Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Morski vuk 67
 | | Član od: 27 Ruj 2010 | | Poruke: 47 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Velj 25, 2012 9:39 pm Naslov poruke: Hrvatski trgovački brod 10. stoljeće |
|
|
Ovo je model hrvatskog trgovačkog broda 10. stoljeće, rađen prema knjizi Modeli naših brodova. Za probu trup je rađen od stirodura, a presvlačen furnirom.
Stirodur sam rezao rezbarskom pilicom, zatim oblikovao turpijama i brusnim papirima. Lako se obrađuje ali treba raditi oprezno i polako. Problem je u ljepilu - upotrebljavao sam UHU ljepilo, obično i drvokol.
[/img] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tamburash
 | | Član od: 18 Ruj 2011 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Osijek |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sub Velj 25, 2012 11:58 pm Naslov poruke: |
|
|
bas sam neki dan gledao te nacrte u knjizi
a sad evo makete....
daj mi samo reci, kormilo je s lijeve strane( da ne trazim knjigu) ?
nemam pojma zakaj sam ja uvjeren da je s desne...
maketa je prekrasna, prva liga
kak si radio pletenicu na boku? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Morski vuk 67
|
Upisano: Pon Velj 27, 2012 10:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Napisao sam da sam koristio UHU ljepilo univerzalno (ono u bočici Twist&glue) i Drvokol, bijelo ljepilo. Ljepilo tipa Neostik topilo ga je ko sir.
Kormilo je sa lijeve strane broda.
Pletenicu sam radio iz dašćice lipe debljine 2 mm, širine 1 cm. Nacrato sam pletenicu na papir, zatim je prenio na drvo, rezbarskom pilicom ispilao. Nakon brušenja nožićem sam urezivao da dobijem pletenicu. Prije monaže kuhao sam je i zatim savijao polako prema liniji palube i učvrstio kvačicama. Kad se osušila, skinuo sam je i zadržala je oblik. Obojio sam je akrilnom bojom iz tube. Zatim sam je prilijepio Drvokolom i učvrstio malim čavličima od čioda (špenadli). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Velj 27, 2012 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljiv rad
alternativa za osigurati stirodur a i povečat mu čvrstoću prije ljepljenja oplate je s epoxy dvokomponentnim ljepilom (u onim dvostrukim špricama), zamiješat manju količinu i razvući u vrlo tankom sloju na dio trupa, ne miješati cijelu tubu / špricu jer brzo otvrdne. Po pokrivanju cijele površine pobrusiti (dobro je koristiit vodobrusni papir)
Dobra strana epoxia je da ne nagriza stirodur a po očvršćavanju ostavlja tvrdu podlogu na koju je moguće lijepiti sa svim ljepilima.
Za pleter i slične ukrase, pogotovo ako se bjaju zgodno je postaviti nacrt u mjerilu na tvrdu podlogu, preko staviti prozirnu foliju i na njoj zalijepiti drvofix-om konopce odgovarajuće debljine, kad se dobije potrebna forma preći sve drvofiksom razrijeđenim sa malo vode, ukloniti ili ostaviti višak ljepila po udubinama ovino o naglašenosti detalja koji se želi postići.
Kad se ljepilo osuši skinuti dobiveni ornament sa folije i obojiti u željenu boju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Velj 27, 2012 11:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Zanimljiv rad
alternativa za osigurati stirodur a i povečat mu čvrstoću prije ljepljenja oplate je s epoxy dvokomponentnim ljepilom (u onim dvostrukim špricama), zamiješat manju količinu i razvući u vrlo tankom sloju na dio trupa, ne miješati cijelu tubu / špricu jer brzo otvrdne. Po pokrivanju cijele površine pobrusiti (dobro je koristiit vodobrusni papir)
Dobra strana epoxia je da ne nagriza stirodur a po očvršćavanju ostavlja tvrdu podlogu na koju je moguće lijepiti sa svim ljepilima.
. |
cekaj, a ona smola kaj se koristi za platifikaciju s mat tkaninom , bi islo na to?? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 12:24 am Naslov poruke: |
|
|
mm, ako je poliesterska smola (osim po jakom smradu prepoznaš j po tome što je trokomponentna a dvije komponennte, katalizator i ubrzivać idu u vrlooo malim količinama) ne može, spali stiropor /stirodur dok si reko keks, ali može s poliuretanom (purpiena ili poliuretanske ploče)
Za stirodur ili stiropor može samo epoksi smola bilo kao čista (dvokomponentna; miješanje 1:2; prihvatljiv smrad) ili u obliku epoxi kitta u dvostrukoj tubi (dupla šprica sa žučkastom i prozirnom smjesom).
Epoksi je bolja i za rad na drvetu i ostalim materijalima jer puuuno bolje "vlaži" tj upija se u matrijal.
Mana?
cijena; i ponekad karakteristika koja je dobr za lijevanje postane nezgodna vrlo je tečna pa strašno curi i teško je zadržati na vertikalnim površinama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Morski vuk 67
|
Upisano: Pon Ožu 05, 2012 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo-zd hvala na savjetima, posebno za onaj za izradu pletenice, to bi moglo biti zanimljivo.
Što se tiće premazivanja stirodura u pravu si, ali to je još jedan posao više. Meni je UHU odlično prihvačao, kao i drvofix i nimalo ga nije nagrizao.
S obzirom da sam prvi puta radio sa tim materijalom normalno da sam imao nekih poteškoća ali sam bar to savladao. A bolji je od drva samo utoliko što je model vrlo lagan.
U Bauhausu sam kupio dasku od Paulonije, vrlo lagano drvo i lako za obradu, lijepe strukture - 29 kn. Odlična za izradu punog trupa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 118 | | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Čet Ožu 22, 2012 2:10 am Naslov poruke: |
|
|
Čestitam, vrlo lijep brod. A i boja mi je neobična, jel' odabir proizvoljan ili...?
Već sam poslao na PM, ali evo da podsjetim. Naime, ako je moguće da mi pošalješ spomenutu knjigu.
Unaprijed hvala ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Morski vuk 67
|
Upisano: Čet Ožu 22, 2012 7:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Nisam ništa primio od tebe na PM?
Knjigu nemam skeniranu u cijelosti nego samo neke dijelove, pa ti to mogu poslati. Poslati ću ti naslove pa izaberi.
Pošalji mi mail adresu radi privitaka - ovdje ih ne mogu staviti.
Boje za brod sam nastojao staviti iz opisa uz nacrt.
Srdačan pozdrav Marijan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zore70split
 | | Član od: 15 Lis 2011 | | Poruke: 149 | |
|
Upisano: Čet Ožu 22, 2012 11:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| vox Napisao/la: | Čestitam, vrlo lijep brod. A i boja mi je neobična, jel' odabir proizvoljan ili...?
Već sam poslao na PM, ali evo da podsjetim. Naime, ako je moguće da mi pošalješ spomenutu knjigu.
Unaprijed hvala ! |
Pridruzujem se cestitkama Vuce,jako lipo napravljen brod!I dosta rijedak za vidit..
Vox,iman ti ja spomenutu knjigu u cjelosti pa cu ti poslat da se Marijan ne tramakaje sa dijelovima  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 118 | | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Pet Ožu 23, 2012 12:31 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala obojici ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|