Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Sri Velj 19, 2025 12:12 am Naslov poruke: |
|
|
Valentine Mk. IV Arvernes Miniatures s ARMO Lend-Lease Vehicles dekalima.
Jedan projekt za dva vikenda, onako za ufurati se, za relaksaciju i za testiranje svega i svačega (uglavnom strpljenja). Još nije skroz gotovo, ali...
Uglavnom, vozilo iz nepoznate jedinice s 3. Bjeloruskog fronta, kod Vilniusa u srpnju 1944.
 _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1877 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Velj 19, 2025 10:58 am Naslov poruke: |
|
|
| Thundercat Napisao/la: | Valentine Mk. IV Arvernes Miniatures s ARMO Lend-Lease Vehicles dekalima.
.... |
Maketa je, pretpostavljam, Italerijeva, ne? Original gusjenice iz kutije ili ....?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5795 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Sri Velj 19, 2025 1:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | Maketa: M2A2 ODS/ODE-E Bradley Fighting Vehicle
...
Gusjenice su, inače, nešto drugačijeg tipa nego na našim M2, ili su možda samo ulošci drugog tipa jer na našima po svakom članku idu dva uloška, a na maketi jedan.... |
Kažu upućeniji da bi svi trebali imati nove gusjenice, nisu samo ulošci već potpuno drugi tip.
Na starim fotografijama dolaska oklopa u Rijeku vidi se na fotografijama da su svi ili većina došli sa starim tipom gusjenica originalnim T-157 (kao na maketi), dok je u sklopu ugovorene modernizacije među ostalim u ĐĐ na svim Bradleyima potrebna zamjena na novi tip T-161, kakve se vide na novim fotografijama.
U 1:72 ih se može pronaći ovdje OKB Grigorov _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Sri Velj 19, 2025 3:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | | Thundercat Napisao/la: | Valentine Mk. IV Arvernes Miniatures s ARMO Lend-Lease Vehicles dekalima.
.... |
Maketa je, pretpostavljam, Italerijeva, ne? Original gusjenice iz kutije ili ....?
Vojo  |
3D print. Arvernes Miniatures, originalno u 1/56, isprintano u 1/72. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Velj 19, 2025 4:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Hornet - hvala na informacijama za gusjenice, posebno gdje ih nabaviti .... odlično!
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Velj 20, 2025 4:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Eto, Zvezda me čula i vidjela kako sam se namučio sa BMP-3 od Modelcollecta i odlučila izbaciti ove godine svoje viđenje tog vozila .... konačno!
Primjećujem da su osuvremenili logo i da su, s druge strane, promijenili 'glavnog crtača' na poklopcu kutije pa je sada crtež pojednostavljen (i poružnjen!).
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Sub Velj 22, 2025 12:54 am Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | | Drugo - loše napravljene gusjenice. Loše u smislu da su oni sklopovi kotača (engleski: bogies) šuplji iznutra što u stvarnosti nisu već su unutra opruge i polužje od hodnog mehanizma. |
Ovo nije nužno greška.
Naime, postoje šuplji kotači. Koliko vidim po slikama, nema pravila za korištenje...
 _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Velj 22, 2025 1:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Thundercat Napisao/la: | | vojo Napisao/la: | | Drugo - loše napravljene gusjenice. Loše u smislu da su oni sklopovi kotača (engleski: bogies) šuplji iznutra što u stvarnosti nisu već su unutra opruge i polužje od hodnog mehanizma. |
Ovo nije nužno greška.
Naime, postoje šuplji kotači. Koliko vidim po slikama, nema pravila za korištenje... |
Ne, Tomo, nisi me razumio .... oni sklopovi koji drže kotače
su šuplji iako je unutra sklop opruga koji čini amortizaciju kotača mogućim .... nisam mislio na same kotače (koji su uglavnom dva tipa, 'puni' i šuplji) ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Sub Velj 22, 2025 4:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Ah, to... Nisam uopće primijetio taj detalj... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Ožu 03, 2025 6:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: M31/T2 Heavy Wrecker
Proizvođač: Mirage, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 720004
Ukretko o slaganju:
Pošto se radi o vrlo sličnoj maketi kao što je bio 'M3A1 Medium Tank Lee' kojeg sam složio i prikazao u ovoj dretvi 2018. godine neću previše ulaziti u osnovno slaganje.
Razlika sa 'Lee'-jem je jedino u tijelu tenka - ovdje se radi o zakovanim pločama - što i nije nešto bitno. Bitniji su dodaci koji se dobivaju uz ovog 'Lee'-ja da bi se mogao napraviti ovaj takozvani 'TZI' (Tenk Za Izvlačenje).
U povećoj kutiji se uz kompletnog Lee-ja dobiva i bogato odštampana ploča sa 3D komadima (ukupno preko 30-tak različitih dijelova) te tri vojnika/članova posade.
Kvaliteta 3D printanja je vrhunska iako se i dalje vide one 'crte' (izohipse) od štampanja, koje su, istina i bog, puno gušće i nježnije ali na koncu i dalje ostaju vidljive. Jasno mi je da je pojavom 3D printanih dijelova u mnogome olakšano izdavanje maketa ovakvih prenamjenjenih vozila jer uz neko osnovno vozilo samo 'odštampate' rezlike tj. dodatke za to specijalno vozilo. Izrada toga u (običnoj) plastici bi bila pre skupa i sumnjam da bi se manje firme (poput Mirage-a) mogle upustiti u to. Stoga to u potpunosti podržavam i pozdravljam.
Ipak, ograničenja tih 3D štampanih dijelova su mi svaki dan sve očitija i zato ih pomalo počinjem izbjegavati - iz jednostavnog razloga što mi radi toga opada kvaliteta maketa!
No, da maknemo politiku iz butige ajmo maketariti: samo slaganje tenka je uobičajeno - malo mi je neobično da je kupola (i tenka i ovog 'Wreckera' napravljena tako da se vrti jedino ako se zalijepi jedan prsten ispod kupole s unutarnje strane tenka, tako da cijelo vreme imate kupolu među rukama, što je meni smetalo.
Ostali dijelovi (i obični i 3D printani) se slažu normalno - 3D printani sa cianofixom što mrzim jer ne mogu izvršiti ona završna mikro podešavanja kad već nanesem lijepilo. To se dobro vidi na ovoj desnoj stražnjoj kutiji na tenku - kad sam ju postavio, ljepilo je trenutno primilo i nisam je mogao više popraviti (bez većeg kirurškog zahvata) tako da je ostala ovako 'ukoso' ....
I sad dolazimo do najzanimljivijeg dijela makete - gusjenica. Dobivaju se 'obične' gumene gusjenica koje izgledaju sasvim u redu (i koliko se sjećam od 'okruglog' Lee-ja sasvim se dobro lijepe cianofixom), ali dobivaju se i 3D printane gusjenice. Pa kako da im odolim!
Ja jesam pročitao na kutiji da su gusjenice 'workable'
ali nisam ustvari kužio što pisac misli reć .... Dakle, gusjenice su tako rađene/štampane da se mogu međusobno mrdati jer članci imaju s jedne strane onu osovinicu/štift, a s druge strane 'C' utor gdje ta osovina upada. Kad su odštampane na podlozi to se uopće ne kuži niti vidi - tek kad ih skinete sa podloge jedva da se malo mrdaju (članci međusobno), a shvatite da 'rade' kad ih pokušate nategnuti na kotače jer onda pucaju tj. osovinice se izvlače iz utora susjednog članka ....
Ja ustvari ne razumijem koja je konačna svrha svega toga? Kotači i pogonski zupčanici se ne vrte, dakle ne možete se kao dijete igrati na 'brm-brm'. Gusjenice su tako nježne i lagane da se ne ovjese same, ako ih baš želite ovjesiti onda ih morate lijepiti ovješene. Onda čemu sve to?
Imam osjećaj da je to isto kao sa onim kliznim kalupima: da se pokažu što sve mogu napraviti - a ustvari je beskorisno. Mislim da bi puno bolje bilo da su napravili normalne gusjenice, ne mora niti sa kotačima, pa čisto lagano (prirodno) ovješene. I to bi bilo savršeno. Ako su se baš htjeli pravit važni, mogli su dati dva tipa 3D gusjenica ....
I da, vojnici/posada - jako lijepo napravljeni, vrlo realistične poze, ali mi djeluju zericu preveliki .... kao da su svi nabildani Schwartzenegeri ....
Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Jedino s čime mogu donekle usporediti je sličan 'wrecker' ali na bazi Shermana M4, dakle M32 kojeg sam radio od UM-a (i kojemu fali onaj doboš na desnom pogonskom zupčaniku). Ma, generalno gledajući nekako mi se čini da su makete (po kvaliteti) vrlo slične (ako se izuzmu UM-ove pre uske gusjenice, naravno) - ostalo je manje više tu negdje. Prosječno.
Preporuka:
Ja sam veliki ljubitelj tih 'inžinjeraca' ilitiga 'TeZeIjeva' tako da ne mogu biti baš objektivan - jer mi je svaka maketa TZI-a (a vrlo su rjetke) dobrodošla i preporučio bih je za kupiti .... tako da ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 546 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Pon Ožu 03, 2025 10:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo, ja umjesto cianofiksa vulgaris, po potrebi koristin gel verziju, daje ti jedno 10 do 15 sekundi vremena za “ manovru “ i ne razliva se po okolini. Pozdrav ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Ožu 05, 2025 10:19 am Naslov poruke: |
|
|
Evo da je i jedna podmornica zalutala među 'mala vojna vozila' .... isto 1/72 (ICM-ova maketa njemačke mini podmornice 'Seehund'):
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|