Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1877 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2023 4:20 pm Naslov poruke: Spielwarenmesse Nürnberg 2023 |
|
|
Ove sam godine imao priliku posjetiti taj čuveni (i navodno najveći svjetski) sajam igračaka što se svake godine koncem siječnja ili početkom veljače održava u Nürnbergu u Njemačkoj. Ove godine je sajam trebao biti poseban jer se dvije godine (2021. i 2022.) nije održao radi pandemije Covida.
Mene je taj sajam prvenstveno zanimao radi izlagača maketa. Htio sam uživo vidjeti kako izgledaju ti noviteti na sajmu, čisto onako, iz znatiželje. No, prema pričanju ostalih sudionika, izlagača maketa je bilo bitno manje nego prošlih godina, dok je izlagača ostalih igračaka (i 'igračaka') bilo znatno više.
Tako da su, što se maketa tiče, na sajmu bili prisutni samo neki veliki proizvođači (Tamiya, Revell, Airfix, Italeri, Faller, Kato ....) plus nekoliko manjih, ako je to uopće primjeren izraz (Eduard, Special Hobby ....) kao i proizvođači 'opreme' za makete (MiG, Ammo, Albion Alloys, Valleyo ....). Uz to su, naravno, za ljubitelje željeznica bili prisutni i velikani poput Märklina, Fishera, Rika itd.
Očita je bila odsutnost kineskih proizvođača maketa (Trumpeter, HobbyBoss, Dragon itd.) dok je nedolazak nekih 'istočnih' maketarskih tvrtki (iz Ukrajine, Rusije, Poljske) bio donekle i očekivana. Ovo smo mi na štandu Airfixa ....
Jako mi je upadala u oči tendencija izrade maketa aviona F-35 - gotovo da nije bilo izlagača koji nije ponudio barem jednog novog F-35 - ponuda tih aviona je naprosto preplavila i zasjenila sve ostale - u svim mjerilima!
Bez obzira na sve, bilo je zanimljivo vidjeti što i kako izlažu prisutni izlagači. Meni su, kao okorjelom ljubitelju 'malih vojnih vozila' jako nedostajale novosti u toj branši za ovu godinu - uostalom, sa internetom se već sve unaprijed zna, ali sam se ipak potajno nadao da ću vidjeti nešto što će me oduševiti/iznenaditi. Ali toga u mom mjerilu (1/72), nažalost nije bilo.
Meni su se lično najviše svidjela dva štanda - onaj od Tamiye gdje su prikazali svoje novosti, posebno u 1/35, ali sa već prekrasno složenim maketama, kao i Airfixov štand (Hornby Hobbies) gdje su isto tako bile prikazane makete u već složenom ili polusloženom (da se vidi unutrašnjost) stanju.
Kupnjom ulaznice na sajam stječete pravo na besplatnu vožnju vlakovima, podzemnom i autobusima, dakle javnim saobraćajem - što smo mi obilato koristili da se bespotrebno ne gužvamo autom ....
Posjet gradu Nürnbergu smo iskoristili i za jedno jutarnje 'šaranje' gradom gdje smo brzinski posjetili neke muzeje, antikvarijate, stari grad i, naravno, jedan ogroman Müller, a na povratku smo 'skoknuli' do muzeja zrakoplovstva na aerodromu Schleissheim pored Münchena koji nam je bio doslovno uz put (par kilometara od autoceste).
Ovime želim zahvaliti 'Zajednici tehničke kulture Rijeka' te Binu Logaru iz 'Svet v malem/Back to Basics' koji su nam pomogli ostvariti ovu posjetu.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5795 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1298 | |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2023 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlično, svaka čast!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| werewolf
 | | Član od: 21 Velj 2008 | | Poruke: 692 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2023 3:49 am Naslov poruke: |
|
|
Super! Još slika molimo!! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2023 3:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Ooo mogu misliti kako je bilo dobro!! Još sve zaliti germanskim pivom... Dajte još slika iz muzeja!!
mariok: poruka promijenjena dana: Pon Velj 13, 2023 9:06 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1877 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2023 6:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Dečki,
ja imam jako mnogo slika iz muzeja (nikad nisam bio u tom muzeju), a kolege s kojima sam bio na putu još toliko .... ali nema smisla postavljati te slike kada ih na internetu imate sve, i to još bolje od mojih ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pon Velj 13, 2023 9:05 am Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | Dečki,
ja imam jako mnogo slika iz muzeja (nikad nisam bio u tom muzeju), a kolege s kojima sam bio na putu još toliko .... ali nema smisla postavljati te slike kada ih na internetu imate sve, i to još bolje od mojih ....
Vojo  |
OK, Hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|