Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 21, 2009 11:58 am Naslov poruke: Bf109E 1/48 Hasegawa/Revell |
|
|
Novi početak, nove makete. Hasegawa Bf109E-4 poodavno pakirana u Revellovu kutiju, ali bez fotojetkanih dijelova. Malo sam je počeo raditi prije nekih 5-6 god. i onda odložio sa strane. Isprječilo se puno toga nastavku radova. Prije svega sam provjerio maketu po nacrtima i shvatio koliko treba dorada, a početna ideja da radim čuveni E-4 Helmuta Wick-a je zapela na netočnostima dekala koje sam dobio i nedoumica oko točne faze u bojanju tog aviona. Budući da u maketi nema PE dijelova, nisam dobio ni oklopnu ploču u kokpitu, jer je nema u obliku plastičnog dijela... Veće greške proizvođača na maketi uključuju predimenzionirane i krivo oblikovane i pozicionirane izbočine na donjoj strani krila i neupotrebljive MG FF 20mm topove u krilima. Kokpit je dosta siromašan, propeler nema dobar oblik krakova i manjka niz detalja na spinneru. Prednji hladnjak je preširok i prečetvrtast. Ploukružni otvor iza repnog kotača je zatvoren...kotači su krivog oblika, a kutije stajnog trapa siromašne detaljima. Ima tu još toga, manje važnog, ali o tome poslije. Sad sam odlučio napraviti nešto drugo-skrečati i "unazaditi" E-4 na E-1 inačicu. Oduvijek sam htio napraviti jedan od ranih Messera u kamuflaži sa RLM65 bokovima. Osim toga, za E-1 trebam potpuno ukloniti izbočine pod krilima i topove, pa probušiti rupe za mitraljeze koje je ta inačica imala u krilima. Malo treba doraditi panelizaciju i ne treba mi oklopni naslon. Tako sam se "rješio" dvije greške bez veće muke...
Kad sam već krenuo sa kirurgijom, odrezao sam i sve upravljačke površine. Flapsovi su već dati kao odvojeni...
Pogrešna bojanja sa Humbrolovom varijantom RLM02 po stajnom trapu i sl. ne uzimajte u obzir. Od dodataka i korekcijskih setova namjeravam ugraditi Eduard Zoom PE u kokpit, vakuformirani poklopac kabine od Squadrona (jer je u mojoj maketi kasniji od E-4), Resin set za propeler od CMK i resinske točne kotače...Ostalo mislim skrečati. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
Upisano: Sri Lis 21, 2009 3:59 pm Naslov poruke: |
|
|
ne sumnjam da će ovde faliti komentara , ali ne sumnjam ni da će mo na kraju vidjeti jednu vrhunski odrađenu maketu
Ono što mene ko pijonira interesira možda više spada u pm ali eto
Od tisuće poznatih zrakoplova ako se ogranićimo na ww II , pa samo na lovce , ima barem 10 " karizmatičnih" a ti kad je u pitanju baš ovi model ti grizeš.
Pa me interesira je li to objašnjavaš nekim tehnićkim osobinama ovog zrakoplova,ii ćisto onako , što bi rekli pa si na lipe noge ? _________________ http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=4063
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lis 22, 2009 8:28 am Naslov poruke: |
|
|
| Vulkanizer Napisao/la: | ne sumnjam da će ovde faliti komentara , ali ne sumnjam ni da će mo na kraju vidjeti jednu vrhunski odrađenu maketu
Ono što mene ko pijonira interesira možda više spada u pm ali eto
Od tisuće poznatih zrakoplova ako se ogranićimo na ww II , pa samo na lovce , ima barem 10 " karizmatičnih" a ti kad je u pitanju baš ovi model ti grizeš.
Pa me interesira je li to objašnjavaš nekim tehnićkim osobinama ovog zrakoplova,ii ćisto onako , što bi rekli pa si na lipe noge ? | Točno tako "pa san na lipe noge" Svatko ima svoje preference što se tiče ukusa. Kad sam nedavno radio Starfightera, neki ljudi su komentirali da im je strašno ružan, a za mene je oličenje aerodinamičkog savršenstva. Moj osobni interes u maketarstvu su lovački zrakoplovi zračnih aseva, a na Bf109 su letjeli najveći zračni asevi svih vremena, a da ne spominjem predivne i raznovrsne maskirne šeme. Tehnička strana mašina me kod maketarstva zanima utoliko da želim napraviti tehnički/konturno točnu maketu, ali mi je vizualno-likovni dio najvažniji uz samu priču o zrakoplovu i pilotu koji je na njemu letio. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Lis 22, 2009 12:58 pm Naslov poruke: |
|
|
[quote="Grunf"][quote="Vulkanizer"] Kad sam nedavno radio Starfightera, neki ljudi su komentirali da im je strašno ružan, a za mene je oličenje aerodinamičkog savršenstva. quote]
Hm više oličenje jednostavnost dizajna (meni bar). Osobno mi je MiG-21 (pogotovo f-13) oličenje jednostavnosti dizajna uz dobre karakteristike koje Starfighter nije imao. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
[quote="vrsa"][quote="Grunf"] | Vulkanizer Napisao/la: | Kad sam nedavno radio Starfightera, neki ljudi su komentirali da im je strašno ružan, a za mene je oličenje aerodinamičkog savršenstva. quote]
Hm više oličenje jednostavnost dizajna (meni bar). Osobno mi je MiG-21 (pogotovo f-13) oličenje jednostavnosti dizajna uz dobre karakteristike koje Starfighter nije imao. | Razlike između tih aviona su posljedica koncepta. F-104 je prvi lovac koji je mogao letit preko mach 2 i bio je namjenjen za presretanje sovjetskih nuklearnih strateških bombardera, a MiG-21 je bio koncipiran kao laki nadzvučni lovački avion. Starfighter je bio tehnološki i po karakteriristikama ( neusporedivo jači i napredniji radar, gotovo dvostruka brzina..) daleko ispred MiG-21f-13 i nije bio namijenjen za dogfight i jurišne zadaće na malim visinama u kojim se ulogama kasnije pokazao kao rizičan i neprikladan.Ali, pustimo sad let-lampe i vratimo se u 1939 god.  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Lis 27, 2009 3:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Napokon je stigao i Eduardov set namjenjen za Tamiya Bf109E-3, ali može proći uz dorade i za Hasegawu. Iako je već bojan, iz nekog razloga su pogriješili i na neke dijelove stavili nekakvu sivoplavu boju, a trebala bi biti RLM02. Nadam se da će ugradnja proći bez neugodnih iznenađenja... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Svi 28, 2013 2:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Oživljavam pradavnu temu... Messer je ponovno došao na red, pa će valjda sad biti i uskoro dovršen... Kokpit za Tamiya Bf109E-3 je dorađen i prilagođen za ugradnju u Hasegawinu maketu uz još nešto skrečanja. Nije baš sve išlo jednostavno, ali na kraju izgleda prihvatljivo.
Krila su izmjenjena, ispravljena panelizacija i pojedini servisni otvori, a onda rivetirana, kao i trup. Ugrađene su resinske upravljačke površine...
Iskoristio sam i jednu staru Tamiya maketu sa koje sam otpilio nosni hladnjak za ugradnju umjesto krivog Hasegawinog i kanibalizirao noge stajnog trapa, a kutije stajnog trapa sam obogatio sa Eduardovim PE setom. CMK propeler i resinski kotači su već gotovi, a vakuformirana kabina pripremljena za ugradnju.
Uskoro nove slike.
Kritike su dobro došle, osim onih kako se maketa "kiseli" godinama "u radu". _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Lip 03, 2013 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
Evo još nekoliko slika...
Na prvoj je kirurški zahvat ugradnje Tamiyinog hladnjaka na Hasegawinu maketu. Na sljedeće dvije se vidi trenutno stanje sa maskiranim stajnim trapom za bojanje i ugrađenim kokpitom. Na kraju je složen i obojan CMK resinski propeler... Sad slijedi relativno zahtjevno pripasivanje vakuformirane Sqadronove kabine i početak bojanja kamuflaže. Dio oznaka ću raditi sa šablonama i AB-om, što će isto biti relativno komplicirano...Ugradnja spuštenih flapsova je bila prilična gnjavaža, jer je to Hasegawa jako loše riješila, pa bi bez preuređivanja i skrečanja između vrha krila i flapsa ostajala rupa nešto veća od 1mm. Hladnjake ispod krila sam isto doradio u skreču, a slike će biti kad zaljepim spuštene stražnje poklopce... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Pon Jul 01, 2013 11:17 am Naslov poruke: |
|
|
da prodje još koja godina  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Pon Jul 01, 2013 12:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| kolega gledam po postovima, svakih par godina post. al eto nadam se da cu rad vidjeti na CK |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Jul 01, 2013 12:43 pm Naslov poruke: |
|
|
I ja se isto nadam da će Messer bit gotov do CK. Obzirom da sam se pomalo rasuo na više projekata koje radim paraleleno, onda je i napredak slab. Treba opet nać motivaciju, pa se natjerat radit samo na jednoj maketi. Ima nešto napretka na Messeru ali nisam slikao-više sitnica koje praktično nisu vidljive, a uzimaju vrijeme. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|