Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| miro23
| | Član od: 18 Svi 2012 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Ned Kol 19, 2012 8:27 pm Naslov poruke: Kako izradujete letvice? |
|
|
Pozdrav, zanima me na koji nacin izradujete letvice. Imam trupce oraha koji sam srusio na proljece i koji se od tada suse. Kad bi bilo najbolje odvesti na pilanu da mi to ispilaju na daske i koji alat i proces bih morao koristiti da takve daske onda pretvorim u letvice debljine 2 mm. Do sad sam samo radio sa kupljenim letvicama i furnirom a htio bih iskoristiti taj orah.
Hvala unaprijed na savjetima. [/img] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Kol 20, 2012 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav
Evo za početak si malo pročitaj ovu temu: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=21621
Tu imaš neke informacije o sušenju drva. Koliko sam ja shvatio, do pilane bi mogao otići već sada jer ako su manji komadi drva, brže se i suši. Bitno je kako kasnije dobivene daske složiš.
Što se tiče letvice osobno radim tako da već postojeću dasku, recimo debljine 5 cm ili 3 cm prvo izrežem na tračnoj pili na recimo 5 mm ili 7mm, zavisi kako ti treba. Nakon toga imam cirkular Proxxon ks230 i sa njime te komade pilim na 2 mm ili koliko već treba.
barba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nonić
| | Član od: 05 Kol 2012 | | Poruke: 34 | | Mjesto: Rc |
|
Upisano: Pon Kol 20, 2012 6:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav,
Vjerovatno postoji bolji i jeftiniji način izrade letvica ali evo kako ja to rješavam.
Kad nabavim ili kupim trupac ili dasku idem kod nekog stolara da mi sa velikim cirkularom te debljačom napravi daske debljine 5,6,8 mm.Najveća debljina može biti 22mm,jer je to dubina rezanja mog malog cirkulara.Ova operacija me obično košta oko 100 kn.Nakon toga sa malim cirkularom(Uzimam tvoj primjer da mi treba letvice 6x2 mm)režem dasku deb. 6 mm na letvice deb.cca 2,5 Nakon toga na "na napravi sam" debljači (tračna brusilica) umetajući podloške postepeno izbrusim na željenu debljinu.Predhodno opisano je za veću seriju letvica(za jednu maketu).Za ostalo,manje količine uz navedeni alat te napravu bosch ADV 82 sa odg.blanjom ,koristim je dvadesetak godina,mogu napravitii ostale letvice do 0,5mm bez problema.
Upravo sam napravio par slika gore spomenutog alata,pa ako uspijem,šaljem u prilogu.
Neka ti moj komentar posluži kao ideja a uz prijedloge i sugestije ostalih kolega nadam se da ćeš izvući najbolju varijantu.
Uz pravilno sušenje(koje je već elaborirano),po mom iskustvu,važno je da si drvo posjekao u zimsko doba.
Orah je preporučljiv u našem hobiju.Skup je.To znam jer sam upravo rezervirao jednu deblju dasku.Cijena dođe 12000 kn/m³ (radi usporedbe trešnja je cca 6000 kn po kub.Da treba napomenuti da je to pareno drvo,a što znači da kod izrade letvica su povoljnija,daleko se manje krive.
Pozdrav.-Nonić
P.S.Novi sam na forumu pa moram prije naučiti kako se iste prebace uz komentar.Ako te zanima pošalji mi e-mail adresu pa ti iste odmah šaljem. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro23
|
Upisano: Sri Kol 22, 2012 1:39 pm Naslov poruke: samogradnja cirkulara |
|
|
evo nabasao sam na stara uputstva kako napraviti modelarski cirkular
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Kol 23, 2012 9:50 am Naslov poruke: |
|
|
| Nonić Napisao/la: | Pozdrav,
Vjerovatno postoji bolji i jeftiniji način izrade letvica ali evo kako ja to rješavam.
Kad nabavim ili kupim trupac ili dasku idem kod nekog stolara da mi sa velikim cirkularom te debljačom napravi daske debljine 5,6,8 mm.Najveća debljina može biti 22mm,jer je to dubina rezanja mog malog cirkulara.Ova operacija me obično košta oko 100 kn.Nakon toga sa malim cirkularom(Uzimam tvoj primjer da mi treba letvice 6x2 mm)režem dasku deb. 6 mm na letvice deb.cca 2,5 Nakon toga na "na napravi sam" debljači (tračna brusilica) umetajući podloške postepeno izbrusim na željenu debljinu.Predhodno opisano je za veću seriju letvica(za jednu maketu).Za ostalo,manje količine uz navedeni alat te napravu bosch ADV 82 sa odg.blanjom ,koristim je dvadesetak godina,mogu napravitii ostale letvice do 0,5mm bez problema.
Upravo sam napravio par slika gore spomenutog alata,pa ako uspijem,šaljem u prilogu.
Neka ti moj komentar posluži kao ideja a uz prijedloge i sugestije ostalih kolega nadam se da ćeš izvući najbolju varijantu.
Uz pravilno sušenje(koje je već elaborirano),po mom iskustvu,važno je da si drvo posjekao u zimsko doba.
Orah je preporučljiv u našem hobiju.Skup je.To znam jer sam upravo rezervirao jednu deblju dasku.Cijena dođe 12000 kn/m³ (radi usporedbe trešnja je cca 6000 kn po kub.Da treba napomenuti da je to pareno drvo,a što znači da kod izrade letvica su povoljnija,daleko se manje krive.
Pozdrav.-Nonić
P.S.Novi sam na forumu pa moram prije naučiti kako se iste prebace uz komentar.Ako te zanima pošalji mi e-mail adresu pa ti iste odmah šaljem. |
Nonić imaš u Stubakima čovika koji prodaje drva. Ima dosta vrsta i puno je jeftiniji od dućana koji prodaju drva. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Čet Kol 23, 2012 11:59 am Naslov poruke: |
|
|
| Lale Napisao/la: |
Nonić imaš u Stubakima čovika koji prodaje drva. Ima dosta vrsta i puno je jeftiniji od dućana koji prodaju drva. |
može ime, i adresa? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 23, 2012 12:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slažem se sa Laletom, bio tamo, čovjek je više nego fer, kupio sam krušku i jasen. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nonić
|
Upisano: Čet Kol 23, 2012 6:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Vam na informaciji,
Drugi tjedan kupujem oraha za dvije makete a s obzirom,već sam nabavljao kod njega,vlasnik zna zašto mi treba te uvijek je bio fer a usput pripremi mi na dimenzije koje su mi potrebne za dalnju izradu.
Inače i kod njih cijena nevjerovatno varira od isporuke do isporuke.Za onu isporuku,oraha, od 12000 kn kaže da je stvarno 1.klasa kvalitetno parena te navodno uvoz iz amer.kontinenta.Ja lično nemam razloga ne vjerovati mu.
Dobro je,za ubuduće,znati cijene oraha, kruške,trešnje,(ne mislim na tržnici ),ariša,lipe,.....uStubakima,te ako netko navrati tamo,cijene,za ubuduće bi dobro došle.
Nonić ima" radius djelovanja)cca 50 km,a Stubaki cca 300 km od njega-malo šale.
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 9:20 am Naslov poruke: |
|
|
Čovik šalje di triba, nazoveš ga na tel i nema problema. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 1:17 pm Naslov poruke: Re: samogradnja cirkulara |
|
|
| miro23 Napisao/la: | evo nabasao sam na stara uputstva kako napraviti modelarski cirkular
|
Fenomenalno!
Stavi u alate ako još nisi
http://www.maketarstvo.net/forum/viewforum.php?f=10 _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro23
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 8:15 pm Naslov poruke: cirkular |
|
|
| Samo cisto sumnjam da se moze nabaviti tako fini list od 120 mm. Ako netko zna gdje nabaviti neka javi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zore70split
 | | Član od: 15 Lis 2011 | | Poruke: 149 | |
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 9:06 pm Naslov poruke: Re: cirkular |
|
|
| miro23 Napisao/la: | | Samo cisto sumnjam da se moze nabaviti tako fini list od 120 mm. Ako netko zna gdje nabaviti neka javi. |
Ja sam u postupku izrade homemade cirkulara pa san malo istraziva..
Proxxon ima slatke male listove ali za ozbiljnije pilanje letvica nije,po meni čak ni oni sa karbidnim zupcima je premali za raspilavanje.
Ja san naša jednu dobru stvar,list pile od akumulatorskog ručnog cirkulara...
List je od Makite,promjera 160 mm,ima 24 zuba od tvrdog metala,rupu 20,pogodan je za uzdužni i poprečni rez,i šta ja za modelare najvažnije po meni,tanak je...1.5 mm-isto ka i oni proxxonov list od karbida.
Dakle,standardnu dasku od po cola-25 mm pa i deblju se može bez muke pilat sa njim..
I dostupan je lako i cijenom pristupačan..oko 160-165 kn..
Eto,kome je zanimljivo...nek potraži..
E da....šifra proizvoda je...part.No. B-09151 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 11:22 pm Naslov poruke: Re: cirkular |
|
|
| zore70split Napisao/la: | | miro23 Napisao/la: | | Samo cisto sumnjam da se moze nabaviti tako fini list od 120 mm. Ako netko zna gdje nabaviti neka javi. |
Ja sam u postupku izrade homemade cirkulara pa san malo istraziva..
Proxxon ima slatke male listove ali za ozbiljnije pilanje letvica nije,po meni čak ni oni sa karbidnim zupcima je premali za raspilavanje.
Ja san naša jednu dobru stvar,list pile od akumulatorskog ručnog cirkulara...
List je od Makite,promjera 160 mm,ima 24 zuba od tvrdog metala,rupu 20,pogodan je za uzdužni i poprečni rez,i šta ja za modelare najvažnije po meni,tanak je...1.5 mm-isto ka i oni proxxonov list od karbida.
Dakle,standardnu dasku od po cola-25 mm pa i deblju se može bez muke pilat sa njim..
I dostupan je lako i cijenom pristupačan..oko 160-165 kn..
Eto,kome je zanimljivo...nek potraži..
E da....šifra proizvoda je...part.No. B-09151 |
Mislim da moraš odlučit. Oš radit stolariju, ili pilat letvice.
Za rezat mosnice je svakako dobra ova pila od 160mm. Ali da bi letvica bila dobra pila ne smije izlaziti iz radne ploče puno više od debljine letvice.
Veliki list će dobro rezat ali na izlazu će puno trgat već izrezanu letvicu jer ona vibrira i dira u zube.
Zapravo je najbolje imati finu tračnu pilu ali je to preskupo za nas.
A da možda izradiš dvije pile. jednu za tavalete e drugu za letvice sa onim proxxonovim supercut listom. Ja time pilam moje letvice. _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zore70split
 | | Član od: 15 Lis 2011 | | Poruke: 149 | |
|
Upisano: Ned Kol 26, 2012 4:28 pm Naslov poruke: Re: cirkular |
|
|
| graffa Napisao/la: |
Mislim da moraš odlučit. Oš radit stolariju, ili pilat letvice.
Za rezat mosnice je svakako dobra ova pila od 160mm. Ali da bi letvica bila dobra pila ne smije izlaziti iz radne ploče puno više od debljine letvice.
Veliki list će dobro rezat ali na izlazu će puno trgat već izrezanu letvicu jer ona vibrira i dira u zube.
|
Ovakva su moja iskustva...iman doma dva velika cirkulara..jedan je ELU-ov stabilni promjera 300 a drugi oni MIO Standard cirkular,debljača,blanja,mlin,svašta nešto..lama mu je isto 300-350 promjera.Obe "nose" reza po 2.5-3mm.
Do sada san sa njima uredno pila sve pa i najtanje letvice,jer drugoga nije bilo.
Još da je bilo naoštrit listove...sveta lijenost..ošterenje zuba je kuna komad..
Problem oštećenja letvice na izlazu je prisutan na oba i to je normalno kod tankih letvica a rješiv je lako...stvar je u vodilici i njenu podešenju plus šta san ja doda malu napravu na vodilicu kod izlaza...od japan špatule mali dodatak koji letvicu koja izlazi drži stisnutu prema vodilici,miče je od zubi..brzo,jeftino i jednostavno..
Kažeš list nesmi virit nego koliko je debela daska...svaki iole uredan cirkular ima sustav za podizanje lista..a i za napravit nije problem.
Zašto san odlučija napravit cirkular...jer oba velika nose puno materijala kad režeš tanke letvice šta je šeta naročito kad je skupo i teško dobavljivo drvo
Na velikoga mogu izblanjat,raskrojit u manje letve pa na manjeg i tanjeg to sve ispilat u tanke i preciznije letvice.
Proxxonov FET je neloša igračka,kvalitetna ali snagom i učinkom mali a o cijeni da i ne pričam..
Zato ću nastojat ovoga napravit da radi sa listom od 160 mm,a po potribi možda da na njega mogu nabacit i list proxxona.
Još u kombinaciji sa debljačom na bubanj sa papirom letvice bi trebale biti stvarno mrak.
Eto,takva su moja iskustva i razmišljanje.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nonić
|
Upisano: Sri Kol 29, 2012 4:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Ponovno vraćam slike koje su mojom greškom bile neko vrijeme izbrisane.
Pozdrav i hvala na razumijevanju.

Nonić: poruka promijenjena dana: Ned Ruj 02, 2012 10:56 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|