Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| turbostar
 | | Član od: 24 Jul 2009 | | Poruke: 16 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 12:43 pm Naslov poruke: je li ovo moguće izraditi? |
|
|
Nedavno sam dobio jednu odličnu ideju. Ideja slijedi: želim napraviti maketu kamiona (SCANIA 143h v8 ), ali nemam nikakav kit. Plan je da sam napravim sve moguće dijelove. i tu se javlja problem. Zanima me je li moguće napraviti kabinu od plastike na način da od neke vrste plastičnog kita izradim sve strane kabine i onda ih zalijepim zajedno. Je li to moguće, je li to dovoljno čvrsto?
Osim kabine postoji još jedan problem, kotači. Kako da izradim kotače i od kojeg materijala.
Takav kamion mi je dostupan i mogu detaljno uzeti sve mjere i poslikati sve detalje tako da mi to nije problem. I mislim da bi ga izradio u mjerilu 1:15.
Glavno pitanje je: je li moja ideja uopće realna i može li se to i na koji način napraviti? _________________ hmmm, da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 689 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
| | Član od: 21 Sij 2010 | | Poruke: 51 | | Mjesto: zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turbostar
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
tu italeri scaniu sam gledao, ali to nije ta koju želim napraviti, to je streamline, a ja bi klasičnu, kao ovu.
http://www.hankstruckpictures.com/pix/trucks/len_rogers/2007/10-11/batch07/scania-searle.jpg
kotače sam našao, bruder.de ih prodaje kao rezervne dijelove prednji 2,50 eura po komadu, a pogon 3 eura komad.
mislio sam šasiju izraditi od lima debljine 1 ili 2 milimetra, ovjese kamiona i kabine da funkcioniraju, kotače da skreću... uglavnom, vrlo detaljno. i kao što rekoh jedini problem mi je kabina. oblik je relativno 'kockast' i pravilan pa smatram da mi nije problem oblikovanje kabine, problem je naći materijal koji se neće raspasti za dva tjedna nakon što završim. _________________ hmmm, da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 689 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| A dobro onda, puno stirena, kvalitetnih nacrta i strpljenja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turbostar
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 4:00 pm Naslov poruke: |
|
|
znači stiren mi treba, one ploče 20x30 cm. vidio sam da je najdeblja ploča 1.5 mm, a meni bi trebalo makar 4.5mm znači tri te ploče zajedno. nisam nikad radio s tim. jel se one mogu zaljepit jedna za drugu u slojeve i onda ih brusiti da se ne vide ti slojevi?
jel se te ploče mogu nekako otapati pa da opet očvrsnu, npr. za krov i oble površine? kako se zapravo radi s tim? _________________ hmmm, da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 4:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Na tvome mjestu ja bi pokušao sa forex-om ,a obline riješavao sa rebrima ko na brodovima,krilima itd... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5159 | |
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 5:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljepljenjem ploca mozes postici debljinu koju zelis. Ako ih ljepis maketarskim ljepilom, spoj ti se nece vidjeti kad ga pobrusis.
Zaobljavati povrsine mozes u vrucoj vodi. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turbostar
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 6:02 pm Naslov poruke: |
|
|
stiren mi se čini ok, ali to bi morao nabaviti.
a čini mi se da imam dosta forexa, ali nisam siguran da je to forex. imam one reklamne ploče debljine od 3mm i 5mm, bijele boje, glatke su sa obje strane, ali izgledaju kao da su jako lomljive, od neke vrlo guste plastične pjene su. je li to forex? kako se radi s njim? _________________ hmmm, da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mogao bi bit ako ga možeš zarezivat sa jačim skalperom ili udubit šarafcingerom vjerovatno je,a ako je sjajan i tvrd onda je plexi.Sa forexom radiš ko i sa svime drugim pili-lijepi,da se motat kad ga zagriješ i ne prima sva ljepila |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turbostar
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
a gdje se sve taj forex može kupiti? _________________ hmmm, da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 7:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Na malo probaj kod kakvog pismoslikara koji radi reklame, jel nisam siguran dal dučani režu ploče.Pronjuškaj google-forex ploče |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turbostar
|
Upisano: Ned Velj 14, 2010 7:52 pm Naslov poruke: |
|
|
može li npr revell contacta spojiti forex. i kako se ponaša kod bojanja? jel ga treba potpuno preći kitom? _________________ hmmm, da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 1641 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 15, 2010 10:33 am Naslov poruke: |
|
|
Nisam probao spajati forex sa contaktom ali mogu probati spojiti dva komadiča pa ti javim.
Što se tiče bojanja, ja sam radio maketu kuhinje od forexa 3mm (imaš pod projekti u radu, pod ostalo) i bojao sam forex revelovim akrilkama bez ikakve pripreme i to sa kistom i dosta je dobro ispalo, uzevši u obzir da se ipak radi o kistu. Probao sam kasnije na jednom drugom projektu prvobitno sa primerom i nakon toga sa AB-om i sasvim je ok ispalo.
Što se tiče samog lijepljenja, budući da je meni trebala malo veča jačina samih spojeva, ja sam koristio zagrijanu plastiku (pištolj) i nekakvu onu malu tubicu ultra strong ljepila što se može kupiti na blagajni skoro svakog dučana. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
|
Upisano: Pon Velj 15, 2010 8:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| za ljepilo neznam ,jer kad sam radio dobio sam malo ljepila u staklenki .Što se tiče farbanja ja sam drapo sa auto sprejevima.Nitro ga ne nagriza |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|