Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| ino
 | | Član od: 26 Ruj 2008 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 6:11 pm Naslov poruke: Strani maketari (domovinski rat) |
|
|
Evo dva djela stranih maketara koji su se pozabavili tematikom domovinskog rata.
Prva je, T34 od Lukasz Orczyc i druga "Farm Aid" vignette. Armored farm tractor as used by Croatian fighters against the Serbs. By Rick Lawler.
Preuzeto iz galerije sa Facebook grupe Kitmaniac.
https://www.facebook.com/pages/Kitmaniaccom/216084428486399 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 7:07 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo izgleda ljepo !
Jedino dali smo mi imali ovakvih oklopljenih traktora, jer uz sva improvizirana vozila ovakvog jos nisam vidio sto ne znaci da nije postojao? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 7:59 am Naslov poruke: |
|
|
Ne, taj traktor nije bio naš već 'njihov' .... čini mi se da je bio sa područja RSK, zato se često povezuje s našim oklopnjacima ....
Vojo
| Karaya Napisao/la: | Ovo izgleda ljepo !
Jedino dali smo mi imali ovakvih oklopljenih traktora, jer uz sva improvizirana vozila ovakvog jos nisam vidio sto ne znaci da nije postojao? |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 11:08 am Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | Ne, taj traktor nije bio naš već 'njihov' .... čini mi se da je bio sa područja RSK, zato se često povezuje s našim oklopnjacima ....
Vojo
|
Nije Vojo, traktor je "naš". Postoji fotka istog parkiranog u dvorištu policijske postaje Pakrac skupa s ostalim MUP ovim vozilima tog doba.
Inače, tehnički obje makete su prekrasno napravljene, međutim isto tako obje padaju na autentičnosti. Oklopljeni traktor je IMT (dal model 539, nisam siguran), a ovo na maketi nije ni približno slično, dok T-34 u tim bojama i oznakama, s tom gumom nije postojao. Autor je uzeo fotke nekoliko različitih T-34 i napravio kompilacijsku maketu.
Taj trend sam inače već više puta primjetio kad se radi o maketama s ovih prostora. Sjetite se samo onog HV Unimoga bez krova u Lišće shemi, ili onog MAZ-a VRS koji je u oznakama VJ, hrđav do bola, iako fotke pravog pokazuju da je pic-pic i besmislenim čiriličnim grafitima po tenku.
NE pratim to toliko ali baše me zanima dal si maketari daju istu dozu "umjetniček slobode" i kad se radi o nekim drugim temamam (WWII, Vietnam, Irak,...) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 1:20 pm Naslov poruke: |
|
|
fotka jednog traktora
Gdje? Čiji?
 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | vojo Napisao/la: | Ne, taj traktor nije bio naš već 'njihov' .... čini mi se da je bio sa područja RSK, zato se često povezuje s našim oklopnjacima ....
Vojo
|
Nije Vojo, traktor je "naš". Postoji fotka istog parkiranog u dvorištu policijske postaje Pakrac skupa s ostalim MUP ovim vozilima tog doba.
.... |
Ja imam drugačiju informaciju, ali počekajmo 'majku svih knjiga' na tu temu pa će sigurno biti jasnije ....
Zanimljiva teorija o 'pjesničkoj slobodi' i kod ostalih maketa, ali mislim da je odgovor definitivno DA - mnogi si dopuštaju manje-više slobode ....
Vojo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 3:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa ako mislim na isti traktor (pretpostavljam da da), evo fotka na koju sam mislio.
Fotografiju je snimio Tonči Hnojčik i objavljena je u njegovoj fotomonografiji "Tosam radio u ratu, sine" u izdanju HMDCDR
E, sad da li smo mi oklopili taj traktor ili druga strana ne znam, ali je očito da je početkom 1992 bio u našim rukama.
I tako odosmo u OT...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 4:56 pm Naslov poruke: |
|
|
o pa to sad imamo isti traktor iz oba profila  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 5:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | o pa to sad imamo isti traktor iz oba profila  |
Mislim da to nije "isti" traktor,možda slobodni umjetnik nije imao mogučnost nabaviti maketu IMT 539 ali je mogao potražiti starog Masseya iz možda pedesetih godina,ovo mi liči i na starog Dajca,Forda ili možda Fiata.... _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 5:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Taurus Napisao/la: | | hornet Napisao/la: | o pa to sad imamo isti traktor iz oba profila  |
Mislim da to nije "isti" traktor,možda slobodni umjetnik nije imao mogučnost nabaviti maketu IMT 539 ali je mogao potražiti starog Masseya iz možda pedesetih godina,ovo mi liči i na starog Dajca,Forda ili možda Fiata.... |
ali ovaj na crno-bijeloj fotki (skenu) je isti traktor s fotke par postova iznad _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 5:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | Taurus Napisao/la: | | hornet Napisao/la: | o pa to sad imamo isti traktor iz oba profila  |
Mislim da to nije "isti" traktor,možda slobodni umjetnik nije imao mogučnost nabaviti maketu IMT 539 ali je mogao potražiti starog Masseya iz možda pedesetih godina,ovo mi liči i na starog Dajca,Forda ili možda Fiata.... |
ali ovaj na crno-bijeloj fotki (skenu) je isti traktor s fotke par postova iznad |
Ne, Taurus je u pravu i o tome ja pričam kad spominjem previše "umjetničke slobode" u maketarstvu- Ovaj na crno-bijeloj fotki je ovaj traktor.
Autoru makete s gornje slike je očito ova fotka poslužila za inspiraciju da uzme bilo kakav model traktora i oklopi ga, međutim iz aviona se vidi da se ovjde radi ne radi o maketi IMT traktora već nekom sasvim desetom. Kao da radiš Erzatz PAnthera, ali u nedostatku makete Panthera uzmeš Tigra... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa jesam li ja blesav ili vi (Tomo i Taurus) ne vidite fotku iz mog posta iznad.
Postavim istu fotku ka i sad Tomo i kažem da je to taj sa skena i da se na dvije fotke vide oba profila istog traktora. Nisam nigdje spominjao fotku makete _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja je ne vidim,vidim samo ikonicu sa mail adresom za tripod. _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 6:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Taurus Napisao/la: | | Ja je ne vidim,vidim samo ikonicu sa mail adresom za tripod. |
I ja isto tako kao i Taurus ne vidim fotku. Još mi je bilo nejasno tvoje pitanje... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 6:35 pm Naslov poruke: |
|
|
da da linkana je fotka sa srpskog oklopa koji je na tripodu, uglavnom sve OK, samo što se meni prikazuje na forumu pa mi nije bilo jasno
http://oklop2.tripod.com/made_in_war/war1.htm _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:

hornet: poruka promijenjena dana: Pet Stu 30, 2012 6:39 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|