Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Hrvatski trgovački brod 10. stoljeće

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Morski vuk 67

Član od: 27 Ruj 2010
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Velj 25, 2012 9:39 pm    Naslov poruke: Hrvatski trgovački brod 10. stoljeće Citiraj ovaj komentar

Ovo je model hrvatskog trgovačkog broda 10. stoljeće, rađen prema knjizi Modeli naših brodova. Za probu trup je rađen od stirodura, a presvlačen furnirom.

Stirodur sam rezao rezbarskom pilicom, zatim oblikovao turpijama i brusnim papirima. Lako se obrađuje ali treba raditi oprezno i polako. Problem je u ljepilu - upotrebljavao sam UHU ljepilo, obično i drvokol.

[/img]
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Tamburash

Član od: 18 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Velj 25, 2012 9:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

lijep rad!
koje ljepilo si koristio za ljepljenje oplate na stirodur? Jel ga topilo ljepilo?
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sub Velj 25, 2012 11:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bas sam neki dan gledao te nacrte u knjizi Very Happy
a sad evo makete....
daj mi samo reci, kormilo je s lijeve strane( da ne trazim knjigu) ?
nemam pojma zakaj sam ja uvjeren da je s desne...
maketa je prekrasna, prva liga
kak si radio pletenicu na boku?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Morski vuk 67

PorukaUpisano: Pon Velj 27, 2012 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napisao sam da sam koristio UHU ljepilo univerzalno (ono u bočici Twist&glue) i Drvokol, bijelo ljepilo. Ljepilo tipa Neostik topilo ga je ko sir.

Kormilo je sa lijeve strane broda.
Pletenicu sam radio iz dašćice lipe debljine 2 mm, širine 1 cm. Nacrato sam pletenicu na papir, zatim je prenio na drvo, rezbarskom pilicom ispilao. Nakon brušenja nožićem sam urezivao da dobijem pletenicu. Prije monaže kuhao sam je i zatim savijao polako prema liniji palube i učvrstio kvačicama. Kad se osušila, skinuo sam je i zadržala je oblik. Obojio sam je akrilnom bojom iz tube. Zatim sam je prilijepio Drvokolom i učvrstio malim čavličima od čioda (špenadli).
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Velj 27, 2012 10:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiv rad Laughing

alternativa za osigurati stirodur a i povečat mu čvrstoću prije ljepljenja oplate je s epoxy dvokomponentnim ljepilom (u onim dvostrukim špricama), zamiješat manju količinu i razvući u vrlo tankom sloju na dio trupa, ne miješati cijelu tubu / špricu jer brzo otvrdne. Po pokrivanju cijele površine pobrusiti (dobro je koristiit vodobrusni papir)
Dobra strana epoxia je da ne nagriza stirodur a po očvršćavanju ostavlja tvrdu podlogu na koju je moguće lijepiti sa svim ljepilima.

Za pleter i slične ukrase, pogotovo ako se bjaju zgodno je postaviti nacrt u mjerilu na tvrdu podlogu, preko staviti prozirnu foliju i na njoj zalijepiti drvofix-om konopce odgovarajuće debljine, kad se dobije potrebna forma preći sve drvofiksom razrijeđenim sa malo vode, ukloniti ili ostaviti višak ljepila po udubinama ovino o naglašenosti detalja koji se želi postići.
Kad se ljepilo osuši skinuti dobiveni ornament sa folije i obojiti u željenu boju.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 27, 2012 11:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
Zanimljiv rad Laughing

alternativa za osigurati stirodur a i povečat mu čvrstoću prije ljepljenja oplate je s epoxy dvokomponentnim ljepilom (u onim dvostrukim špricama), zamiješat manju količinu i razvući u vrlo tankom sloju na dio trupa, ne miješati cijelu tubu / špricu jer brzo otvrdne. Po pokrivanju cijele površine pobrusiti (dobro je koristiit vodobrusni papir)
Dobra strana epoxia je da ne nagriza stirodur a po očvršćavanju ostavlja tvrdu podlogu na koju je moguće lijepiti sa svim ljepilima.

.

cekaj, a ona smola kaj se koristi za platifikaciju s mat tkaninom , bi islo na to??
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Velj 28, 2012 12:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mm, ako je poliesterska smola (osim po jakom smradu prepoznaš j po tome što je trokomponentna a dvije komponennte, katalizator i ubrzivać idu u vrlooo malim količinama) ne može, spali stiropor /stirodur dok si reko keks, ali može s poliuretanom (purpiena ili poliuretanske ploče)
Za stirodur ili stiropor može samo epoksi smola bilo kao čista (dvokomponentna; miješanje 1:2; prihvatljiv smrad) ili u obliku epoxi kitta u dvostrukoj tubi (dupla šprica sa žučkastom i prozirnom smjesom).

Epoksi je bolja i za rad na drvetu i ostalim materijalima jer puuuno bolje "vlaži" tj upija se u matrijal.

Mana?

cijena; i ponekad karakteristika koja je dobr za lijevanje postane nezgodna vrlo je tečna pa strašno curi i teško je zadržati na vertikalnim površinama.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Morski vuk 67

PorukaUpisano: Pon Ožu 05, 2012 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo-zd hvala na savjetima, posebno za onaj za izradu pletenice, to bi moglo biti zanimljivo.

Što se tiće premazivanja stirodura u pravu si, ali to je još jedan posao više. Meni je UHU odlično prihvačao, kao i drvofix i nimalo ga nije nagrizao.

S obzirom da sam prvi puta radio sa tim materijalom normalno da sam imao nekih poteškoća ali sam bar to savladao. A bolji je od drva samo utoliko što je model vrlo lagan.

U Bauhausu sam kupio dasku od Paulonije, vrlo lagano drvo i lako za obradu, lijepe strukture - 29 kn. Odlična za izradu punog trupa.
Natrag na vrh
vox

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Čet Ožu 22, 2012 2:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čestitam, vrlo lijep brod. A i boja mi je neobična, jel' odabir proizvoljan ili...?

Već sam poslao na PM, ali evo da podsjetim. Naime, ako je moguće da mi pošalješ spomenutu knjigu.

Unaprijed hvala !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Morski vuk 67

PorukaUpisano: Čet Ožu 22, 2012 7:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam ništa primio od tebe na PM?
Knjigu nemam skeniranu u cijelosti nego samo neke dijelove, pa ti to mogu poslati. Poslati ću ti naslove pa izaberi.
Pošalji mi mail adresu radi privitaka - ovdje ih ne mogu staviti.
Boje za brod sam nastojao staviti iz opisa uz nacrt.
Srdačan pozdrav Marijan
Natrag na vrh
zore70split

Član od: 15 Lis 2011
PorukaUpisano: Čet Ožu 22, 2012 11:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vox Napisao/la:
Čestitam, vrlo lijep brod. A i boja mi je neobična, jel' odabir proizvoljan ili...?

Već sam poslao na PM, ali evo da podsjetim. Naime, ako je moguće da mi pošalješ spomenutu knjigu.

Unaprijed hvala !

Pridruzujem se cestitkama Vuce,jako lipo napravljen brod!I dosta rijedak za vidit..

Vox,iman ti ja spomenutu knjigu u cjelosti pa cu ti poslat da se Marijan ne tramakaje sa dijelovima Wink
Natrag na vrh
vox

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Pet Ožu 23, 2012 12:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala obojici Very Happy !
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma