Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

pozutjeli decali

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 12:31 pm    Naslov poruke: pozutjeli decali Citiraj ovaj komentar

kolega me zamolio da stavim pitanje, on nije na forumu.

dakle, problem su pozutjeli decali koje je dobio u kitu. maketa je prilicno rijetka, nasli smo ju na ebayu, masno platili, ali kad je dosla - neugodno iznenadjenje. decali su pozutjeli od stajanja. a jedan od glavnih razloga zasto je htio bas tu maketu su upravo bili decali.
e sad, da li se nesto moze s njima napraviti ili je platio puno para nizasto.
mozda postoji neki premaz....
znam za onaj decal film od microscalea, ali to je za decale koji se nece ljepiti, ne znam da li bi pomoglo u ovom slucaju.

pomozite

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 12:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ima ona fora sa time da se dekali zaljepe za prozor(sa unutarnje strane,i dok su još na papiru Wink ) koji gleda na sunce pa malo pobljede nekon vremena

ja sam imao ograničene rezultate sa time,pa neka se javi još netko ako ima definitivan da il ne za tu metodu

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Sneni

Član od: 05 Svi 2008
Mjesto: Banjaluka
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 1:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam uspio prilično dobro odžutiti dekale na (jesenjem) suncu za oko 10-ak dana, s tim da nije baš 100% uspjelo... ali sad idu sunčani dani, valja pokušati.

Evo i ovo:
http://www.jerrylawrence.co.uk/Tips/un-yellowing%20decals.htm

A načuo sam da može i sa UV neonkom... Smile
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 1:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cak i ako ih uspijes izbjeliti, pitanje je kako ce se ponasati prilikom ljepljenja, odnosno, sto ce se s njima desavati nakon nekog vremena..... Dali se ovdje radi o staroj maketi, pa je zutilo posljedica starosti (iako sam imao prilike vidjeti i decale stare po 15-tak godina, koji su pravilno cuvani, i nisu ni najmanje pozutjeli, iako je jako velika sansa da bi se raspali cim ih dodirne voda), ili se jednostavno radi o novijim decalima koji su iz nekog razloga pozutjeli?

Pretpostavljam da neki aftermarket decali ne postoje za tu maketu? Uglavnom, prije nego sto ista pokusam s tim decalima, napravio bih ili jako kvalitetan scan istih, ili jos bolje, iste nacrtao i priredio za stampanje, kao backup varijantu, ako sto podje po zlu u pokusaju spasavanja originalnih.... ako to propadne, uvijek mozes odstampati nove decale, ili ako nista drugo, napraviti maske za spricanje istih..... Ovo je sve napamet, neznam o kojim decalima se radi, koliko su kompleksni i kakvi su, ali mozda nije losa ideja......

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 10:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam jednom probal tu tehniku sa suncem i ljepljenjem na prozorskom staklu. Bilo je kasno ljeto ,pa je bilo i sunca ,ostavil sam stare Matchbox dekale doklem god žutilo nije izbljedilo ,dakle nema neki određeni broj dana.
Kad sam ih ljepio nije bilo problema sa njima ,glede pucanja i ljepljenja.
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 11:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam isto dobio požutjele decale u Hasegawinom F-8 Crusaderu. Zalijepio sam ih na prozor sa unutarnje strane na južnoj strani kuće i trebalo im je nešto više od tjedan dana da im se žutilo makne - tako da stvar isprobano radi...

S tim da je to bilo po ljeti. Možda bi inače trebalo dulje.

EDIT: Evo, sad vidim da onaj link gore opisuje upravo to...
werewolf

Član od: 21 Velj 2008
PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 5:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tko se bavi slikarstvom, preciznije, slika uljanim bojama zna da slika spremljena u mracni prostor pozuti a kada je se iznese na svjetlo zutilo nestane, ocito i decali imaju istu kemiju u sebi Wink
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 24, 2009 12:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mogu potvrditi iskustvo kolega. Metoda sa suncem djeluje. Ja sam tako "odžutio" Airfix-ove dekale sa Sabre-Dog-a. Još sam dodatno odrezao viškove dekal filma oko dekala, a kod lijepljenja nisam imao većih problema iako stari dekali često postanu krtiji i skloni pucanju.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma