Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| x wing
| | Član od: 08 Stu 2009 | | Poruke: 813 | | Mjesto: Makarska |
|
Upisano: Čet Velj 23, 2012 11:10 pm Naslov poruke: Pitanje u vezi drva |
|
|
| Imam jedno pitanje u vezi drva,trenutno je maslina moj interes.Ostavio sam par komada promjera od 15-30cm i dužine oko 30cm na sušenju.To su komadi od večih metarskih koji su ispilani prije cca 3mjeseca.Zanima me zna li neko od vas pošto vam je drvo glavni materijal kako ih osušit a da ne ispucaju.Da li je neko več sušio za sebe,znam da se nekim vrstama stabla skida kora nekima ne,da li bi pomogla neka vrsta impregnacije,laneno ulje i sl.U konačnici planiram to drvo izrezat u ploče od nekih cca 3-5mm debljine a volio bi i izvuč drvene kocke koje se koriste kao postolja za figure.Ne bi se gnjavio da nisam vidio gotove maslinove komade 5,5x5,5x7,5 za 12 funti +poštarina,eto volio bi saznat šta je izvodivo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2541 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Velj 24, 2012 11:15 am Naslov poruke: |
|
|
Moje nedavno iskustvo sa maslinom, grane promjera 6-8 cm, dužine 60tak cm
ostavio sam sa korom , zaboravio par mjeseci u zatvorenom ne pretoplom prostoru.
Izrezao sam (zaprvo kako nemam alata izblanjao sam iz komada grane letvicu od cca 5*1 cm, i tu sam letvicu ostavio dodatno sušiti na cijevi centralnog grijanja (75°)
Drvo nije ispucalo ali se lagano izvitoperilo pošto je grana bila zakrivljena pa letvica ne slijedi sredinu presjeka grane po cijeloj duljini.
Nije se iskrivilo
Ako radiš blokove mislim da bi trebao imati strpljenja i ostaviti veći komad da se osuši pri sobnim temperaturama par mjeseci, obraditi ga na nešto veću dimenziju te konačno osušiti i obraditi.
Kako mjeriti ili ocjeniti vlagu, teško bez neke opreme ali imat češ sigurno otpadnih komada pa vidi ponašenje(pucanje)
Prijedlog je da odrežeš tanki "čips" u poprečnom smijeru, tanki element će prije puknuti ukoliko nije "odradio"
ukoliko je kora samo na manjem dijelu mislim da je bolje skinuti odmah.
Evo raspisao sam se, nadam se da ti neću još zakomplicirati  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
 | | Član od: 15 Velj 2011 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 24, 2012 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav,
Ovo tvoje pitanje nije ni malo jednostavno i postoji cijela nauka koja se bavi takvim problemima, a ovo što je kolega Leo rekao da mu se letvica izvitoperila je uglavnom posljedica naglog sušenja drva pri čemu dolazi do pucanja i vitoperenja.
Naime, voda u drvu može biti slobodna ili vezana.
Slobodna voda se još naziva kapilarna voda jer ispunjava šupljine stanica.
Vezana voda se još djeli na higroskopnu i kemijski vezanu vodu (kemijski vezana voda ne isparava).
Kod sušenja drvo prvo gubi slobodnu vodu a zatim vezanu vodu. Posljedica gubljenja vezane vode je smanjenje volumena.
Da skratim priču, i žašto se kolegi Leu dogodilo vitopernenje? Drvo je stavljeno na radijator na kojem je temperatura bila oko 75*, a već je vjerojatno izgubilo dosta slobodne vode jer je stajalo u zatvorenom prostoru par mjeseci i to je bio jednostavno šok za drvo i počelo je naglo gubiti vezanu vodu (kad drvo gubi vezanu vodu smanjuje mu se volumen) pri čemu je došlo do posljedica raspucavanja i vitoperenja.
Samo ti hoću ukazati da kod sušenja treba biti jako oprezan i da to nije laka stvar, pa bi ti preporučio da te trupčiće raspiliš na letvice odgovarajuće debljine i širine pa da ih staviš pod nekakav natkriveni prostor i pustiš ih da se suše na zraku (pazi da zrak ne puše s čela, da nisu na suncu i da su odignuti od zemlje).
Zrakosuho drvo sadrži vlagu od 12-18%, nakon čega bi ga mogao staviti u unutarnji prostor da postigne vlagu od 8-12%.
Prirodno sušenje je dugotrajan postupak ali ako nemaš sušaru i jedini
Probaj ovako složiti kad ispiliš http://www.energowood.com/uploads/images/items_11_bf5f9be8d43d58ac6992f411c4e91658.jpg
Pozdrav
Božidar _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pet Velj 24, 2012 4:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Božidar je točno objasnio i princio i važnost polaganog sušenja pogotovo što želiš dobiti blokove a ne letvice.
Mali OT :
Stavljanje drva na vruće bilo je namjerno zbog daljnjeg tretmana samo sam htio upozoriti da izlaganje velikoj vručini dovodi do deformacija i već "suhog" drva, te deformacije za moju namjeru su bile dobrodošle. (na slikama)
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
 | | Član od: 15 Velj 2011 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 24, 2012 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo,
Greške koje se javljaju pri sušenju u drvu samo stvaraju neprirodne sile a to nikako nije dobro, tako da nikako ne bi preporučio sušenje s tim ciljem da se postignu nepravilni oblici kad su takvi oblici sa slika dobiveni isključivo obradom. Sušenje služi kako bi drvo postalo dimenzijski stabilnije, itd.
Ovako nešto kao sa slika se ne može dobiti sušenjem nego isključivo obradom. Zato ako se baviš takvim stvarima, moja preporuka bi bila da građu koju imaš posušiš tako da ima što manje grešaka a kasnije obrađuješ i radiš oblike kakve bi htio.
Pozdrav
Božidar _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pet Velj 24, 2012 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Opss, nisam dobro objasnio; ovo je rezultat, nisam slikao letvicu prije obrade, nego tek kad sam je počeo obrađivati, vitoperenje nije bilo značajno možda red veličine 1mm, išao sam na ekstra sušenje zato da mi bolje upije tamnjenje u čaju. Krivo sam napisao za vitoperenje u smislu da mi nije smetalo to vitoperenje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| x wing
| | Član od: 08 Stu 2009 | | Poruke: 813 | | Mjesto: Makarska |
|
Upisano: Sub Velj 25, 2012 12:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | | Opss, nisam dobro objasnio; ovo je rezultat, nisam slikao letvicu prije obrade, nego tek kad sam je počeo obrađivati, vitoperenje nije bilo značajno možda red veličine 1mm, išao sam na ekstra sušenje zato da mi bolje upije tamnjenje u čaju. Krivo sam napisao za vitoperenje u smislu da mi nije smetalo to vitoperenje. |
Odličan rad,i ja sam malo u tim vodama,ovo sa sušenjem je dosta komplicirano,mislim da ovi tvornički komadi prolaze i nekakva kemijska tretiranja da ne dođe do problema,potražit ču ipak komade koji su u drvarnici više od godinu dana pa ču probat iz njih izvuć.Nedavno sam komadu masline motornom otpilao stranice da dobijem donekle kvadratan oblik.Evo nakon tri dana u kuči dobila je kanjone po sebi,nema veza ima još starih stabala za popilat.nego to sa čajem,davno sam čuo za to od jednog brodomodelara al za utapanje jedara pa mi palo napamet potamnit za probu nešto jelovih i bukovih kocki i evo ti sad spominješ za maslinu.Kako bi išlo sa tim,koliko čaja skuhat i koliko držat utopljeno.Znam da bi jelovina mogla bit loš izbor za eksperiment,možda hrast. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Velj 25, 2012 5:17 pm Naslov poruke: |
|
|
dakle za čaj:
skuhaš malo čaja , taman toliko da potopiš komad, dosta jak, puno jaći od normalnog, npr za naušnice i prsten sam koristio tri vrečice čaja u manje od čašu vode i još ga prokuhao sa vrečicama.
Poslije potopiš predmet i najbolje zaboraviš na koji dan,.
Kad izvučeš komad iz čaja, ostaviš da se ocijedi i osuši, ispoliraš krpicom.
stupanj poliranja ovisi o stupnju obrade/brušenja prije namakanja.
Mislim da si i sam primijetio da je drvo što je glađe i sjajnije ima tamniji ton tako da s dobrim brušenjem (ja idem do 1000 vodobrusni) i namakanjem dobivaš lijepe tamne nijanse.
Napomena ako brusiš s vodobrusnim papirom osuši predmet prije potapanja čini mi se da bolje "prima" .
Evo još zadnje objašnjenje zašto potapanje u čaju a ne lakiranje... pa između ostalog i zato jer je u kontaktu sa tijelom.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| stari
| | Član od: 12 Lip 2012 | | Poruke: 304 | | Mjesto: Kastav |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2012 8:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ima li tko iskustva sa balsom za izradu oplate, palube i drugih dijelova.Prvenstveno mislim na savijanja.Vidim da ima relativno duboke brazde, nešto slično kao mahagonij. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zore70split
 | | Član od: 15 Lis 2011 | | Poruke: 149 | |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2012 11:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| stari Napisao/la: | | Ima li tko iskustva sa balsom za izradu oplate, palube i drugih dijelova.Prvenstveno mislim na savijanja.Vidim da ima relativno duboke brazde, nešto slično kao mahagonij. |
Balsa ti je za takvu namjenu potpuni promasaj...izrazito mekana,kad je i pogledas nastanu ostecenja,nista strukturno ne mozes sa njom napravit
Jedino po meni mozda za neku nestrukturnu ispunu,ali za to je puno bolja lipa ili samba a savrseno se lako obraduju,lakse nabave a i bitno manje kostaju  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2milimetra
| | Član od: 26 Sij 2011 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Lip 26, 2012 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam radia letvice od masline (male količine) za bokaporte i nosače vesala na leutu.
Uploaded with ImageShack.us
Pila sam ih još polu suhe jer kad presuha puca. Mana je jedino što se brzo zapune zupci (lipi se zelena maslina). Kasnije ispilane sam stavio na ugodno i tamno mjesto te se nisu iskrivile.
Ponavljam samo male količine sam radio za probu. Odusta sam jer je puno odnese vrimena i teško je nači komad koji je dovoljno dug i ravan. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|