslov poruke: |
|
|
Pokušao sam ovo prespavat i ne reagirat na prvu. Prespavao jesam (slabo) ali nije mi pomoglo, i dalje se osjećam jadno.
Gak, znam da imaš jako dobre namjere. Kako i sam veliš, imamo istu dijagnozu. Znam da pokušavaš spasiti što se spasiti da. I zato nemoj nikako misliti da je ovo što slijedi upereno protiv tebe. Ni malo.
Ne znam kako ovo reć' nježno...
Vidim/čitam, poveselili se i uzbudili duhovi oko "restauracije" i/ili "obnove" "Osvetnika Dubrovnika"...
Restauracija i obnova su teške riječi, podrazumijevaju neke standarde.
Čitajte pažljivije. Da li, kad namjeravate pofarbat ogradu prvom bojom koja vam je pri ruci, kažete da je idete restaurirati? Ne bih rekao. A o tome se tu radi. Radi se o jednostavnom farbanju ograde. Susjed je komentiral kak nam je ograda hrđava, pa je bumo malo prefarbali. I prije toga malo pošmirglali. Koju boju imamo u šupi, NATO zelenu? OK, udri! Ups! Nije ograda nego avion. Povijesnog značaja. Nema veze. I tak stoji na livadi. I tu će i ostati. Citirat ću jedan dokument MORH-a: "..."Osvetnik Dubrovnika" ima neprocjenjivu povijesnu vrijednost za Republiku Hrvatsku, sustav obrane i Oružane snage Republike Hrvatske u cjelini,...". Baš. Zato trune 15 godina na livadi. Interesira me da li će MORH imati što reći na ovu "restauraciju". A bit će toga još. Jer će se tako nastavit u "revijalnom tonu" pa će uništiti još povijesnih artefakata. Kao što već jesu. Jer pojma nemaju što imaju.
Na djelu imamo kulturocid. Opet.
I zato imam 102 razloga da ne šutim. Ne želim šuteći podržati ovo.
I sad sam već toliko živčan da ne mogu više ni pisati. Gadi mi se. _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|