Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bf109E 1/48 Hasegawa/Revell

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 21, 2009 11:58 am    Naslov poruke: Bf109E 1/48 Hasegawa/Revell Citiraj ovaj komentar

Novi početak, nove makete. Hasegawa Bf109E-4 poodavno pakirana u Revellovu kutiju, ali bez fotojetkanih dijelova. Malo sam je počeo raditi prije nekih 5-6 god. i onda odložio sa strane. Isprječilo se puno toga nastavku radova. Prije svega sam provjerio maketu po nacrtima i shvatio koliko treba dorada, a početna ideja da radim čuveni E-4 Helmuta Wick-a je zapela na netočnostima dekala koje sam dobio i nedoumica oko točne faze u bojanju tog aviona. Budući da u maketi nema PE dijelova, nisam dobio ni oklopnu ploču u kokpitu, jer je nema u obliku plastičnog dijela... Veće greške proizvođača na maketi uključuju predimenzionirane i krivo oblikovane i pozicionirane izbočine na donjoj strani krila i neupotrebljive MG FF 20mm topove u krilima. Kokpit je dosta siromašan, propeler nema dobar oblik krakova i manjka niz detalja na spinneru. Prednji hladnjak je preširok i prečetvrtast. Ploukružni otvor iza repnog kotača je zatvoren...kotači su krivog oblika, a kutije stajnog trapa siromašne detaljima. Ima tu još toga, manje važnog, ali o tome poslije. Sad sam odlučio napraviti nešto drugo-skrečati i "unazaditi" E-4 na E-1 inačicu. Oduvijek sam htio napraviti jedan od ranih Messera u kamuflaži sa RLM65 bokovima. Osim toga, za E-1 trebam potpuno ukloniti izbočine pod krilima i topove, pa probušiti rupe za mitraljeze koje je ta inačica imala u krilima. Malo treba doraditi panelizaciju i ne treba mi oklopni naslon. Tako sam se "rješio" dvije greške bez veće muke... Cool

Kad sam već krenuo sa kirurgijom, odrezao sam i sve upravljačke površine. Flapsovi su već dati kao odvojeni...

Pogrešna bojanja sa Humbrolovom varijantom RLM02 po stajnom trapu i sl. ne uzimajte u obzir. Od dodataka i korekcijskih setova namjeravam ugraditi Eduard Zoom PE u kokpit, vakuformirani poklopac kabine od Squadrona (jer je u mojoj maketi kasniji od E-4), Resin set za propeler od CMK i resinske točne kotače...Ostalo mislim skrečati.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Sri Lis 21, 2009 1:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

juhuuu Smile ajde da vidimo malo i tvoj rad Smile jedva cekam nastavak...
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Sri Lis 21, 2009 3:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne sumnjam da će ovde faliti komentara , ali ne sumnjam ni da će mo na kraju vidjeti jednu vrhunski odrađenu maketu Very Happy

Ono što mene ko pijonira interesira možda više spada u pm ali eto
Od tisuće poznatih zrakoplova ako se ogranićimo na ww II , pa samo na lovce , ima barem 10 " karizmatičnih" a ti kad je u pitanju baš ovi model ti grizeš.
Pa me interesira je li to objašnjavaš nekim tehnićkim osobinama ovog zrakoplova,ii ćisto onako , što bi rekli pa si na lipe noge ?
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 8:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vulkanizer Napisao/la:
ne sumnjam da će ovde faliti komentara , ali ne sumnjam ni da će mo na kraju vidjeti jednu vrhunski odrađenu maketu Very Happy

Ono što mene ko pijonira interesira možda više spada u pm ali eto
Od tisuće poznatih zrakoplova ako se ogranićimo na ww II , pa samo na lovce , ima barem 10 " karizmatičnih" a ti kad je u pitanju baš ovi model ti grizeš.
Pa me interesira je li to objašnjavaš nekim tehnićkim osobinama ovog zrakoplova,ii ćisto onako , što bi rekli pa si na lipe noge ?
Točno tako "pa san na lipe noge" Wink Svatko ima svoje preference što se tiče ukusa. Kad sam nedavno radio Starfightera, neki ljudi su komentirali da im je strašno ružan, a za mene je oličenje aerodinamičkog savršenstva. Moj osobni interes u maketarstvu su lovački zrakoplovi zračnih aseva, a na Bf109 su letjeli najveći zračni asevi svih vremena, a da ne spominjem predivne i raznovrsne maskirne šeme. Tehnička strana mašina me kod maketarstva zanima utoliko da želim napraviti tehnički/konturno točnu maketu, ali mi je vizualno-likovni dio najvažniji uz samu priču o zrakoplovu i pilotu koji je na njemu letio.

Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 12:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="Grunf"][quote="Vulkanizer"] Kad sam nedavno radio Starfightera, neki ljudi su komentirali da im je strašno ružan, a za mene je oličenje aerodinamičkog savršenstva. quote]

Hm više oličenje jednostavnost dizajna (meni bar). Osobno mi je MiG-21 (pogotovo f-13) oličenje jednostavnosti dizajna uz dobre karakteristike koje Starfighter nije imao.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Lis 26, 2009 10:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="vrsa"][quote="Grunf"]
Vulkanizer Napisao/la:
Kad sam nedavno radio Starfightera, neki ljudi su komentirali da im je strašno ružan, a za mene je oličenje aerodinamičkog savršenstva. quote]

Hm više oličenje jednostavnost dizajna (meni bar). Osobno mi je MiG-21 (pogotovo f-13) oličenje jednostavnosti dizajna uz dobre karakteristike koje Starfighter nije imao.
Razlike između tih aviona su posljedica koncepta. F-104 je prvi lovac koji je mogao letit preko mach 2 i bio je namjenjen za presretanje sovjetskih nuklearnih strateških bombardera, a MiG-21 je bio koncipiran kao laki nadzvučni lovački avion. Starfighter je bio tehnološki i po karakteriristikama ( neusporedivo jači i napredniji radar, gotovo dvostruka brzina..) daleko ispred MiG-21f-13 i nije bio namijenjen za dogfight i jurišne zadaće na malim visinama u kojim se ulogama kasnije pokazao kao rizičan i neprikladan.Ali, pustimo sad let-lampe i vratimo se u 1939 god. Wink

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Lis 27, 2009 3:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napokon je stigao i Eduardov set namjenjen za Tamiya Bf109E-3, ali može proći uz dorade i za Hasegawu. Iako je već bojan, iz nekog razloga su pogriješili i na neke dijelove stavili nekakvu sivoplavu boju, a trebala bi biti RLM02. Nadam se da će ugradnja proći bez neugodnih iznenađenja...

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Svi 28, 2013 2:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Oživljavam pradavnu temu... Messer je ponovno došao na red, pa će valjda sad biti i uskoro dovršen... Kokpit za Tamiya Bf109E-3 je dorađen i prilagođen za ugradnju u Hasegawinu maketu uz još nešto skrečanja. Nije baš sve išlo jednostavno, ali na kraju izgleda prihvatljivo.

Krila su izmjenjena, ispravljena panelizacija i pojedini servisni otvori, a onda rivetirana, kao i trup. Ugrađene su resinske upravljačke površine...

Iskoristio sam i jednu staru Tamiya maketu sa koje sam otpilio nosni hladnjak za ugradnju umjesto krivog Hasegawinog i kanibalizirao noge stajnog trapa, a kutije stajnog trapa sam obogatio sa Eduardovim PE setom. CMK propeler i resinski kotači su već gotovi, a vakuformirana kabina pripremljena za ugradnju.
Uskoro nove slike.
Kritike su dobro došle, osim onih kako se maketa "kiseli" godinama "u radu".

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Lip 03, 2013 10:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još nekoliko slika...

Na prvoj je kirurški zahvat ugradnje Tamiyinog hladnjaka na Hasegawinu maketu. Na sljedeće dvije se vidi trenutno stanje sa maskiranim stajnim trapom za bojanje i ugrađenim kokpitom. Na kraju je složen i obojan CMK resinski propeler... Sad slijedi relativno zahtjevno pripasivanje vakuformirane Sqadronove kabine i početak bojanja kamuflaže. Dio oznaka ću raditi sa šablonama i AB-om, što će isto biti relativno komplicirano...Ugradnja spuštenih flapsova je bila prilična gnjavaža, jer je to Hasegawa jako loše riješila, pa bi bez preuređivanja i skrečanja između vrha krila i flapsa ostajala rupa nešto veća od 1mm. Hladnjake ispod krila sam isto doradio u skreču, a slike će biti kad zaljepim spuštene stražnje poklopce...

Natrag na vrh
Vulkanizer

PorukaUpisano: Pon Jul 01, 2013 11:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Opako , ajmo dalje,što se ćeka ? Very Happy
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Pon Jul 01, 2013 11:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da prodje još koja godina Wink
Natrag na vrh
Vulkanizer

PorukaUpisano: Pon Jul 01, 2013 11:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
da prodje još koja godina Wink

Griješite kolega.
Bit će to gotovo do C.K. i uzevši u obzir i neke druge radove (albatros npr.)
mogao bi se Grunf okiti zlatom ko Janica u najboljim vremenima ,osim ako Varždinci ne ubace kolegu Brommanna u sudsko vijeće.
Nikad se ne zna Cool
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Pon Jul 01, 2013 12:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kolega gledam po postovima, svakih par godina post. al eto nadam se da cu rad vidjeti na CK
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Jul 01, 2013 12:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ja se isto nadam da će Messer bit gotov do CK. Obzirom da sam se pomalo rasuo na više projekata koje radim paraleleno, onda je i napredak slab. Treba opet nać motivaciju, pa se natjerat radit samo na jednoj maketi. Ima nešto napretka na Messeru ali nisam slikao-više sitnica koje praktično nisu vidljive, a uzimaju vrijeme.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma