Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Proxxon KS 230
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Sri Ožu 16, 2011 3:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobra stvar! Gdje si nabavio elektromotor?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Baraba

Član od: 15 Velj 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ožu 16, 2011 5:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stari mi je električar a nekada davno je radio u prvomajskoj pa kaže da je u to vrijeme platio taj motor nekih 10-ak kuna pošto su ga htjeli baciti. Od elektokovine je 0,37 kW i 2600 o/min i veli da je nepoderiv Smile Sva sreća što je stari ko hrčak, samo skuplja gluposti a vidiš nikad ne znaš kad će ti trebati Smile
dovla

Član od: 30 Pro 2009
Mjesto: Gradište
PorukaUpisano: Sri Ožu 16, 2011 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

svaka čast majstore,odlicno!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Dida

PorukaUpisano: Sri Ožu 16, 2011 6:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baraba Napisao/la:
Stari mi je električar a nekada davno je radio u prvomajskoj pa kaže da je u to vrijeme platio taj motor nekih 10-ak kuna pošto su ga htjeli baciti. Od elektokovine je 0,37 kW i 2600 o/min i veli da je nepoderiv Smile Sva sreća što je stari ko hrčak, samo skuplja gluposti a vidiš nikad ne znaš kad će ti trebati Smile

Sada vidiš da je vrijeme da se ugledaš na staroga! Very Happy Nije on bez veze "hrčak". Lijepo ga pozdravi. Very Happy
Baraba

PorukaUpisano: Sub Ožu 26, 2011 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pojavio mi se mali problemčić. Kad pilim sa savojom ljutom mašinom, pila u jednom trenu počne vraćati obradak nazad i ne pili uopce.

Da li se to događa jer se pila puni piljevinom jer su mali zubi?
Možda da uzmem onu pilicu sa super oštrim zubima?
Jel netko imao sličnu situaciju?
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ožu 26, 2011 9:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Triba si uzet onu Super Cut, ova mala je dobra samo za furnir.
Dida

PorukaUpisano: Sub Ožu 26, 2011 10:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

List pile izgleda kao da je bio pregrijan po obodu. Da ti se pila nije istupila? Ako je prije pilila kako treba, a sada ne - mogla bi biti tupa?
Baraba

PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2011 12:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da se i to možda dogodilo, ali onda je upitne kvalitete pošto sam ispilio jako, jako malo toga. Budem kupio drugu pilu s drugačijim zubima pa ćemo vidjeti rezultat, a ako neće ići morat ću povećati broj okretaja.
Dida

PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2011 12:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baraba Napisao/la:
mislim da se i to možda dogodilo, ali onda je upitne kvalitete pošto sam ispilio jako, jako malo toga. Budem kupio drugu pilu s drugačijim zubima pa ćemo vidjeti rezultat, a ako neće ići morat ću povećati broj okretaja.

Prvo provjeri da li ti se list pile pregrijava. Ako je odgovor potvrdan, povećaš li broj okretaja, grijat će se još i više. Osjećaš li miris spaljenog drveta?
Pokušaj smanjiti posmak radnog komada prema pili.
Baraba

PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2011 12:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da se zato list i zacrnio jer je spalio drvo, ali nije mi jasno zašto se to događa pošto ne guram obradak jako na pilu nego lagano.Pila u jednom trenutku ko da se zacvika i počne obradak vraćati nazad, bez obzira koliko polako, ili jako gurao obradak na nju.

Mislio sam da je u vodilici problem ali kad sam i nju promjenio događala se ista stvar. Pila je dobro centrirana i ne baca ni na jednu stranu.
Dida

PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2011 1:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako je list pile spaljen, onda su se zubi istupili, pa ih treba naoštriti. Ako su zubi, usto, još i sitni a drvo meko, onda se prostor među zubima začas napuni strugotinom i pila više ne može rezati. Ako zubi još nisu ni razvrnuti, onda to nije pila za drvo. Pila za drvo ima jedan zub malo zakrenut na desnu stranu, a slijedeći na lijevu. I tako u krug. Radi toga pila pravi širi rez nego što je debljina lista pile. Radi toga se list pile manje tare uz drvo koje reže, pa se i manje grije.
Pila za metal nema razvrnute zube, ali se hladi zalijevanjem s emulzijom. Pila za drvo radi na suho!
Baraba

PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2011 2:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kužim sve to da mora imati razvraku i manje više sam upućen u te stvari što se pila teoretski tiče, ali teorija bez prakse ne ide Smile Mene je to isto bunilo što je razvraka jako mala i da li je to pila za drvo? ne mogu vjerovati da se pohabala u tako kratkom roku.
Vjerojatno su se zubi pohabali na tvrdom materijalu (pilio sam hrastovinu 5 mm) jer nije namjenjena za to.
Najbolje ću vidjeti kad kupim drugačiju pilu Smile
Hvala na pomoći Smile
Baraba

PorukaUpisano: Pon Ožu 28, 2011 11:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Namontirao sam "super cut" proxxonovu pilu i pili bez problema. Ide sad ko zmaj i u hrastovinu Smile
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma