Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nakajima Ki-84 Hayate/Frank

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Pet Jul 24, 2009 7:07 pm    Naslov poruke: Nakajima Ki-84 Hayate/Frank Citiraj ovaj komentar

Pitanje za japanznalce vezano za ove dvije sheme bojanja.

Dali je ovaj avion u moji metala tj. srebrni pa je na njega nanesana ova zelena, ili je u nekoj svijetlo sivoj tipa Zero-i pa onda preko toga zelena.
Malo mi je ne vjerojatno da je cijeli bio zeleni pa se toliko ogulila boja.
Ja bih reko da je ova prva varijanta srebrna pa dijelovi obojani zeleno.
Drugi profil je u postu ispod jer mi nije htio oba prihvatiti u ovom.
Karaya

PorukaUpisano: Pet Jul 24, 2009 7:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam vidio fotke vec samo ove profile, pa je mozda i to plod maste autora?
Darth Maul

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Pretetinec
PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 10:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

S obzirom da se slike ne vide, tesko je reci Evil or Very Mad

Generalno, ako je gornja boja tamno zelena ili plavo-zelena, dole je NMF.

Ako je gornja boja smeđa (zapravo olive drab), dole je ta ista boja pomijesana s bijelom da se dobije kremasto-siva boja.

Zeznuto, ali Japanci su takvi Twisted Evil

Proud to be Međimurec...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 27, 2009 8:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iz tvornice Nakajima, počevši od Ki-43 nadalje, avioni su izlazili NMF, a tek su na terenu u jedinicama bili bojani kamuflažnim bojama. Jedino su tvornički bojane anti-glare površina ispred kokpita sa crno-plavom i Hinomaru-i. Donje površine su u većini slučajeva ostajale NMF, ako je ikad i bilo bojanja odozdo...Ki-84 su znali biti i tvornički prebojani odozgo sa zelenom ili smeđom bojom (u tonove neću sada ulaziti), ali bez primera, pa se boja dosta brzo ljuštila. Što se više istražuje tematika bojanja japanskih aviona u ww2, sve je manje pogrešnih klišea koji su se desetljećima provlačili po literaturi i maketarskom svijetu...Jedan od njih je i taj da su armijski zrakoplovi svi odozdo obavezno bojani sa tzv. "Army grey", a činjenica je da je postojalo nekoliko svijetlo sivih boja (ovisno o proizvođaču) koje su se rijetko koristile. Npr. na Ki-61 i Ki-100 su samo upravljačke površine od platna bile obojane sa Kawasaki sivom, a ostatak površine je bio NMF. Ne mogu ništa podrobnije reći vezano za avione za koje pitaš jer se profili ne vide...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Darth Maul

PorukaUpisano: Pon Jul 27, 2009 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa, nije baš tako.

Zadnjih godinu-dvije se zapravo potvrdila ispravnost prastare Thorpeove klasifikacije armijskih boja.

Armijsko zakoplovstvo je postavilo standardne boje, a proizvođači su ih koristili po potrebi.

Period (od. periodi) nebojanja zrakoplova u tvornici (tvornicama) uglavnom su kratkog vijeka.

Konkretno, za Ki-43:

Ki-43-I - ili zelena/svjetlo siva ili zelena/NMF

Ki-43-II rani - neobojan odn. bojan u depoima/postrojbama

Ki-43-II kasni - gore Ohryoku 7 go shoku (pribl. FS34088) a dole ta ista boja pomiješana s bijelom na nijansu bijele kave.

Ki-43-III isto kao Ki-43-II kasni.

Kao što već rekoh, zeznuto do bola.

Za one koji žele znati više:

http://www.j-aircraft.org/smf/index.php

Proud to be Međimurec...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Jul 28, 2009 9:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobre informacije. Zeznuto do bola je dobra formulacija. Baš sam nedavno kupio novu knjigu od Ospreya o asevima na Ki-43 i pri kraju sam sa čitanjem, a naravno buljim u fotografije. Čini mi se da je 90% tih Hayabusa bojano na terenu, a odozdo su NMF. Naravno, Ki-84 je malo drugačija priča. Što se tiče tonova boja, situacija je slična kao i u ostalim zrakoplovstvima. Nadležni ured propiše boje koje su (navodno) standardne, a onda se one proizvode u više tvornica i ne izgledaju isto. Naravno, tvornica u kojoj rade avione koristi boje iz njima najbliže tvornice, pa tako dolazi do razlika...Da ne govorimo o kraju rata kad ponestaje određenih komponenti pa se koriste zamjenske, pa npr. određena boja na suncu potpuno promjeni ton nakon mjesec dana...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

PorukaUpisano: Uto Jul 28, 2009 4:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala vam na ovim podacima.
I linkovi ne rade koma evo konacno postam ih preko webshots-a

Ma jasno mi je kada je boja oguljena ali ovdje je nacrtano s ravnim i ostrim prelazima.
Darth Maul

PorukaUpisano: Pon Kol 03, 2009 5:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya,

razgovarao sam s Dragonom koji kaze da u FAOW Mo.65 o Ki-43 na str. 33 ima fotka gornjeg Hayatea, gadno oljustenog, isti amblem na repu samo sto ima broj 85.

Pokraj njega je Ki-43-III u istoj boji (nijansi sive, ipak je c/b fotka Twisted Evil ), samo manje oljusten, tako da je Ki-84 najvjerojatnije terenski obojan u Ohryoku 7 go shoku (pribl. FS34088) preko NMF-a.

Proud to be Međimurec...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma