Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Revell Aqua Color - kakve su se pokazale - iskustva ??

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
VooDoo

Član od: 27 Lis 2005
Mjesto: Zagreb / Ravnice
PorukaUpisano: Čet Ruj 11, 2008 10:56 am    Naslov poruke: Revell Aqua Color - kakve su se pokazale - iskustva ?? Citiraj ovaj komentar

Zanimalo bi me kakva su vaša iskustva sa dotičnim bojama, koristio bi ih za airbrush a i za neke detalje sa kistom - piše da se razređuju po potrebi 20% sa vodom ( pretpostavljam destiliranom ) ili da se uopce ne razređuju ( ali u to mi je teško povjerovat kad se koristi airbrush )

ako date pozitivne ocijene za vikend bi isao po vise komada, za pocetak one koje se najčešće koriste ( uzimati ću i par revellovih maketa u 1:72 i 1:144 uglavnom od 1950 na dalje, i nešto brodova Graf Zeppelin 1:720 i možda koju trumpeterovu Bismark i trip. u 1:720 pa mi treba koje su boje dasaka i sive na tim brodovima ) - pa me zanima ako imate i predložiti kojih 10-15 koje cu sigurno trebati za sve makete.

eto znam da sam naporan ali nemogu si pomoć - zašto revell - zato jer je najdostupniji i cijene su ok u turbo limaču boje koštaju 13kn

hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ruj 11, 2008 11:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svakako razrijediti. Boje su guste i nema šanse da ih se takve protjera kroz AB. Na SpPz2 "LUCHS" A2 (projekti u radu) zelena boja podvozja je Revell Aquacolor BronzeGrün (ili tako nekako, neka me oni koji znaju njemački isprave ako sam pogrešno napisao).
Rađeno je sa Aztek AB-om jer mi se je Badger nije pokazao baš dobrim za tu vrstu boje. Također su i gume na istom kao i weathering podvozja rađen sa bojom zemlje i tamnom bojom zemlje ali jako razrijeđenom i sa dodatkom alkohola radi bržeg sušenja. Tlak oko 0,9 bara.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
WÜRGER
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 11, 2008 3:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam pojma kakve su, ali ima samo 45 raznih nijansi tih mat akrila, ful slab izbor za rad osim ako ne voliš miješat boje.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Ruj 11, 2008 4:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam ih nekoliko i zadovoljan sam sa svima osim s bijelom.
Treba ih jako razrijedit i onda rade, jedino mi bijela ekspresno radi grudicu na igli Ab-a bez obzira koliko je razrijedio!
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Ruj 11, 2008 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

WÜRGER Napisao/la:
Nemam pojma kakve su, ali ima samo 45 raznih nijansi tih mat akrila, ful slab izbor za rad osim ako ne voliš miješat boje.

Pa koristiš one koje ima, a one koje nema uzmeš od drugog proizvođača. Nema nikakve potrebe za miješanjem (premda ne vidim ni u tome neki veliki problem).
VooDoo

PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 2:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uzeo sam danas nekih 8 boja za ulazno da vidim kakve su, e sad vidio sam clear gloss i clear mat - kaj je to ?? gloss lak i mat lak ?? ili ?? i ako ih je ko isprobao kakvi su da ih uzemem ili da tražim od MM-a ili ??

36101 clear, gloss not solid Aqua Color 18 ml

http://www.revell.de/en/products/model_kits/accessories/modelkits_accessories/?id=187&KOKANR=01&KOSCHL=10&KGSCHL=05&L=1&page=1&sort=0&nc=1&searchactive=&q=&SWO=&ARMAS4=&PHPSESSID=05975a777a2886215f5a807231d89c00&KZSLPG=1003&offset=1&cmd=show&ARARTN=36101&sp=1

36102 clear, mat not solid Aqua Color 18 ml

http://www.revell.de/en/products/model_kits/accessories/modelkits_accessories/?id=187&KOKANR=01&KOSCHL=10&KGSCHL=05&L=1&page=1&sort=0&nc=1&searchactive=&q=&SWO=&ARMAS4=&PHPSESSID=05975a777a2886215f5a807231d89c00&KZSLPG=1003&offset=2&cmd=show&ARARTN=36102&sp=1
Natrag na vrh
T34
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 6:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, to su lakovi...imam jednu jedinu Revell Aqua boju i po ponašanju mi se čini da je najsličnija LC akrilima, stoga nema razloga da budeš nezadovoljan i sa tim lakovima!
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 7:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...pozdrav,

..ciljano sam kupio 4,5 Revell aqua jer drugih u Puli nije bilo a trebale su mi. Za rad sa pinelom na malim detaljima dobre su. Sa airbrushom nisam zadovoljan. Trebao sam poprilično razrijediti a prvi sloj je izgledao očajan. Kapljičasto, valjda zbog otpora vode. Tek nakon treće ruke izgledalo je dobro. Možda treba više iskustva sa njima....

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Sub Ruj 13, 2008 8:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedini akrili sa kojima sam do sada radio u hobi svrhe bili su Gunze. Uopće nisam koristio vodu (ni običnu, ni destiliranu) več sam ih rijedčio (a kasnije i čistio AB) sa sredstvom za čiščenje prozora kojeg u marketima prodaju u štrcaljkama. Mislim, da je na bazi alkohola.
Znači voda: NE.

Josip
von Stuck
Administrator
PorukaUpisano: Sub Ruj 13, 2008 8:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josip Napisao/la:
Jedini akrili sa kojima sam do sada radio u hobi svrhe bili su Gunze. Uopće nisam koristio vodu (ni običnu, ni destiliranu) več sam ih rijedčio (a kasnije i čistio AB) sa sredstvom za čiščenje prozora kojeg u marketima prodaju u štrcaljkama. Mislim, da je na bazi alkohola.
Znači voda: NE.

Josip

Voda : DA. Možda može i sredstvo sa čišćenje prozora (stakla) , osobno nisam probao, ali sadrži amonijak a ne alkohol.Revell akril kao i Gunze (osim Mr.Color metalik boja) se dobro i bez problema razrijeđuju vodom sa malo alkohola.Iz iskustva govorim da je zbog bržeg sušenja i boljeg pokrivanja površine u Revel Aqua akril bolje dodati više alkohola nego za druge akrile.
Natrag na vrh
Trutek
Gost
PorukaUpisano: Sub Ruj 13, 2008 9:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam doma par revellovih aqua boja i mogu reci da sam zadovoljan kod koristenja tih boja sa kistom, ali sa ABom nisam nikako zadovoljan...moguce zato sto sam razriedivao vodom, a opet ne volim bas previse akrilke radi njihovog brzog susenja dok ja volim raditi polako i smireno bez zurbe...
Natrag na vrh
VooDoo

PorukaUpisano: Pon Ruj 15, 2008 6:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo uzeo sam još par boja i gloss i mat lak pa me sad zanima konkretno od onih koji ih koriste ili su ih koristili ili znaju

znači kako točno rjediti aqua revell boje - koliko boje i koji omjer / destilirana voda+alkohol ili samo destilirana voda ili samo alkohol ili u kojoj mjeri ??

i dali ovaj gloss i mat aqua lak treba rjediti ili se šprica direktno ??

Hvala na odgovorima ( da mogu počet špricat Very Happy )
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
PorukaUpisano: Pon Ruj 15, 2008 6:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

VooDoo Napisao/la:
evo uzeo sam još par boja i gloss i mat lak pa me sad zanima konkretno od onih koji ih koriste ili su ih koristili ili znaju

znači kako točno rjediti aqua revell boje - koliko boje i koji omjer / destilirana voda+alkohol ili samo destilirana voda ili samo alkohol ili u kojoj mjeri ??

i dali ovaj gloss i mat aqua lak treba rjediti ili se šprica direktno ??

Hvala na odgovorima ( da mogu počet špricat Very Happy )

Nema formule za omjer razrijeđivanja.Koji puta će to ovisiti čak i o vrsti (brandu) zračnog kista koji se koristi. Iwata,Badger,Aztek...a narvno i o brandu boje.Čisti alkohol nikako, boja bi se mogla osušiti već prije izlaza iz AB-a.Voda i alkohol u približnom omjeru 3:1 ili 4:2.Bitno je isprobati sam , naravno ne na maketi koju izrađuješ već na nekom otpadnom komadu plastike.
Aqua lakove nisam koristio pa ne znam koliko su gusti.Ako su gusti kao i ostale njihove Aqua boje svakako ih treba dosta razrijediti.

Osnovno:bez obzira na to koju vrstu boje koristio ona mora biti dosta razrijeđena ako se radi sa AB-om.Nikako ne nastojati pokriti površinu koja se boja u jednom nanosu , ako treba preći tri , četiri puta.

Zaključak: stavi malo boje u posudicu/lulicu , razrijedi i promješaj kistom u toj posudici, zatvori poklopac , uzmi komad plastike i probaj.Ako se boja razlijeva previše je razrijeđena, dakle treba dodati boje.Ako pljucka mrlje , nije dovoljno razrijeđena , dodati razrijeđivač ali samo malo po malo, pa opet probati. Koji puta je potrebno korigirati i pritisak zraka.Svi smo mi učili na greškama.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma