Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5160 | |
|
Upisano: Ned Ožu 22, 2009 12:31 pm Naslov poruke: pozutjeli decali |
|
|
kolega me zamolio da stavim pitanje, on nije na forumu.
dakle, problem su pozutjeli decali koje je dobio u kitu. maketa je prilicno rijetka, nasli smo ju na ebayu, masno platili, ali kad je dosla - neugodno iznenadjenje. decali su pozutjeli od stajanja. a jedan od glavnih razloga zasto je htio bas tu maketu su upravo bili decali.
e sad, da li se nesto moze s njima napraviti ili je platio puno para nizasto.
mozda postoji neki premaz....
znam za onaj decal film od microscalea, ali to je za decale koji se nece ljepiti, ne znam da li bi pomoglo u ovom slucaju.
pomozite _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Ned Ožu 22, 2009 12:41 pm Naslov poruke: |
|
|
ima ona fora sa time da se dekali zaljepe za prozor(sa unutarnje strane,i dok su još na papiru ) koji gleda na sunce pa malo pobljede nekon vremena
ja sam imao ograničene rezultate sa time,pa neka se javi još netko ako ima definitivan da il ne za tu metodu _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sneni
 | | Član od: 05 Svi 2008 | | Poruke: 446 | | Mjesto: Banjaluka |
|
Upisano: Ned Ožu 22, 2009 1:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam uspio prilično dobro odžutiti dekale na (jesenjem) suncu za oko 10-ak dana, s tim da nije baš 100% uspjelo... ali sad idu sunčani dani, valja pokušati.
Evo i ovo:
http://www.jerrylawrence.co.uk/Tips/un-yellowing%20decals.htm
A načuo sam da može i sa UV neonkom...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Ned Ožu 22, 2009 1:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Cak i ako ih uspijes izbjeliti, pitanje je kako ce se ponasati prilikom ljepljenja, odnosno, sto ce se s njima desavati nakon nekog vremena..... Dali se ovdje radi o staroj maketi, pa je zutilo posljedica starosti (iako sam imao prilike vidjeti i decale stare po 15-tak godina, koji su pravilno cuvani, i nisu ni najmanje pozutjeli, iako je jako velika sansa da bi se raspali cim ih dodirne voda), ili se jednostavno radi o novijim decalima koji su iz nekog razloga pozutjeli?
Pretpostavljam da neki aftermarket decali ne postoje za tu maketu? Uglavnom, prije nego sto ista pokusam s tim decalima, napravio bih ili jako kvalitetan scan istih, ili jos bolje, iste nacrtao i priredio za stampanje, kao backup varijantu, ako sto podje po zlu u pokusaju spasavanja originalnih.... ako to propadne, uvijek mozes odstampati nove decale, ili ako nista drugo, napraviti maske za spricanje istih..... Ovo je sve napamet, neznam o kojim decalima se radi, koliko su kompleksni i kakvi su, ali mozda nije losa ideja...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5428 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 23, 2009 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
Ja sam jednom probal tu tehniku sa suncem i ljepljenjem na prozorskom staklu. Bilo je kasno ljeto ,pa je bilo i sunca ,ostavil sam stare Matchbox dekale doklem god žutilo nije izbljedilo ,dakle nema neki određeni broj dana.
Kad sam ih ljepio nije bilo problema sa njima ,glede pucanja i ljepljenja. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pon Ožu 23, 2009 11:17 am Naslov poruke: |
|
|
Ja sam isto dobio požutjele decale u Hasegawinom F-8 Crusaderu. Zalijepio sam ih na prozor sa unutarnje strane na južnoj strani kuće i trebalo im je nešto više od tjedan dana da im se žutilo makne - tako da stvar isprobano radi...
S tim da je to bilo po ljeti. Možda bi inače trebalo dulje.
EDIT: Evo, sad vidim da onaj link gore opisuje upravo to... _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| werewolf
 | | Član od: 21 Velj 2008 | | Poruke: 694 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 23, 2009 5:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Tko se bavi slikarstvom, preciznije, slika uljanim bojama zna da slika spremljena u mracni prostor pozuti a kada je se iznese na svjetlo zutilo nestane, ocito i decali imaju istu kemiju u sebi  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 24, 2009 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Mogu potvrditi iskustvo kolega. Metoda sa suncem djeluje. Ja sam tako "odžutio" Airfix-ove dekale sa Sabre-Dog-a. Još sam dodatno odrezao viškove dekal filma oko dekala, a kod lijepljenja nisam imao većih problema iako stari dekali često postanu krtiji i skloni pucanju. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|