Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Fw 190 i legionari

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Kol 31, 2008 9:02 pm    Naslov poruke: Fw 190 i legionari Citiraj ovaj komentar

Upravo sam nabavio ove dvije fotografije snimljene na nekom njemačkom uzletištu, najvjerovatnije 1944. godine. Na njima se vidi lovac Fw 190 s oznakom crno ili crveno (?) BO + SA dok je pozadi istovrsni lovac s oznakom bijelo I + 3. Pokraj njih su se fotografirala dvojica pripadnika Hrvatske zrakoplovne legije odjevena u njemačku zrakoplovnu odoru s hrvatskim grbovima na lijevom rukavu. Izgleda da su niži dočasnici. malo su mutne jer je fotografu zadrhtala ruka.
Kontekst ovih fotki mi nije u potpunosti jasan. Pretpostavljam da je riječ o dvojici protuzrakoplovaca iz protuzrakoplovne skupine HZL ali nije baš izvjesno da su se mogli samo tako šetati na uzletištu između borbenih zrakoplova. Možda je riječ o polaznicima nekog kursa ili škole?
Da li netko može prokomentirati ove fotke, otkriti o kojoj se njemačkoj zrakoplovnoj postrojbi radi po oznakama na zrakoplovima?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Kol 31, 2008 11:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo zanimljive fotografije. Nisam baš neki poznavatelj FW-190, ali interesantni su ovi dopunski tankovi na nosačima na krilima. Čini se kao rijetka konfiguracija. Barem na fotkama koje sam imao prilike vidjeti. Pretpostavljam da je radio-kod "BO+SA" tvornički, pa nije nemoguće da je taj zrakoplov (koji se bolje vidi na donjoj fotki) posve nov i da je upravo pristigao nakon duljeg preleta (otuda i pretpostavlj. i dopunski tankovi), te čeka uključenje u jedinicu i nabojavanje operativnih oznaka - a koje ovaj FW u pozadini (I+3) već ima ...
Po načinu bojenja čini mi se da dobro pretpostavljaš da se radi o završnom periodu rata (1944. ili čak 1945. godina), što zaključujem po vijugavom iscrtavanju gornjih maskirnih boja na napadnom rubu krila kod BO+SA. No, ako to nije točna odrednica, ispričavam se na ne(poz)na(va)nju tematike.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Darth Maul

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Pretetinec
PorukaUpisano: Pon Ruj 01, 2008 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prema obliku nosača dop. spremnika goriva (čine mi se kao kasnji Junkers Weserflugtraeger) rekao bih da se prije radi o nekom G-3 Jabo-Rei a ne A-8 (koji nisu nosili potkrilne nosače).

Rani F-8 je isto moguć, ali do sada nisam spazio takve nosače na F-8.

Zanimljivo je da se ne vidi inače jako uočljiv podtrupni nosač ETC 501.

Proud to be Međimurec...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Ned Ruj 14, 2008 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam baš neki Fw 190 stručnjak, ali meni BO+SA izgleda kao Fw 190A-4/U8 odnosno Fw 190G-1 kako su ih kasnije preimenovali. Potkrilni nosači su tipa VTr-Ju 87, proizvodnja Weserflug, glavni su pokazatelji za JaBo-Rei inačicu. Na krilu ne vidim naoružanje, tako da je moguće da su samo ostali MG151 u korjenu krlia što odgovara ovom tipu.
Natrag na vrh
Darth Maul

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Pretetinec
PorukaUpisano: Pon Ruj 15, 2008 7:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nos s grbama za 13mm strojnice pobija tvoju teoriju Wink

Proud to be Međimurec...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Pon Ruj 15, 2008 8:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne bi rekao da se cerada tako podigla zbog grbe MG131. Nekako mi je to previsoko (skoro do pola visine vjetrobranskog stakla).
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma