Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Strani maketari (domovinski rat)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
ino

Član od: 26 Ruj 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 6:11 pm    Naslov poruke: Strani maketari (domovinski rat) Citiraj ovaj komentar

Evo dva djela stranih maketara koji su se pozabavili tematikom domovinskog rata.

Prva je, T34 od Lukasz Orczyc i druga "Farm Aid" vignette. Armored farm tractor as used by Croatian fighters against the Serbs. By Rick Lawler.

Preuzeto iz galerije sa Facebook grupe Kitmaniac.

https://www.facebook.com/pages/Kitmaniaccom/216084428486399
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 7:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo izgleda ljepo !

Jedino dali smo mi imali ovakvih oklopljenih traktora, jer uz sva improvizirana vozila ovakvog jos nisam vidio sto ne znaci da nije postojao?
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 7:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne, taj traktor nije bio naš već 'njihov' .... čini mi se da je bio sa područja RSK, zato se često povezuje s našim oklopnjacima ....

Vojo

Karaya Napisao/la:
Ovo izgleda ljepo !
Jedino dali smo mi imali ovakvih oklopljenih traktora, jer uz sva improvizirana vozila ovakvog jos nisam vidio sto ne znaci da nije postojao?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 11:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Ne, taj traktor nije bio naš već 'njihov' .... čini mi se da je bio sa područja RSK, zato se često povezuje s našim oklopnjacima ....

Vojo

Nije Vojo, traktor je "naš". Postoji fotka istog parkiranog u dvorištu policijske postaje Pakrac skupa s ostalim MUP ovim vozilima tog doba.

Inače, tehnički obje makete su prekrasno napravljene, međutim isto tako obje padaju na autentičnosti. Oklopljeni traktor je IMT (dal model 539, nisam siguran), a ovo na maketi nije ni približno slično, dok T-34 u tim bojama i oznakama, s tom gumom nije postojao. Autor je uzeo fotke nekoliko različitih T-34 i napravio kompilacijsku maketu.
Taj trend sam inače već više puta primjetio kad se radi o maketama s ovih prostora. Sjetite se samo onog HV Unimoga bez krova u Lišće shemi, ili onog MAZ-a VRS koji je u oznakama VJ, hrđav do bola, iako fotke pravog pokazuju da je pic-pic i besmislenim čiriličnim grafitima po tenku.
NE pratim to toliko ali baše me zanima dal si maketari daju istu dozu "umjetniček slobode" i kad se radi o nekim drugim temamam (WWII, Vietnam, Irak,...)
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 1:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

fotka jednog traktora
Gdje? Čiji?

vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:
vojo Napisao/la:

Vojo

Nije Vojo, traktor je "naš". Postoji fotka istog parkiranog u dvorištu policijske postaje Pakrac skupa s ostalim MUP ovim vozilima tog doba.
....

Ja imam drugačiju informaciju, ali počekajmo 'majku svih knjiga' na tu temu pa će sigurno biti jasnije ....

Zanimljiva teorija o 'pjesničkoj slobodi' i kod ostalih maketa, ali mislim da je odgovor definitivno DA - mnogi si dopuštaju manje-više slobode ....

Vojo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Tomo

PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 3:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa ako mislim na isti traktor (pretpostavljam da da), evo fotka na koju sam mislio.

Fotografiju je snimio Tonči Hnojčik i objavljena je u njegovoj fotomonografiji "Tosam radio u ratu, sine" u izdanju HMDCDR
E, sad da li smo mi oklopili taj traktor ili druga strana ne znam, ali je očito da je početkom 1992 bio u našim rukama.

I tako odosmo u OT... Very Happy
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 4:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

o pa to sad imamo isti traktor iz oba profila Cool
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 5:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:

Mislim da to nije "isti" traktor,možda slobodni umjetnik nije imao mogučnost nabaviti maketu IMT 539 ali je mogao potražiti starog Masseya iz možda pedesetih godina,ovo mi liči i na starog Dajca,Forda ili možda Fiata....
hornet

PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 5:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taurus Napisao/la:
hornet Napisao/la:

Mislim da to nije "isti" traktor,možda slobodni umjetnik nije imao mogučnost nabaviti maketu IMT 539 ali je mogao potražiti starog Masseya iz možda pedesetih godina,ovo mi liči i na starog Dajca,Forda ili možda Fiata....

ali ovaj na crno-bijeloj fotki (skenu) je isti traktor s fotke par postova iznad
Tomo

PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 5:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
Taurus Napisao/la:
hornet Napisao/la:

ali ovaj na crno-bijeloj fotki (skenu) je isti traktor s fotke par postova iznad

Ne, Taurus je u pravu i o tome ja pričam kad spominjem previše "umjetničke slobode" u maketarstvu- Ovaj na crno-bijeloj fotki je ovaj traktor.

Autoru makete s gornje slike je očito ova fotka poslužila za inspiraciju da uzme bilo kakav model traktora i oklopi ga, međutim iz aviona se vidi da se ovjde radi ne radi o maketi IMT traktora već nekom sasvim desetom. Kao da radiš Erzatz PAnthera, ali u nedostatku makete Panthera uzmeš Tigra...
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 5:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa jesam li ja blesav ili vi (Tomo i Taurus) ne vidite fotku iz mog posta iznad.

Postavim istu fotku ka i sad Tomo i kažem da je to taj sa skena i da se na dvije fotke vide oba profila istog traktora. Nisam nigdje spominjao fotku makete
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 6:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja je ne vidim,vidim samo ikonicu sa mail adresom za tripod.
Tomo

PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 6:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taurus Napisao/la:
Ja je ne vidim,vidim samo ikonicu sa mail adresom za tripod.

I ja isto tako kao i Taurus ne vidim fotku. Još mi je bilo nejasno tvoje pitanje...
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Pet Stu 30, 2012 6:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da da linkana je fotka sa srpskog oklopa koji je na tripodu, uglavnom sve OK, samo što se meni prikazuje na forumu pa mi nije bilo jasno
http://oklop2.tripod.com/made_in_war/war1.htm

hornet: poruka promijenjena dana: Pet Stu 30, 2012 6:39 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma