Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Ruj 22, 2010 1:05 pm Naslov poruke: Revell Fokker Dr. I 1/28 |
|
|
Evo, nakon 15 godina i bezbroj auto maketa poceh opet da radim maketu aviona... Ajme meni...
Radim Revellov Fokker Dr. I u merilu 1/28, kojeg sam pre par godina dobio na poklon od kolege iz Maribora Posto je sama maketa groblje po pojmu naleganja delova i tacnosti detalja (kojih detalja?! ), dosta stvari je vec odradjeno po principu "napravi sam"
Evo jos par slicica...
Delovi iz kutije:
Prvi dry-fit:
Na unutrasnje stene sam nalepio konstrukciju trupa. Sve je radjeno od razlicitih zica, lepljeno sekundnim lepilom i radjeno po nacrtima i referencnim fotkama sa neta
Pa jos druga strana:
Sledece je bilo detajliranje c-pita, izrada "kaveza" i slicno. Palica je doradjena polistirenom i zicom, doradjene su pedale, dno c-pita, ...
Jos u zatvorenom stanju:
Nosac motora i firewall:
Zalepio sam polovine krila:
Na nekim slikama sedez je sav pleten, a na drugim je donji deo od lima, a na taj lim su zakaceni pojasevi... Konfuzija... Trenutno imam odradjen "limeni" deo, a jos nije lepljen za slucaj da me koja fotka sa neta uveri da je 415/17 imao pleten sedez
I opet je isao dry-fit:
Kit na spojevima krila:
Krilca u polozaju za nagib levo:
Pocetak izrade unutrasnjeg firewalll-a:
Par sati brusenja, pa opet dry-fit...
Najveci problem od svega ce biti pucaljke... Ovo smece koje se nalazi u kitu nije ni slicno pravoj stvari i totalno je neupotrebivo... Zato mi je kolega narucio ovaj setic:
Juce i danas sam stigao da odradim neke detalje na unutrasnjem firewall-u, pogresno zalepim rucice za pomeranje krila, odlomio desno krilce i horizontalac, ........  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 22, 2010 2:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast na volji i trudu. Zanimljiv je natpis koji se vidi na unutarnjoj polovici trupa na čijem je kraju godina proizvodnje 1957! Ovo nije maketa nego antikvitet. Detalji su OK, a da ne bi imao dvojbi oko sjedišta-sjedište je drveno, presvučeno tamnom kožom sa kožnim jastukom za sjedenje. Pojasevi mogu biti isto od tamne kože, a rjeđe i od žućkastog platna. Onaj trokustasti nosač motora nisam vidio osim na suvremenim rekonstukcijama. Još ti nedostaju municijske kutije i rezervar... Hoće li biti obavezni Crveni barun 425/17 ili neka druga varijanta bojenja? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Andrej
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Sri Ruj 22, 2010 2:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Izgleda ogromno i hrpu posla vidim na njemu
Mene zanima kako ćeš riješit instrumente u cockpitu jer vidim da ih nema na pe setu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Sri Ruj 22, 2010 3:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Grunf:
Da, taj 1957 je meni odma zapeo za oci... Na sastavnici pise 1981, znaci da je tada odradjen neki reissue... Godinu dana pre mog rodjenja...
HVALA za info u vezi sedeza. Ovo smece od Revell-a ima kao neku imitaciju platna (totalno off-scale i za 1:1, kamoli 1:28...) i ogroman pin-mark (promera nekih 6-7mm) na donjem delu... Svaka cast, Revell... Znaci citav sedez treba da izbusim i napravim kozni jastucic Nasao sam pre neki minut dobru sliku platna iza sedeza. Na nekim maketama je prikazana drvena ploca, a na ovoj zadnjoj je kao platno i super se vide konci, kojima je to platno "prisiveno" na okvir To cu da odradim U tom slucaju su pojasevi zakaceni za okvir, koji ujedno i nosi sedez.
Trokutasti nosac motora je, istina, vidjen na slikama "obnovljenih" Fokkera. Znaci ono staro cudo iz 1917 toga nije imalo...? Eh, gotovo je sada... Sta je, tu je
Nedostaju municijske kutije, rezervoar za gorivo (kojeg mozda nece ni biti posto se od pozarnog zida i ne vidi), brdo nekih rucica i polugica, mitraljezi (biti ce iz PE seta) i jos podosta toga Tek sam poceo...
Andrej:
Pa, nije bas mali... Ima mu nekih 20 x 20+ cm
Na PE setu nema instrumenata, ali su u original kitu... Stapic sa tri poluokrugle mrlje plastike... Znaci i to ce biti scratchbuilt  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 22, 2010 6:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast na trudu Ovo pratim sa zanimanjem, pošto je i meni (čitaj mojoj boljoj polovici) ta maketa zapela za oko. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pozarart
 | | Član od: 06 Lip 2008 | | Poruke: 495 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 12:25 am Naslov poruke: |
|
|
Imam ga i ja u pripremi....dobre stare makete, onakve kakve su nekad bile i kakve je u stvari lijepo radit, malo po malo uz dosta domaćih dijelova!!! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 8:33 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala, momci
Da, dobra stara skola - makete, koje su stare ko i moji roditelji... Malo sam se pribojavao ovog cuda, ali sad mi je toliki gust raditi sve te detalje da razmisljam da kupim jos koju maketu u 1/28  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 8:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Bastardo Napisao/la: | Hvala, momci
Da, dobra stara skola - makete, koje su stare ko i moji roditelji... Malo sam se pribojavao ovog cuda, ali sad mi je toliki gust raditi sve te detalje da razmisljam da kupim jos koju maketu u 1/28  | Kažu da je SPAD XIII iz te serije daleko bolji od Fokkera...  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 10:05 am Naslov poruke: |
|
|
To mi radi! Sad ga moram samo jos naci...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 10:10 am Naslov poruke: |
|
|
...još jučer sam pregledao cijelu temu i jednostavno nisam znao što napisati. ..
Moj b 131 je Dragon za ovog tvog.
Krasno detaljiranje. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5157 | |
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 10:49 am Naslov poruke: |
|
|
ajme Basto sta ti radis???
pa zasto pobogu? zasitio se kromiranih felgi, hrdje po blatnicima, poluraspadnutih kanti u 1/24?
al dobro ti ovo ide  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 11:21 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala, drustvo
Aranza: Pa napisao sam ti u tvojoj temi:
| Bastardo Napisao/la: | A ja sam mislijo, da je moj Revell 1/28 Fokker Dr. I iz 1981 jadna maketa... ... |
Low: No sikiriki, care, kad zavrsim ovo, vracam se na rat-rod scenu... Bit ce opet rust galore  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 6:58 pm Naslov poruke: |
|
|
E to majstore samo naprijed!!!!
Fini i detaljni pocetak!
Moj ovakak stoji na polici i vristi za restauracijom, slagan negdje polovicom '90-tih!  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Čet Ruj 23, 2010 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala
Cekam temu o restavraciji tvog "drajdekera"  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|