Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Su-15TM kormila visine, krilca i zakrilca
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2014 2:36 pm    Naslov poruke: Su-15TM kormila visine, krilca i zakrilca Citiraj ovaj komentar

Pitanje za stručnjake za let-lampe...i one koji se takvima osjećaju. Dakle...kad je Su-15TM na stajanci, kormila visine, krilca i zakrilca bi trebala biti u nekakvom neutralnom položaju. Ok. No...koji je to točno položaj? Paralelno s krilom (uzdužnicom trupa)...ili vise? Vidio sam neke okohodce na netu na kojima sve te aerodinamičke površine stoje "ravno"...no, vidio sam i neke fotke iz operativne uporabe...i na nekima od njih, na primjer, zakrilca vise. Kako se ne smatram velikim stručnjakom za krilate sotonine skotove...ni ventilatore, a još manje za let-lampe...moram pitati vas koji to jeste.
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2014 3:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iskreno, nakon duuuljeg vremena predkrilca i zakrilca odu prema dolje, a horizontalci zavisi, kod Su-24 nakose se prema naprijed, dok kod Su-27 i recimo F-16 nagnu se nazad. Su-27 može zakključati položaj tako da oni obično budu u ravnini sa krilom. Dok većinom kada baš dugo stoje onda su udonjem položaju.

Su-15 koliko mi je poznato i nema predkrilca, koliko vidim često im horizontalci prednjim kraju odu prema gore Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2014 3:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok...no, mene zanima Su-15, a ne 27. Wink

Pa...nema pretkrilca. Njih nisam ni spomenuo. Wink

Pripazi kad gledaš u fotku. Kad ti se čini da kormila visine vise, odnosno, da im je napadna ivica prema gore, a izlazna prema dolje...možda ti, u stvari, oko varaju kontrautezi.

Dakle...nakon dužeg stajanja...zakrilca bi se mogla objesiti. Ok. No, na normalnoj stajanci u operativnoj uporabi...bi trebala stajati "ravno"?
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2014 3:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Razumijem. Pošto Flagon prilično sjedi na guzi, ja bih zakrilca ostavio ravno sa krilom, a paralelno sa njima bi ostavio i horizontalce.
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2014 4:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mudar savjet. Hvala ti. Wink

Misli li netko drugačije? Wink
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2014 5:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:

Misli li netko drugačije? Wink

ne.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Uto Velj 04, 2014 5:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dva identična odgovora bi trebala dostajati da dilemu smatram riješenom.

Hvala vam gospodo. Wink
SeaHarrier

Član od: 29 Kol 2009
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Velj 07, 2014 1:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dva identična odgovora bi trebala dostajati da dilemu smatram riješenom.

Hvala vam gospodo. Wink

pa maš i nisam u sve to siguran. flagon je bil barjak a ne kanta.
Slobodno ga složi ko F-15 nebreš fulat.To kaj je na repu,ima svoju svrhu.
Slikeee....Avion je zakon...a onda su,....
pozdrav, story continuens...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Pet Velj 07, 2014 9:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa i namjeravam ga složiti k'o barjak. Samo sam pitao koji je neutralan položaj krilaca, zakrilaca i kormila visine na njemu...jer ih, uz malo dorada, mogu montirati u bilo kojem položaju (pitaj Slidera). To što je neutralan položaj tih aerodinamičkih površina na Su-15TM "dosadno" ravan, nije moja krivica. Smile

Da ga složim k'o F-15? Ovaaaaaj...oni koji me poznaju malo bolje (pa makar i samo virtualno)...su, najvjerojatnije, upravo odvalili od smijeha. Ja? Da složim F-15? Ma ne bih složio F-15 ni da mi zabijaju klinove pod nokte. Very Happy

Dobro sad. Možda i bih...ako se priloži određen višeznamenkasti broj krznaša. Wink
SeaHarrier

Član od: 29 Kol 2009
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sub Velj 08, 2014 8:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa i namjeravam ga složiti k'o barjak. Samo sam pitao koji je neutralan položaj krilaca, zakrilaca i kormila visine na njemu...jer ih, uz malo dorada, mogu montirati u bilo kojem položaju (pitaj Slidera). To što je neutralan položaj tih aerodinamičkih površina na Su-15TM "dosadno" ravan, nije moja krivica. Smile

Da ga složim k'o F-15? Ovaaaaaj...oni koji me poznaju malo bolje (pa makar i samo virtualno)...su, najvjerojatnije, upravo odvalili od smijeha. Ja? Da složim F-15? Ma ne bih složio F-15 ni da mi zabijaju klinove pod nokte. Very Happy

Dobro sad. Možda i bih...ako se priloži određen višeznamenkasti broj krznaša. Wink

http://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=Wk2O3s4Q2WbC5M&tbnid=pLxl-SAUeI6Y3M:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3ASukhoi_Su-15TM_Flagon-F_37_red_(8481699390).jpg&ei=XM71UrblAYqTtAas24DYDg&bvm=bv.60983673,d.bGQ&psig=AFQjCNHulZqQUpx6B2cGdB6OyQjP6Zir2Q&ust=1391927240746727[/url]

Možda ti ovo pomogne.Pod F-15 (a kaj njemu fali?) sam mislio da ga ne uprljaš previše; kao da rusi nisu znali za mini wash Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Velj 08, 2014 11:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zašto nebi složio onaj poznati F15 što su ga Rusi zarobili ?
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Sub Velj 08, 2014 12:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je. Vidjeh već tu fotku...kao i mnoge na kojima Su-15 stoji već godinama izložen atmosferilijama i bez tlaka u hidrauličkom sustavu. No, ne namjeravam raditi avion u takvom stanju...već nešto nabrijano...na Sahalinu spremno za obaranje korejskog Džambo džeta...ili nešto na rubu Gobija u Afrikangi, na primjer, s malo snijega. Uglavnom...kao što ti reče...barjak. Smile

Poštovani kolega 2851cz...koji ruski F-15? Koliko ja znam, ima ih 2. Onaj A što je prebjegao i onaj E što je otet pa su mu prvo dali civilne oznake Aeroflota, a tek kasnije vojne...i to PVO-a, a ne VVS-a. Mislim...oba su jako zanimljiva tako u sovjetskoj/ruskoj livreji...a i za oba ima okohodaca od kada su izloženi javnosti.
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Velj 08, 2014 2:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svakako bi bilo dobro napraviti oba jer ja se nebih mogao odlučiti za samo jedan.
Natrag na vrh
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Sub Velj 08, 2014 2:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam znao za to. A čije su to petnaestice zarobili i kojom prilikom? Ili je to zaje......a?
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Sub Velj 08, 2014 3:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zar ti to ne znaš? Pa to je danas opće poznata stvar...tako dobro zataškavana i skrivana do nedavno...jer je tako ponižavajuća za SAD. Uostalom, na netu ima hrpa fotkica i tih 15-ica i mnogih drugih zapadnih aviona dospjelih u sovjetske/ruske ruke. Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma