Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

BOJA I LJEPILO!!

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
blaž

Član od: 21 Tra 2010
Mjesto: Ivanić-Grad
PorukaUpisano: Sub Svi 08, 2010 9:11 pm    Naslov poruke: BOJA I LJEPILO!! Citiraj ovaj komentar

pozdrav svima!ja sam novi ovdje pa baš neam blage veze u zrakoplovne makete pa me zanima s kojom bojom bi trebao farbati revell 1:72 f 14A tomcat,luftwaffe mi je dao popis boja:light gull gray MM,bjela MM,crna MM,žuta MM chrome yellow,a neam nikakve sheme za bojanje,a boje sam tražio u chipoteci,mercatoru i chromosu al nemaju i pitao bih vas za ljepilo,gdje bi bilo najbolje kupiti!,pomozite,hvala!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sub Svi 08, 2010 9:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal5/4201-4300/gal4289_F-14_Koster/00.shtm

http://www.balista.hr/distro.php?distro_id=3

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Kameraden
Gost
PorukaUpisano: Ned Svi 09, 2010 1:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve te boje, ljepilo i ostalo imas i tu za naruciti.

http://www.alpha.hanich.hr

Meni je najbolje ovo ljepilo:

http://www.alpha.hanich.hr/opsirnije.asp?code=TA87038

Chipoteka i Mercator nemaju boje koje trazis? Trebali bi imati, cudno!
Natrag na vrh
killa

Član od: 15 Ruj 2009
PorukaUpisano: Ned Svi 09, 2010 9:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kameraden Napisao/la:

Chipoteka i Mercator nemaju boje koje trazis? Trebali bi imati, cudno!

ni Chipoteka ni Mercator ne drze MM boje samo revell

a MM boje imas u Land of magicu
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
blaž

PorukaUpisano: Uto Svi 11, 2010 5:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

malo sam dosadan,al dobio sam jedno 7 boja za typhoon 1:48 revell,zanima me dal da kupujem ove ostale boje a ima ih brdo koje su korištene za tu maketu,a i dosta su skupe,zanima me vaše mišljenje da l da kupujem ih,il bi nekako mogao iskoristiti ove koje imam
Natrag na vrh
Marco Polo HR

Član od: 13 Velj 2010
Mjesto: ZAGREB,Gajnice
PorukaUpisano: Uto Svi 11, 2010 6:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pogledaj u sastavnici koje ti boje trebaju,označene su slovima npr A 47 itd
Prvi http://www.youtube.com/watch?v=YXRH50fvHWA
Drugi http://www.youtube.com/watch?v=hM3jzlyNIpc&feature=related
Power of admin
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
blaž

PorukaUpisano: Sub Svi 15, 2010 11:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

uf lupit ću se šakom,daj te mi recite ovaj s kakvim sredstvom bi bilo najbolje razrjediti revellove enamelke i koliki mora bit omjer,ovi izrazi preshading, postshading... ,ne kužim,dal mogu ja onda direktno nabaciti boju kad razrjedim,recimo detalje ne moram razređivati? i naručio sam od tamiye ultratanko cement ljepilo 40 ml za veće površine pa me zanima dal to paše na sve makete?,inače dobio sam za ročkas 2 makete,al 1.budem radil revell typhoon 1:48
Natrag na vrh
Sneni

Član od: 05 Svi 2008
Mjesto: Banjaluka
PorukaUpisano: Ned Svi 16, 2010 1:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Revell boje možeš razrijediti bilo kojim uljanim razrjeđivačem, ali je ubjedljivo najbolji za to originalni Revellov razrjeđivač "Color Mix", potraži ga tamo gdje kupuješ boje.

Inače, te boje su iz nekog razloga jako guste, ne mogu se koristiti nerazrjeđene, ja ih razrjeđujem otprilike 1:1, možda čak i više u korist razrjeđivača (ovo se odnosi na rad s kistom) i nanosim ih u 3-4 tanka sloja, čekajući da se svaki sloj dobro osuši prije nanošenja sljedećeg.

Prvo ofarbaj dijelove koje nećeš moći farbati nakon sklapanja (kokpit, unutrašnjost usisnika i sl.), Zatim sastavi maketu, pa je tek onda farbaj u glavne boje, a detalje kao što su rakete, bombe, stajni trap i slično ofarbaj posebno i nakači na maketu tek nakon što je ofarbaš.

Ako je ljepilo za plastiku polistiren, ljepiće ti sve makete od te plastike (a većina maketa je takva, sasvim sigurno i te koje imaš)

Citat:
ovi izrazi preshading, postshading

Za početak se uopšte nemoj gnjaviti s tim.

Usput, čini mi se da sam negdje pročitao kako je taj Revellov Tajfun 1/48 prilično nezgodan za sklapanje (ako je to Eurofighter Typhoon a ne propelerac Typhoon), možda da za početak kreneš s nečim lakšim? Koja je druga maketa koju imaš?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
blaž

PorukaUpisano: Ned Svi 16, 2010 11:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala na savjetima,a 2. maketa je f-14A tomcat revell 1:72
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Svi 16, 2010 12:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

blaž Napisao/la:
... i naručio sam od tamiye ultratanko cement ljepilo 40 ml za veće površine pa me zanima dal to paše na sve makete..

Tamiya Ultra Thin ljepilo se obično koristi tako da se (ali ne uvijek, dakle nije pravilo) dvije površine koje se lijepe spoje na suho i onda u tanak prosjek između njih kistom koji dobiješ sa ljepilom to ljepilo nanosi po cijeloj dužini, ali ne da kaplje sa kista , dodatno pritisne i tako pritisnuto ostavi da ljepilo učini svoje (rastopi plastiku sa obadvije strane i tako ostvari spoj koji je nakon sušenja vrlo čvrst) Kod upotrebe vrijedi pravilo: manje je puno bolje.Dakle bolje je više puta lagano preći spoj nego "zaliti" sa ljepilom i upropastiti maketu.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Svi 16, 2010 8:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

blaž Napisao/la:
naručio sam od tamiye ultratanko cement ljepilo 40 ml

Ako već ne barataš finesama nekog jezika, bolje je ne prevodit nego napisat ono što piše na proizvodu. U konkretnom primjeru "Thin" ne znači "tanko" nego "rijetko ili razrijeđeno"! Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma