Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Jul 24, 2009 7:07 pm Naslov poruke: Nakajima Ki-84 Hayate/Frank |
|
|
Pitanje za japanznalce vezano za ove dvije sheme bojanja.
Dali je ovaj avion u moji metala tj. srebrni pa je na njega nanesana ova zelena, ili je u nekoj svijetlo sivoj tipa Zero-i pa onda preko toga zelena.
Malo mi je ne vjerojatno da je cijeli bio zeleni pa se toliko ogulila boja.
Ja bih reko da je ova prva varijanta srebrna pa dijelovi obojani zeleno.
Drugi profil je u postu ispod jer mi nije htio oba prihvatiti u ovom. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
|
Upisano: Pet Jul 24, 2009 7:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Nisam vidio fotke vec samo ove profile, pa je mozda i to plod maste autora? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 101 | | Mjesto: Pretetinec |
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 10:44 am Naslov poruke: |
|
|
S obzirom da se slike ne vide, tesko je reci
Generalno, ako je gornja boja tamno zelena ili plavo-zelena, dole je NMF.
Ako je gornja boja smeđa (zapravo olive drab), dole je ta ista boja pomijesana s bijelom da se dobije kremasto-siva boja.
Zeznuto, ali Japanci su takvi  _________________ Ja - Mario
Proud to be Međimurec... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 27, 2009 8:56 am Naslov poruke: |
|
|
Iz tvornice Nakajima, počevši od Ki-43 nadalje, avioni su izlazili NMF, a tek su na terenu u jedinicama bili bojani kamuflažnim bojama. Jedino su tvornički bojane anti-glare površina ispred kokpita sa crno-plavom i Hinomaru-i. Donje površine su u većini slučajeva ostajale NMF, ako je ikad i bilo bojanja odozdo...Ki-84 su znali biti i tvornički prebojani odozgo sa zelenom ili smeđom bojom (u tonove neću sada ulaziti), ali bez primera, pa se boja dosta brzo ljuštila. Što se više istražuje tematika bojanja japanskih aviona u ww2, sve je manje pogrešnih klišea koji su se desetljećima provlačili po literaturi i maketarskom svijetu...Jedan od njih je i taj da su armijski zrakoplovi svi odozdo obavezno bojani sa tzv. "Army grey", a činjenica je da je postojalo nekoliko svijetlo sivih boja (ovisno o proizvođaču) koje su se rijetko koristile. Npr. na Ki-61 i Ki-100 su samo upravljačke površine od platna bile obojane sa Kawasaki sivom, a ostatak površine je bio NMF. Ne mogu ništa podrobnije reći vezano za avione za koje pitaš jer se profili ne vide... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
|
Upisano: Pon Jul 27, 2009 9:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa, nije baš tako.
Zadnjih godinu-dvije se zapravo potvrdila ispravnost prastare Thorpeove klasifikacije armijskih boja.
Armijsko zakoplovstvo je postavilo standardne boje, a proizvođači su ih koristili po potrebi.
Period (od. periodi) nebojanja zrakoplova u tvornici (tvornicama) uglavnom su kratkog vijeka.
Konkretno, za Ki-43:
Ki-43-I - ili zelena/svjetlo siva ili zelena/NMF
Ki-43-II rani - neobojan odn. bojan u depoima/postrojbama
Ki-43-II kasni - gore Ohryoku 7 go shoku (pribl. FS34088) a dole ta ista boja pomiješana s bijelom na nijansu bijele kave.
Ki-43-III isto kao Ki-43-II kasni.
Kao što već rekoh, zeznuto do bola.
Za one koji žele znati više:
http://www.j-aircraft.org/smf/index.php _________________ Ja - Mario
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 28, 2009 9:17 am Naslov poruke: |
|
|
Dobre informacije. Zeznuto do bola je dobra formulacija. Baš sam nedavno kupio novu knjigu od Ospreya o asevima na Ki-43 i pri kraju sam sa čitanjem, a naravno buljim u fotografije. Čini mi se da je 90% tih Hayabusa bojano na terenu, a odozdo su NMF. Naravno, Ki-84 je malo drugačija priča. Što se tiče tonova boja, situacija je slična kao i u ostalim zrakoplovstvima. Nadležni ured propiše boje koje su (navodno) standardne, a onda se one proizvode u više tvornica i ne izgledaju isto. Naravno, tvornica u kojoj rade avione koristi boje iz njima najbliže tvornice, pa tako dolazi do razlika...Da ne govorimo o kraju rata kad ponestaje određenih komponenti pa se koriste zamjenske, pa npr. određena boja na suncu potpuno promjeni ton nakon mjesec dana... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
|
Upisano: Uto Jul 28, 2009 4:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala vam na ovim podacima.
I linkovi ne rade koma evo konacno postam ih preko webshots-a
Ma jasno mi je kada je boja oguljena ali ovdje je nacrtano s ravnim i ostrim prelazima. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 5:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Karaya,
razgovarao sam s Dragonom koji kaze da u FAOW Mo.65 o Ki-43 na str. 33 ima fotka gornjeg Hayatea, gadno oljustenog, isti amblem na repu samo sto ima broj 85.
Pokraj njega je Ki-43-III u istoj boji (nijansi sive, ipak je c/b fotka ), samo manje oljusten, tako da je Ki-84 najvjerojatnije terenski obojan u Ohryoku 7 go shoku (pribl. FS34088) preko NMF-a. _________________ Ja - Mario
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|