Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Problem sa ab-om
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Sub Velj 06, 2010 8:56 pm    Naslov poruke: Problem sa ab-om Citiraj ovaj komentar

Vec duze vrijeme radim sa airbrushom (onim sto se dobije uz kompresor u metroa) i nikad mi se ovakvo nesto nije dogodilo, naime, sve radi super, prska boju, do jednog trenutka...
...pocne mi ''pljucati boju'' - i ok, ja racunam gusta boja, ili do pritiska, nista cudno...
ocistim ab (vrh igle, dovod boje i slicno) sa nitrom (stapicem za usi) i pokusam spricati nitro, ali opet isti problem, ab samo pljuca nitro - znaci nije do rijetkosti boje...
stavim komplet dijelove ab-a u muskolo i sutradan opet isti problem...
pritisak uvijek isti radim tako da mi nije do toga, do kompresora nije, kompresor radi odlicno, jedino sam mislio da je mozda do spoja ab-a i kantice sa bojom jer mi je tu bila curila boja - pa promjenio i kanticu i spoj sa ab-om, ali opet ista stvar...
zrak puse odlicno kroz njega, ali boja nikako da konstantno krene... Shocked
u trazilici su bili najcesce uvijek krivci tlak i boja, ali u mene ocito nije, pomagajte Confused
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Velj 06, 2010 9:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Može bit da ti je neka od brtvi u AB-u otišla.
Provjeri sve one gumene brtvice, da neku nije pojeo nitro ili da prilikom rastavljanja-sastavljanja AB-a možda nije sjela na svoje mjesto.
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Sub Velj 06, 2010 9:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako ti se to nije prije dešavalo, a ništa nisi mijenjao u postupcima rada i sredstava koje koristiš onda je očito došlo do neke degradacije. Jesi li provjerio u kojem stanju su ti gumene brtve. Vidim da dosta rabiš agresivna sredstava, nitro, muscolo...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
st65uka

PorukaUpisano: Sub Velj 06, 2010 9:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bero Napisao/la:
Ako ti se to nije prije dešavalo, a ništa nisi mijenjao u postupcima rada i sredstava koje koristiš onda je očito došlo do neke degradacije. Jesi li provjerio u kojem stanju su ti gumene brtve. Vidim da dosta rabiš agresivna sredstava, nitro, muscolo...

da, ali posebno se brinem o tim dijelovima i uvijek ih skinem da ih nebi pojelo i posebno ih cistim, a i imaju samo dva dijela i to na prednjem dijelu, koja su na svome mjestu... Sad

bte. ovo mi je drugi po redu ovaj brush iz metroa, na prvom mi se to dogodilo, ali je isto bez problema radio... Confused
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Velj 06, 2010 10:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

st65uka Napisao/la:

da, ali posebno se brinem o tim dijelovima i uvijek ih skinem da ih nebi pojelo i posebno ih cistim, a i imaju samo dva dijela i to na prednjem dijelu, koja su na svome mjestu... Sad

Hmmmm, mislim da bi i na najjednostavnijem AB-u trebalo bit više od dvije brtve. Možda samo te dvije vidiš i znaš za njih. Provjeri dobro, trebalo bi toga bit još.
Luftwaffe

Član od: 19 Lip 2008
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Velj 06, 2010 11:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Isti problem sam imao i ja, znaci sve ocistim a boja nikako ne ide....
Na kraju sam odustao od svega i kupio novi airbrush....
Pala mi je na pamet jedino mogucnost da zamenim onu kapicu dizne, ali ne znam dal bi to moglo biti uzrok....
Natrag na vrh
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 12:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidi kakve su ti brtve na tom AB-u. Ako su gumene, onda ti vjerojatno nabreknu od razređivača (a pogotovo nitra), pa blokiraju dovod boje.

Najjednostavnije rješenje je staviti teflonske brtve.

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 12:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad zavoriš prstom vrh dizne i špricaš , da li zrak ide u posudu s bojom ?
pozarart

Član od: 06 Lip 2008
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neznam sad točno kakav ti je to AB ali moguće je da ti dizna nije dobro namještena. Navoj više ili manje u odnosu na ostatak tijela uzrokuje ponekad da zrak ne povlači boju s igle. To se meni desilo na jednoj starijoj iwati kad je došlo do oštećenja dijela ispred dizne te se promijeni odnos razdaljine izlaza zraka i same dizne. Uspio sam to izregulirat tako da gornji dio nisam do kraja zavidavao odnosno ubacio bih sitnu distancu.

Tako sam uspio produžit vijek AB-a do servisa.

PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 10:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala svima na javljanju, evo ekipa, ab ima jos brtvica, vjerojatno tamo kod spoja sa cjevi od kompesora, ali i s tim je sve u redu... Wink
jucer navecer sam ga rastavio opet i bezveze svaki dio ponovo ocistio, i dodatno provjerio, e sada, nesto sam pomaknuo kod navoja (tamo gdje se ucvrsti dizna da se pomice), i isao bezveze prskati i radi savrseno... Shocked
samo sto sam primjetio, to mi se ponovo javlja kada stavim mlaz da sprica siroko, a na sve manje sprica bez problema... Confused
Natrag na vrh
pozarart

Član od: 06 Lip 2008
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 3:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Onda to sigurno znači da ti se nešto poremetilo sa navojima te sad "kapa" ili dizna nisu u pravom položaju.

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 7:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I meni se često događalo da AB pljucka ili jednostavno ne šprica.To ti je u 90% slučajeva prljava boja.Da bi to spriječio ja obavezno filtriram boju kroz gustu najlonku(ženske čarape),a uvijek je bolje i boju malo jače razrijediti i onda AB radi super.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
st65uka

PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 8:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pozarart Napisao/la:
Onda to sigurno znači da ti se nešto poremetilo sa navojima te sad "kapa" ili dizna nisu u pravom položaju.

da, u pravu ste sigurno, ali nema veze, za nekoliko dana ce ga zamjeniti novi ab... Very Happy
Natrag na vrh
kamaz

Član od: 13 Pro 2009
PorukaUpisano: Uto Velj 09, 2010 4:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

st65uka Napisao/la:
pozarart Napisao/la:

da, u pravu ste sigurno, ali nema veze, za nekoliko dana ce ga zamjeniti novi ab... Very Happy

Veoma praktično rješenje: ˝kupi novi˝ Twisted Evil

Meni niti jedan (od tri skroz različita AB-a) nije nikad kapa, osim kod 2. koji mi je pri manjim pritiscima znao izbaciti svako toliko kap boje koja bi se nataložilana vrhu igle.
Natrag na vrh
st65uka

PorukaUpisano: Sri Velj 10, 2010 3:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kamaz Napisao/la:

Veoma praktično rješenje: ˝kupi novi˝ Twisted Evil

ab sada ponovo radi kao i prije, a ja sam narucio novi prije no sto se nevolja uopce dogodila, i napisao da stize novi za ''backup'' ako je neki stvarno tezak problem u vezi ovog (a ispostavilo se suprotno)... Wink
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma