Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Tomica
| | Član od: 16 Sij 2007 | | Poruke: 51 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Kol 31, 2008 9:02 pm Naslov poruke: Fw 190 i legionari |
|
|
Upravo sam nabavio ove dvije fotografije snimljene na nekom njemačkom uzletištu, najvjerovatnije 1944. godine. Na njima se vidi lovac Fw 190 s oznakom crno ili crveno (?) BO + SA dok je pozadi istovrsni lovac s oznakom bijelo I + 3. Pokraj njih su se fotografirala dvojica pripadnika Hrvatske zrakoplovne legije odjevena u njemačku zrakoplovnu odoru s hrvatskim grbovima na lijevom rukavu. Izgleda da su niži dočasnici. malo su mutne jer je fotografu zadrhtala ruka.
Kontekst ovih fotki mi nije u potpunosti jasan. Pretpostavljam da je riječ o dvojici protuzrakoplovaca iz protuzrakoplovne skupine HZL ali nije baš izvjesno da su se mogli samo tako šetati na uzletištu između borbenih zrakoplova. Možda je riječ o polaznicima nekog kursa ili škole?
Da li netko može prokomentirati ove fotke, otkriti o kojoj se njemačkoj zrakoplovnoj postrojbi radi po oznakama na zrakoplovima? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Kol 31, 2008 11:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrlo zanimljive fotografije. Nisam baš neki poznavatelj FW-190, ali interesantni su ovi dopunski tankovi na nosačima na krilima. Čini se kao rijetka konfiguracija. Barem na fotkama koje sam imao prilike vidjeti. Pretpostavljam da je radio-kod "BO+SA" tvornički, pa nije nemoguće da je taj zrakoplov (koji se bolje vidi na donjoj fotki) posve nov i da je upravo pristigao nakon duljeg preleta (otuda i pretpostavlj. i dopunski tankovi), te čeka uključenje u jedinicu i nabojavanje operativnih oznaka - a koje ovaj FW u pozadini (I+3) već ima ...
Po načinu bojenja čini mi se da dobro pretpostavljaš da se radi o završnom periodu rata (1944. ili čak 1945. godina), što zaključujem po vijugavom iscrtavanju gornjih maskirnih boja na napadnom rubu krila kod BO+SA. No, ako to nije točna odrednica, ispričavam se na ne(poz)na(va)nju tematike. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 101 | | Mjesto: Pretetinec |
|
Upisano: Pon Ruj 01, 2008 10:37 am Naslov poruke: |
|
|
Prema obliku nosača dop. spremnika goriva (čine mi se kao kasnji Junkers Weserflugtraeger) rekao bih da se prije radi o nekom G-3 Jabo-Rei a ne A-8 (koji nisu nosili potkrilne nosače).
Rani F-8 je isto moguć, ali do sada nisam spazio takve nosače na F-8.
Zanimljivo je da se ne vidi inače jako uočljiv podtrupni nosač ETC 501. _________________ Ja - Mario
Proud to be Međimurec... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Ned Ruj 14, 2008 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nisam baš neki Fw 190 stručnjak, ali meni BO+SA izgleda kao Fw 190A-4/U8 odnosno Fw 190G-1 kako su ih kasnije preimenovali. Potkrilni nosači su tipa VTr-Ju 87, proizvodnja Weserflug, glavni su pokazatelji za JaBo-Rei inačicu. Na krilu ne vidim naoružanje, tako da je moguće da su samo ostali MG151 u korjenu krlia što odgovara ovom tipu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 101 | | Mjesto: Pretetinec |
|
Upisano: Pon Ruj 15, 2008 7:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Nos s grbama za 13mm strojnice pobija tvoju teoriju  _________________ Ja - Mario
Proud to be Međimurec... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Pon Ruj 15, 2008 8:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ne bi rekao da se cerada tako podigla zbog grbe MG131. Nekako mi je to previsoko (skoro do pola visine vjetrobranskog stakla). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|