Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 13, 2008 3:07 pm Naslov poruke: ICM 1/144 U-Boot Type XXIII |
|
|
Nakon dovršenja "velike sestre" Type XXI, krenuo sam u rad sa manjom obalnom njemačkom podmornicom sa kraja 2.sv.rata Type XXIII. Ove su podmornice, za razliku od tipa XXI, ušle u borbenu upotrebu, i potopile više savezničkih brodova u zadnjim mjesecima rata. Pokazale su se jednako neuhvatljive za protupodmorničku obranu... ICM-ova maketa je vrlo jednostavna, ali ima nekoliko problema kod uklapanja. Toranj je u kompletu sa trupom i loše se poklapa na vrhu, baš gdje je niz rupa.. Plastika je vrlo mekana i lomljiva, pa su antene bile polomljene još na spruu. Nakon spajanja sam odlučio pokitati spoj na zapovjednom tornju i izbušiti rupe svrdlom. Rezultat vidite na slici... Rukohvati i stepenice na tornju su dane samo kao izbočine, pa sam ih uklonio i namjeravam ih napraviti od tanke žice. Ovaj puta ću za bojanje upotrijebiti WEM Kriegsmarine colorcoats, koje sam već malo isprobao na pojedinim dijelovima podmornice. Mogu samo reći da sam izuzetno zadovoljan kvalitetom tih boja-točni tonovi i najfiniji pigment koji sam do sad vidio..
|
 |
| mile
 | | Član od: 09 Pro 2007 | | Poruke: 608 | | Mjesto: split |
|
Upisano: Sri Velj 13, 2008 6:56 pm Naslov poruke: |
|
|
lijepa maketica  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lis 16, 2008 2:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, nakon dužeg vremena, ponovno radim na ovoj podmornici. Odlučio sam raditi U 2321, prvu proizvedenu od ovog tipa. U 2321 je ušla u borbu na kraju rata i potopila jedan saveznički brod... Nakon odluke da radim baš ovu podmornicu, krenuo sam u adaptiranje zapovjednog tornja. Naime, otvori na tornjevima Type XXIII su se razlikovali po broju i položaju, pa sam prema fotografijama krenuo u kitanje i skrečanje...
Osim toga, pod na tornju je imao drvene pajole koje ICM nije napravio. Za izradu sam se poslužio "sitnim lukavstvom". Uz pomoć čačkalice sam na alu-foliju prebacio potrebnu teksturu sa Revellove Type VII i izrezao u potrebni oblik. Zatim sam listiće folije zalijepio sa par kapi sjajnog Humbrol laka i još prešao sa vrlo razrijeđenom sivom bojom. na to dolazi boja, pa wash koji će istaknuti strukturu. Zvuči jednostavno, ali sam se nagnjavio 2 sata...
Ima tu još dosta kitanja oko baze periskopa, a i slijedi izrada stepenica i rukohvata. Sve kritike su dobrodošle. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lis 16, 2008 5:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Nema kritika samo pohvale Za sada izgleda ljepo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Čet Lis 16, 2008 6:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepa dosjetka... Odmah bogatije izgleda...Jedva čekam nastavak. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Andrej
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Čet Lis 16, 2008 8:23 pm Naslov poruke: |
|
|
ovo ko neko proročanstvo.Danas sam baš naletio na tu temu i pitao sam kada bu nastavio rad na njemu kad ono  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 16, 2008 9:21 pm Naslov poruke: |
|
|
mali ot ( na rad nemam primjedbi ) di si ju kupil i posto ?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pet Lis 17, 2008 9:41 am Naslov poruke: |
|
|
| slider Napisao/la: | mali ot ( na rad nemam primjedbi ) di si ju kupil i posto ?? | Nabavio sam je od Mitje prije nešto više od godinu dana i ne sjećam se više koliko sam točno platio...mislim da je negdje oko 10 eura, ali me ne drži za riječ. Nedavno sam vidio da je Trumpeter najavio Type XXIII 1/144, pa provjeri prije nabavke. Ova ICM maketa je označena kao limited edition i iako bi trebala bit injection, više je kao short run, pa je Trumpeterova možda bolja. Po dimenzijama je ICM dosta točan i dobiju se dekali su za U 2322, ali i istočnonjemačku i sovjetsku XXIII u posljeratnoj upotrebi. Ponuđena šema bojenja je totalno pogrešna, a otvori po tornju su poprilično generički. Odluku da radim U 2321 sam donio zato što sam našao par dobrih fotografija i nisam morao dodavati previše novih otvora, nego ih eliminirati. Bez fotografije ne treba ni počinjati raditi, jer je na svakoj XXIII toranj malo drugačiji... _________________
Group build - Metal finish battle
Grunf: poruka promijenjena dana: Uto Lis 21, 2008 10:05 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Pet Lis 17, 2008 10:29 am Naslov poruke: |
|
|
Zasad odlično, zanima me samo kako će ti ispast ovi paneli na tornju budući da je to prilično sitno za riskrajbanje. U svakom slučaju držim ti fige
Pozdrav ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Lis 28, 2008 3:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Još malo napredka...Stepenice za penjanje na toranj i rukohvati od tanke žice i poklopci na tornju od tankog aluminijskog lima. Još malo izbušenih rupa i sve prebojano kistom. Slijedi fino brušenje boje, korekcije grešaka i još malo detaljiranja...
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 28, 2008 8:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljepo izgleda , stepenice su baš efektne  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Pro 31, 2009 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
Nakon dužeg vremena nastavak radova... Napravio sam novi stalak sa natpisom koji ću još malo doraditi. Poljepio sam propeler, stabilizatore i horizontalna upravljačka kormila i još par malih detalja i krenuo u skrečanje schnorchel-a. Nabavio sam novi, točniji, tokareni metalni periskop, pa treba doraditi i schnorchel koji je prejednostavan, a cijevi nisu baš kružnog oblika i predebele su u odnosu na novi periskop, pa ću ih zamijeniti sa novima od igala i dodati još par detalja. Inače, uspio sam pogubiti jedan prednji stabilizator, pa sam ga morao sam napraviti. Na fotografiji je to onaj lijevo. Nadam se da sam ga uvjerljivo replicirao...
Slijedi bojanje.
|
 |
| Bruce
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 1641 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 31, 2009 11:21 am Naslov poruke: |
|
|
| Stalak je home made ili? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Pro 31, 2009 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bruce Napisao/la: | | Stalak je home made ili? | Da, home made ili Hrv. kućna radinost. Drvene letvice, stiren, papir, lak. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nixy6000
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 97 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Pro 31, 2009 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
A kako si napravio ime na stalku??? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|