Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

alclad za f-86d

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Pet Tra 24, 2015 3:56 pm    Naslov poruke: alclad za f-86d Citiraj ovaj komentar

Namjeravam koristiti alclad za f-86d na slikama mi svi izgledaju sjajni. iam sam namjeru ga farbati sa alclad aluminijum, međutim čini mi se da nije dovoljno sjajan.
da li je bolje koristiti High Shine npr kao airframe aluminijum ili polished aluminijum?
Ova dva nisam koristio, ali sam čuo da nije dobro na njima koristiti sredstva za decale
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pet Tra 24, 2015 6:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

alclad aluminium ti je dovoljan, ali uz puno poliranja, a ako radis 1/32 onda je lako polirati.

ovaj moj ti je samo alclad sa poliranjem i decali na alclad.... bez laka.

T34

Član od: 20 Ruj 2010
Mjesto: Dalmacija
PorukaUpisano: Sub Tra 25, 2015 10:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedno pocetnicko Embarassed ; znači nisi stavio lak iznad, kao zaštitni...neće ništa bit decalima? A neki wash i efekti, nije smetalo bez akrilnog laka?
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Sub Tra 25, 2015 11:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema laka, a decali su legli da im nista ne moze biti. Neke sam cak i htio skinuti... ali nisu isli dolje niti selotejpom... ni nakon pola dana namakanja...

Tek kad sam ih ostrugao skalpelom.

Inace, alclad je na bazi acetona, a to znaci da nije niti akril niti enamel. To ujedno znaci da je agresivniji od obje varijante. Zato alclad treba nanositi polako i u tankim slojevima. Ako kapne na neku boju, nagrize sve, pa i plastiku makete.

S druge strane, alclad podnosi bilo kakvu kemikaliju osim acetona i nitra, pa se slobodno washa bilo cime i po njemu radi bilo sto... Nisam probao terpentin... pa to ne znam.
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sub Tra 25, 2015 5:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tako je, Alclad nije niti enamel niti akril nego je lacquer. Pošto ide u jako tankom sloju, neće podnijeti uljni wash ako je ispod Revell enamel. Pretpostavljam da nije tako ako je ispod Alclad base.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
viper

PorukaUpisano: Sub Tra 25, 2015 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne može uljni wash ako je ispod i alcladova crna sjajna. jednom sam imao problema ,,a drugi put nisam
Natrag na vrh
guuba

Član od: 12 Ruj 2009
Mjesto: Kopačevo
PorukaUpisano: Ned Pro 20, 2015 7:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

alclad aluminium ti je dovoljan, ali uz puno poliranja, a ako radis 1/32 onda je lako polirati.

Čime poliraš? Gledao sam na Youtube da to radi s nekakvom krpicom ili vatom. Zanima me tvoje mišljenje. Da li se što koristi, nekakva pasta ili slično???
viper

PorukaUpisano: Ned Pro 20, 2015 7:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja za poliranje koristim fine pamucne krpice, one za naocale
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Pro 21, 2015 10:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Inače, polished aluminij od Alclada je prilično taman-izgleda više kao čelik, tako da ti se ne isplati, osim kod postizanja efekata tamnijih i svjetlijih panela...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
guuba

PorukaUpisano: Pon Pro 21, 2015 8:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Inače, polished aluminij od Alclada je prilično taman-izgleda više kao čelik, tako da ti se ne isplati, osim kod postizanja efekata tamnijih i svjetlijih panela...

A što preporučuješ za aluminij? Ima ih Alclad hrpu, aluminij ovaj aluminij onaj.
Imam u planu koristiti Alclad i planiram raditi PC-21 boje aluminija te skupljam iskustva onih koji imaju što reći povodom toga. I još jedno pitanje, čime prati airbrush nakon rada s alclad bojama??
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2015 12:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

guuba Napisao/la:
Grunf Napisao/la:

A što preporučuješ za aluminij? Ima ih Alclad hrpu, aluminij ovaj aluminij onaj.
Imam u planu koristiti Alclad i planiram raditi PC-21 boje aluminija te skupljam iskustva onih koji imaju što reći povodom toga. I još jedno pitanje, čime prati airbrush nakon rada s alclad bojama??
Mislim da je 0viking0 opisao dobru metodu, a za ostalo, ni ja neznam, jer neke nijanse nisam koristio iako ih imam. Airbrush bez problema opereš sa nitro razređivačem kojega možeš u pakiranjima od 1 litre kupiti u bilo kojoj trgovini koja prodaje boje i lakove. Samo ne zaboravi koristiti masku i dobro provjetravati prostor u kojemu bojaš-udisanje metalne prašine/aerosola i nitra nije nimalo zdravo.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2015 4:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koristi običan aluminij i uzmi steel. Steel je dosta tamniji i možeš ga miješati u aluminij ako želiš malo tamniji efekt. To ti je dovoljno.
guuba

PorukaUpisano: Uto Pro 22, 2015 11:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zahvaljujem na savjetima. Ah nitro razrjeđivač, njega ne volim nikako, boli glava. Pokušat ću pomalo skupljati Alcladove boje i na posao, kad sunce grane i lastavice dođu.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma