Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

ICM 1/144 U-Boot Type XXIII
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 13, 2008 3:07 pm    Naslov poruke: ICM 1/144 U-Boot Type XXIII Citiraj ovaj komentar

Nakon dovršenja "velike sestre" Type XXI, krenuo sam u rad sa manjom obalnom njemačkom podmornicom sa kraja 2.sv.rata Type XXIII. Ove su podmornice, za razliku od tipa XXI, ušle u borbenu upotrebu, i potopile više savezničkih brodova u zadnjim mjesecima rata. Pokazale su se jednako neuhvatljive za protupodmorničku obranu... ICM-ova maketa je vrlo jednostavna, ali ima nekoliko problema kod uklapanja. Toranj je u kompletu sa trupom i loše se poklapa na vrhu, baš gdje je niz rupa.. Plastika je vrlo mekana i lomljiva, pa su antene bile polomljene još na spruu. Evil or Very Mad Nakon spajanja sam odlučio pokitati spoj na zapovjednom tornju i izbušiti rupe svrdlom. Rezultat vidite na slici... Rukohvati i stepenice na tornju su dane samo kao izbočine, pa sam ih uklonio i namjeravam ih napraviti od tanke žice. Ovaj puta ću za bojanje upotrijebiti WEM Kriegsmarine colorcoats, koje sam već malo isprobao na pojedinim dijelovima podmornice. Mogu samo reći da sam izuzetno zadovoljan kvalitetom tih boja-točni tonovi i najfiniji pigment koji sam do sad vidio..

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mile

Član od: 09 Pro 2007
Mjesto: split
PorukaUpisano: Sri Velj 13, 2008 6:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

lijepa maketica Cool Cool
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lis 16, 2008 2:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, nakon dužeg vremena, ponovno radim na ovoj podmornici. Odlučio sam raditi U 2321, prvu proizvedenu od ovog tipa. U 2321 je ušla u borbu na kraju rata i potopila jedan saveznički brod... Nakon odluke da radim baš ovu podmornicu, krenuo sam u adaptiranje zapovjednog tornja. Naime, otvori na tornjevima Type XXIII su se razlikovali po broju i položaju, pa sam prema fotografijama krenuo u kitanje i skrečanje...

Osim toga, pod na tornju je imao drvene pajole koje ICM nije napravio. Za izradu sam se poslužio "sitnim lukavstvom". Uz pomoć čačkalice sam na alu-foliju prebacio potrebnu teksturu sa Revellove Type VII i izrezao u potrebni oblik. Zatim sam listiće folije zalijepio sa par kapi sjajnog Humbrol laka i još prešao sa vrlo razrijeđenom sivom bojom. na to dolazi boja, pa wash koji će istaknuti strukturu. Zvuči jednostavno, ali sam se nagnjavio 2 sata...

Ima tu još dosta kitanja oko baze periskopa, a i slijedi izrada stepenica i rukohvata. Sve kritike su dobrodošle.

Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Čet Lis 16, 2008 5:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema kritika samo pohvale Very Happy Za sada izgleda ljepo
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Lis 16, 2008 6:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepa dosjetka... Wink Odmah bogatije izgleda...Jedva čekam nastavak.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Čet Lis 16, 2008 8:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovo ko neko proročanstvo.Danas sam baš naletio na tu temu i pitao sam kada bu nastavio rad na njemu kad ono Very Happy
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Lis 16, 2008 9:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mali ot ( na rad nemam primjedbi Very Happy ) di si ju kupil i posto ??
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pet Lis 17, 2008 9:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
mali ot ( na rad nemam primjedbi Very Happy ) di si ju kupil i posto ??
Nabavio sam je od Mitje prije nešto više od godinu dana i ne sjećam se više koliko sam točno platio...mislim da je negdje oko 10 eura, ali me ne drži za riječ. Nedavno sam vidio da je Trumpeter najavio Type XXIII 1/144, pa provjeri prije nabavke. Ova ICM maketa je označena kao limited edition i iako bi trebala bit injection, više je kao short run, pa je Trumpeterova možda bolja. Po dimenzijama je ICM dosta točan i dobiju se dekali su za U 2322, ali i istočnonjemačku i sovjetsku XXIII u posljeratnoj upotrebi. Ponuđena šema bojenja je totalno pogrešna, a otvori po tornju su poprilično generički. Odluku da radim U 2321 sam donio zato što sam našao par dobrih fotografija i nisam morao dodavati previše novih otvora, nego ih eliminirati. Bez fotografije ne treba ni počinjati raditi, jer je na svakoj XXIII toranj malo drugačiji...

Grunf: poruka promijenjena dana: Uto Lis 21, 2008 10:05 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Pet Lis 17, 2008 10:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zasad odlično, zanima me samo kako će ti ispast ovi paneli na tornju budući da je to prilično sitno za riskrajbanje. U svakom slučaju držim ti fige Wink

Pozdrav !
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Lis 28, 2008 3:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još malo napredka...Stepenice za penjanje na toranj i rukohvati od tanke žice i poklopci na tornju od tankog aluminijskog lima. Još malo izbušenih rupa i sve prebojano kistom. Slijedi fino brušenje boje, korekcije grešaka i još malo detaljiranja...

Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Uto Lis 28, 2008 8:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljepo izgleda , stepenice su baš efektne Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Pro 31, 2009 10:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nakon dužeg vremena nastavak radova... Napravio sam novi stalak sa natpisom koji ću još malo doraditi. Poljepio sam propeler, stabilizatore i horizontalna upravljačka kormila i još par malih detalja i krenuo u skrečanje schnorchel-a. Nabavio sam novi, točniji, tokareni metalni periskop, pa treba doraditi i schnorchel koji je prejednostavan, a cijevi nisu baš kružnog oblika i predebele su u odnosu na novi periskop, pa ću ih zamijeniti sa novima od igala i dodati još par detalja. Inače, uspio sam pogubiti jedan prednji stabilizator, pa sam ga morao sam napraviti. Na fotografiji je to onaj lijevo. Nadam se da sam ga uvjerljivo replicirao...
Slijedi bojanje.

Natrag na vrh
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
PorukaUpisano: Čet Pro 31, 2009 11:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stalak je home made ili?
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Pro 31, 2009 12:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bruce Napisao/la:
Stalak je home made ili?
Da, home made ili Hrv. kućna radinost. Very Happy Drvene letvice, stiren, papir, lak.

Natrag na vrh
Nixy6000

Član od: 10 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Pro 31, 2009 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A kako si napravio ime na stalku???
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma