Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

je li ovo moguće izraditi?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
turbostar

Član od: 24 Jul 2009
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 12:43 pm    Naslov poruke: je li ovo moguće izraditi? Citiraj ovaj komentar

Nedavno sam dobio jednu odličnu ideju. Ideja slijedi: želim napraviti maketu kamiona (SCANIA 143h v8 ), ali nemam nikakav kit. Plan je da sam napravim sve moguće dijelove. i tu se javlja problem. Zanima me je li moguće napraviti kabinu od plastike na način da od neke vrste plastičnog kita izradim sve strane kabine i onda ih zalijepim zajedno. Je li to moguće, je li to dovoljno čvrsto?
Osim kabine postoji još jedan problem, kotači. Kako da izradim kotače i od kojeg materijala.

Takav kamion mi je dostupan i mogu detaljno uzeti sve mjere i poslikati sve detalje tako da mi to nije problem. I mislim da bi ga izradio u mjerilu 1:15.

Glavno pitanje je: je li moja ideja uopće realna i može li se to i na koji način napraviti?
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 1:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je moguće napraviti, ali ipak rađe pogledaj ovo: http://www.modelsforsale.com/catalog/product_info.php?products_id=392843 , uz male preinake dobiješ ono što želiš.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
karasrad

Član od: 21 Sij 2010
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 2:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve je moguće, u maketaketarstvu čak i drveni šparhet Laughing
možda te ovo ohrabri:
http://www.barbspace.com/kamioni.html
Natrag na vrh
turbostar

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 3:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tu italeri scaniu sam gledao, ali to nije ta koju želim napraviti, to je streamline, a ja bi klasičnu, kao ovu.
http://www.hankstruckpictures.com/pix/trucks/len_rogers/2007/10-11/batch07/scania-searle.jpg

kotače sam našao, bruder.de ih prodaje kao rezervne dijelove prednji 2,50 eura po komadu, a pogon 3 eura komad.

mislio sam šasiju izraditi od lima debljine 1 ili 2 milimetra, ovjese kamiona i kabine da funkcioniraju, kotače da skreću... uglavnom, vrlo detaljno. i kao što rekoh jedini problem mi je kabina. oblik je relativno 'kockast' i pravilan pa smatram da mi nije problem oblikovanje kabine, problem je naći materijal koji se neće raspasti za dva tjedna nakon što završim.
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 3:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A dobro onda, puno stirena, kvalitetnih nacrta i strpljenja.
Natrag na vrh
turbostar

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 4:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

znači stiren mi treba, one ploče 20x30 cm. vidio sam da je najdeblja ploča 1.5 mm, a meni bi trebalo makar 4.5mm znači tri te ploče zajedno. nisam nikad radio s tim. jel se one mogu zaljepit jedna za drugu u slojeve i onda ih brusiti da se ne vide ti slojevi?
jel se te ploče mogu nekako otapati pa da opet očvrsnu, npr. za krov i oble površine? kako se zapravo radi s tim?
karasrad

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na tvome mjestu ja bi pokušao sa forex-om ,a obline riješavao sa rebrima ko na brodovima,krilima itd...
Natrag na vrh
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 5:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljepljenjem ploca mozes postici debljinu koju zelis. Ako ih ljepis maketarskim ljepilom, spoj ti se nece vidjeti kad ga pobrusis.
Zaobljavati povrsine mozes u vrucoj vodi.

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 6:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

stiren mi se čini ok, ali to bi morao nabaviti.
a čini mi se da imam dosta forexa, ali nisam siguran da je to forex. imam one reklamne ploče debljine od 3mm i 5mm, bijele boje, glatke su sa obje strane, ali izgledaju kao da su jako lomljive, od neke vrlo guste plastične pjene su. je li to forex? kako se radi s njim?
karasrad

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 7:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mogao bi bit ako ga možeš zarezivat sa jačim skalperom ili udubit šarafcingerom vjerovatno je,a ako je sjajan i tvrd onda je plexi.Sa forexom radiš ko i sa svime drugim pili-lijepi,da se motat kad ga zagriješ i ne prima sva ljepila
Natrag na vrh
turbostar

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 7:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a gdje se sve taj forex može kupiti?
karasrad

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 7:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na malo probaj kod kakvog pismoslikara koji radi reklame, jel nisam siguran dal dučani režu ploče.Pronjuškaj google-forex ploče
Natrag na vrh
turbostar

PorukaUpisano: Ned Velj 14, 2010 7:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

može li npr revell contacta spojiti forex. i kako se ponaša kod bojanja? jel ga treba potpuno preći kitom?
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 10:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam probao spajati forex sa contaktom ali mogu probati spojiti dva komadiča pa ti javim.

Što se tiče bojanja, ja sam radio maketu kuhinje od forexa 3mm (imaš pod projekti u radu, pod ostalo) i bojao sam forex revelovim akrilkama bez ikakve pripreme i to sa kistom i dosta je dobro ispalo, uzevši u obzir da se ipak radi o kistu. Probao sam kasnije na jednom drugom projektu prvobitno sa primerom i nakon toga sa AB-om i sasvim je ok ispalo.

Što se tiče samog lijepljenja, budući da je meni trebala malo veča jačina samih spojeva, ja sam koristio zagrijanu plastiku (pištolj) i nekakvu onu malu tubicu ultra strong ljepila što se može kupiti na blagajni skoro svakog dučana.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
karasrad

PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 8:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

za ljepilo neznam ,jer kad sam radio dobio sam malo ljepila u staklenki .Što se tiče farbanja ja sam drapo sa auto sprejevima.Nitro ga ne nagriza
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma