Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

"space" trabakul
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Svi 01, 2012 1:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ajde, upao si.
Koliko vidim, Slider kapetan, kum brusi rubovem znači meni ostaje opet najteži dio posla, a to je kužina. Svi smo neki large modeli pa će to biti pravi izazov.

Barba
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Svi 01, 2012 2:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

barba Napisao/la:
ajde, upao si.
Koliko vidim, Slider kapetan, kum brusi rubovem znači meni ostaje opet najteži dio posla, a to je kužina. Svi smo neki large modeli pa će to biti pravi izazov.

Barba

zato predlazem da napravimo veeeliki trabakul Very Happy Very Happy jedno 30 m dug Smile))
pa pravac tahiti.....
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
kum od barbe

Član od: 03 Tra 2012
Mjesto: Lepoglava
PorukaUpisano: Uto Svi 01, 2012 5:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično dečki, znači VEĆI dio posade imamo.

Treba ozbiljno pristupiti problemu - kako nas SIMETRIČNO rasporediti?

Moja pozicija je ionako do sada bila bukaporte na provi (kontrapeza za pentu i sve ribe koje je barba ulovio - a išlo mu je jer ih ja napred plašim Very Happy ).
A vi se iza dogovorite za timun.
Samo moramo jaako predimenzionirati kobilicu (a to pak meni ide Laughing )

Za kužinu neka se ipak javi pravi kogo. Kum odlično kuha, ali prlja više lonaca nego moja šefica (a meni je mortadela i pomidor - zamislite sami kako je za njegovu čuvenu maneštru) Klopa
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Uto Svi 01, 2012 9:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo mene nabrzinu,ja nebi skinucentu-1.dorazmenu platicu a nebi ni madir ispod cente,jer centa je inače na pravemu brodu šira i debja od ostalih madiria ujedno ima i verzija da je imalo debji i drugi madir.,ali nebi smi bit širi od cente jer je centa najšira definitivno.znači ja bi na tvome mistu ispara onu letvicu-pas-bokoštitnik,i prebaci ga za njegovu širinu prema gore tako da njegov donji brid prati donji brid madira onoga prvog ispod cente.ostavi ga da viri -strši prema vani isto kako i sada gledano iz tlocrta,znači trebalo bi pas otanjit za debjinu madira....inače iprvi dokobilični voj-picunje na pravemu brodu malo jači,debji i širi u prirodnoj veličini oko 0,5-1cm tako da ti je to na maketi zanemarivo kad to preneseš u 1naprama50to jedebjina krila od muhe.sori na pravopisu ižurbi sinčić me treba ,ustadiju je 100pitanja kako100pitanja zašto.pozdrav i samo naprid pomalo bez priše-žurbe. Drzi fige
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kum od barbe

PorukaUpisano: Uto Svi 01, 2012 11:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miro - HVALA, car si. Ako sam dobro skužio - znači kao na velikom - samo letvica NA pravi madir, da strši malo manje od razme pretpostavljam? I odmah je rješen problem širine - super.

Dokobilične - znači i njih sam zeznuo - meni je prva 6,7mm, druga 6, a ostale sam mislio 5. Da ostavim ili ..
Neka ti ne bude žao reći da maknem i ispočetka. Kad sam to počeo bio sam ograničen sa letvicama, sada ih mogu napraviti (mala tračna - (ne)preciznost oko 0,5mm, popravljivo brušenjem naravno).

Nemoj reći sinčiću (da ne bi bilo - obećao si), ali dužan sam mu sladoled ili nešto što voli kad bude prilike.
Hvala još jednom što si odvojio vremena, jer postavljam i više pitanja od njega.
A sad krećem na posao.

Pozdrav
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Sri Svi 02, 2012 9:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bog ,ostavi pas da strši prema van ka i razma,ni manje ni više a možda imaš negdje na nacrtu to prikazano na presjeku glavnog rebra?što se tiče picuna ,ne moraš minjat ništa kad si već učini dobro,reka si da je malo jači,širi od ostalih madira a tako i treba bit,a razlika u debljini je zanemariva na maketi.inače madiri na pravemu brodu nisu iste širine,čak ni na kuverti to pravilo ni važilo u staro doba ,zadnje vrime su se trenice počele činit iste.davno je to bilo kako su mi stari meštrirekli drukčije dimenzije su se prilagođavale mogućnostima .ovisilo je puno o ,motu drva zakrivljenosti,ravnini,neravninisve ovisno za koji je element broda bi komad,onda je ovisilo i o mogućnosti obrade itd,itd....jedino pravilo koje se poštovaloje bilo da su centa i picun bili širi i deblji od ostalih madira. Mah mah
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kum od barbe

PorukaUpisano: Sri Svi 02, 2012 10:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miro - OK i hvala još jednom na iscrpnim informacijama. Ipak mi je malo lakše da nisam sve z..

Idem raditi ovo što si rekao, a onda - trenice. Pilim neki materijal koji mi je na raspolaganju, pa ću staviti par fotki za izbor.

Pozdrav
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma