Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| VooDoo
 | | Član od: 27 Lis 2005 | | Poruke: 319 | | Mjesto: Zagreb / Ravnice |
|
Upisano: Čet Ruj 11, 2008 10:56 am Naslov poruke: Revell Aqua Color - kakve su se pokazale - iskustva ?? |
|
|
Zanimalo bi me kakva su vaša iskustva sa dotičnim bojama, koristio bi ih za airbrush a i za neke detalje sa kistom - piše da se razređuju po potrebi 20% sa vodom ( pretpostavljam destiliranom ) ili da se uopce ne razređuju ( ali u to mi je teško povjerovat kad se koristi airbrush )
ako date pozitivne ocijene za vikend bi isao po vise komada, za pocetak one koje se najčešće koriste ( uzimati ću i par revellovih maketa u 1:72 i 1:144 uglavnom od 1950 na dalje, i nešto brodova Graf Zeppelin 1:720 i možda koju trumpeterovu Bismark i trip. u 1:720 pa mi treba koje su boje dasaka i sive na tim brodovima ) - pa me zanima ako imate i predložiti kojih 10-15 koje cu sigurno trebati za sve makete.
eto znam da sam naporan ali nemogu si pomoć - zašto revell - zato jer je najdostupniji i cijene su ok u turbo limaču boje koštaju 13kn
hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 11, 2008 11:19 am Naslov poruke: |
|
|
Svakako razrijediti. Boje su guste i nema šanse da ih se takve protjera kroz AB. Na SpPz2 "LUCHS" A2 (projekti u radu) zelena boja podvozja je Revell Aquacolor BronzeGrün (ili tako nekako, neka me oni koji znaju njemački isprave ako sam pogrešno napisao).
Rađeno je sa Aztek AB-om jer mi se je Badger nije pokazao baš dobrim za tu vrstu boje. Također su i gume na istom kao i weathering podvozja rađen sa bojom zemlje i tamnom bojom zemlje ali jako razrijeđenom i sa dodatkom alkohola radi bržeg sušenja. Tlak oko 0,9 bara. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 11, 2008 3:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nemam pojma kakve su, ali ima samo 45 raznih nijansi tih mat akrila, ful slab izbor za rad osim ako ne voliš miješat boje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Ruj 11, 2008 4:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Imam ih nekoliko i zadovoljan sam sa svima osim s bijelom.
Treba ih jako razrijedit i onda rade, jedino mi bijela ekspresno radi grudicu na igli Ab-a bez obzira koliko je razrijedio! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Ruj 11, 2008 4:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| WÜRGER Napisao/la: | | Nemam pojma kakve su, ali ima samo 45 raznih nijansi tih mat akrila, ful slab izbor za rad osim ako ne voliš miješat boje. |
Pa koristiš one koje ima, a one koje nema uzmeš od drugog proizvođača. Nema nikakve potrebe za miješanjem (premda ne vidim ni u tome neki veliki problem). _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ruj 12, 2008 6:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da, to su lakovi...imam jednu jedinu Revell Aqua boju i po ponašanju mi se čini da je najsličnija LC akrilima, stoga nema razloga da budeš nezadovoljan i sa tim lakovima! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Ruj 12, 2008 7:20 pm Naslov poruke: |
|
|
...pozdrav,
..ciljano sam kupio 4,5 Revell aqua jer drugih u Puli nije bilo a trebale su mi. Za rad sa pinelom na malim detaljima dobre su. Sa airbrushom nisam zadovoljan. Trebao sam poprilično razrijediti a prvi sloj je izgledao očajan. Kapljičasto, valjda zbog otpora vode. Tek nakon treće ruke izgledalo je dobro. Možda treba više iskustva sa njima.... _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Sub Ruj 13, 2008 8:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedini akrili sa kojima sam do sada radio u hobi svrhe bili su Gunze. Uopće nisam koristio vodu (ni običnu, ni destiliranu) več sam ih rijedčio (a kasnije i čistio AB) sa sredstvom za čiščenje prozora kojeg u marketima prodaju u štrcaljkama. Mislim, da je na bazi alkohola.
Znači voda: NE.
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Ruj 13, 2008 8:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| Josip Napisao/la: | Jedini akrili sa kojima sam do sada radio u hobi svrhe bili su Gunze. Uopće nisam koristio vodu (ni običnu, ni destiliranu) več sam ih rijedčio (a kasnije i čistio AB) sa sredstvom za čiščenje prozora kojeg u marketima prodaju u štrcaljkama. Mislim, da je na bazi alkohola.
Znači voda: NE.
Josip |
Voda : DA. Možda može i sredstvo sa čišćenje prozora (stakla) , osobno nisam probao, ali sadrži amonijak a ne alkohol.Revell akril kao i Gunze (osim Mr.Color metalik boja) se dobro i bez problema razrijeđuju vodom sa malo alkohola.Iz iskustva govorim da je zbog bržeg sušenja i boljeg pokrivanja površine u Revel Aqua akril bolje dodati više alkohola nego za druge akrile. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Ruj 13, 2008 9:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Imam doma par revellovih aqua boja i mogu reci da sam zadovoljan kod koristenja tih boja sa kistom, ali sa ABom nisam nikako zadovoljan...moguce zato sto sam razriedivao vodom, a opet ne volim bas previse akrilke radi njihovog brzog susenja dok ja volim raditi polako i smireno bez zurbe... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
|
Upisano: Pon Ruj 15, 2008 6:14 pm Naslov poruke: |
|
|
evo uzeo sam još par boja i gloss i mat lak pa me sad zanima konkretno od onih koji ih koriste ili su ih koristili ili znaju
znači kako točno rjediti aqua revell boje - koliko boje i koji omjer / destilirana voda+alkohol ili samo destilirana voda ili samo alkohol ili u kojoj mjeri ??
i dali ovaj gloss i mat aqua lak treba rjediti ili se šprica direktno ??
Hvala na odgovorima ( da mogu počet špricat ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Ruj 15, 2008 6:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| VooDoo Napisao/la: | evo uzeo sam još par boja i gloss i mat lak pa me sad zanima konkretno od onih koji ih koriste ili su ih koristili ili znaju
znači kako točno rjediti aqua revell boje - koliko boje i koji omjer / destilirana voda+alkohol ili samo destilirana voda ili samo alkohol ili u kojoj mjeri ??
i dali ovaj gloss i mat aqua lak treba rjediti ili se šprica direktno ??
Hvala na odgovorima ( da mogu počet špricat ) |
Nema formule za omjer razrijeđivanja.Koji puta će to ovisiti čak i o vrsti (brandu) zračnog kista koji se koristi. Iwata,Badger,Aztek...a narvno i o brandu boje.Čisti alkohol nikako, boja bi se mogla osušiti već prije izlaza iz AB-a.Voda i alkohol u približnom omjeru 3:1 ili 4:2.Bitno je isprobati sam , naravno ne na maketi koju izrađuješ već na nekom otpadnom komadu plastike.
Aqua lakove nisam koristio pa ne znam koliko su gusti.Ako su gusti kao i ostale njihove Aqua boje svakako ih treba dosta razrijediti.
Osnovno:bez obzira na to koju vrstu boje koristio ona mora biti dosta razrijeđena ako se radi sa AB-om.Nikako ne nastojati pokriti površinu koja se boja u jednom nanosu , ako treba preći tri , četiri puta.
Zaključak: stavi malo boje u posudicu/lulicu , razrijedi i promješaj kistom u toj posudici, zatvori poklopac , uzmi komad plastike i probaj.Ako se boja razlijeva previše je razrijeđena, dakle treba dodati boje.Ako pljucka mrlje , nije dovoljno razrijeđena , dodati razrijeđivač ali samo malo po malo, pa opet probati. Koji puta je potrebno korigirati i pritisak zraka.Svi smo mi učili na greškama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|