Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| The_Duke
| | Član od: 04 Ožu 2015 | | Poruke: 9 | | Mjesto: Ćuprija |
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 12:30 am Naslov poruke: Pocetak |
|
|
Posto sam kao sto rekoh apsolutni pocetnik, moram da postavim neka krajnje cudna pitanja... Pretrazio sam forum, ali nisam nasao odgovore, ako nisam video, molim vas ispravite me.
Elem, koliko vremena je potrebno da se osusi Italieri tecni lepak za plastiku od nanosenja?
Koliko vremena je potrebno da se osusi farba?
I naravno, hoce li se farba koja mi ostane visak stvrdnuti u bocici, posle koliko vremena, i da li postoji neka fora to odloziti?
P.S. Znam da sam sve ovo mogao vrlo lako da proguglam, ali sta znam, volim kada cujem direktno od ljudi sa kojima cu nadam se da saradjujem na ovaj ili onaj nacin...  _________________ Psihički sam se odjavio. Mozak - misaona imenica. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 10:35 am Naslov poruke: |
|
|
za ljepilo ne znam koliko ali nije dugo, kod Tamya ljepila (zeleni poklopac) radi se zapravo o nekoj vrsti otapala pa je sušenje relativno brzo = isparavanje... e sad kakvo je Itaeri?
Boje, ovisno da li se radi o enamelima (uljnim) ili akrilima
enameli , (kantice Humbrol, Revell, bočice ModelMaster/Italeri) obično piše nekih 6 sati, ali ovisi o sloju, dodanom razrjeđivaču.... itd, toplina pomaže sušenje.. u svakom slučaju dobra stara praksa obojiš i "zaboraviš" do sutradan da izbjegneš neugodna iznenađenja.
Akrili suše vrlo brzo, opet ovisno o otapalu.. nakon koji sat se može nastaviti sa radom.
trajnost boje? opet ovisi koje, mislim da enameli traju duže (zbog otapala koje dulje isparava) uz par preporuka.
Nažalost bočice sa navojem MM izgledaju bolje ali je zez da treba svaki put dobro očistiti navoje.. zato su kantice Humbrolla "vječne" uz oprez pri otvaranju da se ne deformira previše poklopac. Poslije korištenja obrišeš rub i zatvoriš , promučkaš ili prevrneš da se spoj poklopca i kantice "navlaži" tako osiguraš da drži.
Uglavnom za sve tipove boja i spremnika vrijedi par pravila:
- dobro očistiti poklopac/čep i dosjed
- ne dodavati razrjeđivać/otapalo u originalno pakovanje
- ne koristiti boju direktno iz bočice/kantice
- uzmi količinu koja će ti trebati u neku malu posudicu i odatle bojaj/razrjeđuj miješaj.... - počmi skupljat razna odbačena blister pakovanja (od većih tableta, kontaktnih leća, ulošci od bombonjera... sve su to odlične posudice za mješanje boje)
Male bočice ljekova i slične posudice sa dobrim zatvaranjem su odlične za spremanje veće količine zamiješanih boja, jer ukoliko moraš zamiješati neku boju (to je poslastica revela da ti daje mikseve svojih boja) onda je bolje cijelu količinu zamiješati i spremiti jer češ teško ponovo dobit isti ton.
- dodaj par kuglica (od ležajeva, olovnih kugliza za ribolov...) u spremnik, olakšat će ti miješanje neophodno jer se pigment vrlo brzo istaloži na dnu i odvoji od otapala pa prije svakog otvaranja boje, čak i ako si je nedavno koristio treba je dobro i energično promučkati (kod kantica drži uvijek čep jer će se garant otvoriti i to na kakvoj crnoj ili crvenoj) alternativa je da dobro promiješaš ali ovo sa kuglicama i mučkanjem je punoo bolje |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| The_Duke
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 11:28 am Naslov poruke: |
|
|
Sad sam tek shvatio da nisam napisao koje su boje, ja se izvinjavam...
Hvala druze puno na opsirnom tekstu! Thumbs up od mene...  _________________ Psihički sam se odjavio. Mozak - misaona imenica. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 12:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma pošto si spominjao Italeri pretpostavljam da su ModelMaster boje (to je valjda njihov brend)
e sad znam njihove enamele u staklenim bočicama .. lijepo izgledaju al drži pri ruci "papagajke" il klješta za orahe i laganu ruku kad zapeku navoji  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 5:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Ma pošto si spominjao Italeri pretpostavljam da su ModelMaster boje (to je valjda njihov brend)
e sad znam njihove enamele u staklenim bočicama .. lijepo izgledaju al drži pri ruci "papagajke" il klješta za orahe i laganu ruku kad zapeku navoji  | da ne bi iso na sivanje kao ja kad pukne bocica..... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 5:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | | Leo - zd Napisao/la: | Ma pošto si spominjao Italeri pretpostavljam da su ModelMaster boje (to je valjda njihov brend)
e sad znam njihove enamele u staklenim bočicama .. lijepo izgledaju al drži pri ruci "papagajke" il klješta za orahe i laganu ruku kad zapeku navoji  | da ne bi iso na sivanje kao ja kad pukne bocica..... |
okrenuti bočicu naopačke i malo razrjeđivača u navoje čuda čini... a oko bočice omotati onu široku gumicu za spise, za povećani grip  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijenost, lijenost, lijenost... očistiti dobro navoje i bočice i poklopca razrjeđivačem prije zatvaranja bočice i ne trebaju ni papagajke, ni doktori, ni konci i igle za šivanje.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| The_Duke
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 7:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Boje su Enamel... Znaci poklopce...  _________________ Psihički sam se odjavio. Mozak - misaona imenica. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|