Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1665 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pet Tra 24, 2015 3:56 pm Naslov poruke: alclad za f-86d |
|
|
Namjeravam koristiti alclad za f-86d na slikama mi svi izgledaju sjajni. iam sam namjeru ga farbati sa alclad aluminijum, međutim čini mi se da nije dovoljno sjajan.
da li je bolje koristiti High Shine npr kao airframe aluminijum ili polished aluminijum?
Ova dva nisam koristio, ali sam čuo da nije dobro na njima koristiti sredstva za decale |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pet Tra 24, 2015 6:53 pm Naslov poruke: |
|
|
alclad aluminium ti je dovoljan, ali uz puno poliranja, a ako radis 1/32 onda je lako polirati.
ovaj moj ti je samo alclad sa poliranjem i decali na alclad.... bez laka.
 _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| T34
 | | Član od: 20 Ruj 2010 | | Poruke: 275 | | Mjesto: Dalmacija |
|
Upisano: Sub Tra 25, 2015 10:08 am Naslov poruke: |
|
|
Jedno pocetnicko ; znači nisi stavio lak iznad, kao zaštitni...neće ništa bit decalima? A neki wash i efekti, nije smetalo bez akrilnog laka? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Sub Tra 25, 2015 11:51 am Naslov poruke: |
|
|
Nema laka, a decali su legli da im nista ne moze biti. Neke sam cak i htio skinuti... ali nisu isli dolje niti selotejpom... ni nakon pola dana namakanja...
Tek kad sam ih ostrugao skalpelom.
Inace, alclad je na bazi acetona, a to znaci da nije niti akril niti enamel. To ujedno znaci da je agresivniji od obje varijante. Zato alclad treba nanositi polako i u tankim slojevima. Ako kapne na neku boju, nagrize sve, pa i plastiku makete.
S druge strane, alclad podnosi bilo kakvu kemikaliju osim acetona i nitra, pa se slobodno washa bilo cime i po njemu radi bilo sto... Nisam probao terpentin... pa to ne znam. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jura_vg
 | | Član od: 05 Velj 2015 | | Poruke: 302 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sub Tra 25, 2015 5:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Tako je, Alclad nije niti enamel niti akril nego je lacquer. Pošto ide u jako tankom sloju, neće podnijeti uljni wash ako je ispod Revell enamel. Pretpostavljam da nije tako ako je ispod Alclad base. _________________ U RADU: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix
ZADNJE SLOŽENO: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
|
Upisano: Sub Tra 25, 2015 6:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| ne može uljni wash ako je ispod i alcladova crna sjajna. jednom sam imao problema ,,a drugi put nisam |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| guuba
| | Član od: 12 Ruj 2009 | | Poruke: 114 | | Mjesto: Kopačevo |
|
Upisano: Ned Pro 20, 2015 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
alclad aluminium ti je dovoljan, ali uz puno poliranja, a ako radis 1/32 onda je lako polirati.
Čime poliraš? Gledao sam na Youtube da to radi s nekakvom krpicom ili vatom. Zanima me tvoje mišljenje. Da li se što koristi, nekakva pasta ili slično??? _________________ Cijanakrilna ljepila najbolje lijepe prste. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
|
Upisano: Ned Pro 20, 2015 7:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| ja za poliranje koristim fine pamucne krpice, one za naocale |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 21, 2015 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
Inače, polished aluminij od Alclada je prilično taman-izgleda više kao čelik, tako da ti se ne isplati, osim kod postizanja efekata tamnijih i svjetlijih panela... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| guuba
|
Upisano: Pon Pro 21, 2015 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Inače, polished aluminij od Alclada je prilično taman-izgleda više kao čelik, tako da ti se ne isplati, osim kod postizanja efekata tamnijih i svjetlijih panela... |
A što preporučuješ za aluminij? Ima ih Alclad hrpu, aluminij ovaj aluminij onaj.
Imam u planu koristiti Alclad i planiram raditi PC-21 boje aluminija te skupljam iskustva onih koji imaju što reći povodom toga. I još jedno pitanje, čime prati airbrush nakon rada s alclad bojama?? _________________ Cijanakrilna ljepila najbolje lijepe prste. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 22, 2015 12:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| guuba Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | Inače, polished aluminij od Alclada je prilično taman-izgleda više kao čelik, tako da ti se ne isplati, osim kod postizanja efekata tamnijih i svjetlijih panela... |
A što preporučuješ za aluminij? Ima ih Alclad hrpu, aluminij ovaj aluminij onaj.
Imam u planu koristiti Alclad i planiram raditi PC-21 boje aluminija te skupljam iskustva onih koji imaju što reći povodom toga. I još jedno pitanje, čime prati airbrush nakon rada s alclad bojama?? | Mislim da je 0viking0 opisao dobru metodu, a za ostalo, ni ja neznam, jer neke nijanse nisam koristio iako ih imam. Airbrush bez problema opereš sa nitro razređivačem kojega možeš u pakiranjima od 1 litre kupiti u bilo kojoj trgovini koja prodaje boje i lakove. Samo ne zaboravi koristiti masku i dobro provjetravati prostor u kojemu bojaš-udisanje metalne prašine/aerosola i nitra nije nimalo zdravo. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Uto Pro 22, 2015 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Koristi običan aluminij i uzmi steel. Steel je dosta tamniji i možeš ga miješati u aluminij ako želiš malo tamniji efekt. To ti je dovoljno. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| guuba
|
Upisano: Uto Pro 22, 2015 11:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Zahvaljujem na savjetima. Ah nitro razrjeđivač, njega ne volim nikako, boli glava. Pokušat ću pomalo skupljati Alcladove boje i na posao, kad sunce grane i lastavice dođu. _________________ Cijanakrilna ljepila najbolje lijepe prste. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|