Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Pocetak

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
The_Duke

Član od: 04 Ožu 2015
Mjesto: Ćuprija
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 12:30 am    Naslov poruke: Pocetak Citiraj ovaj komentar

Posto sam kao sto rekoh apsolutni pocetnik, moram da postavim neka krajnje cudna pitanja... Pretrazio sam forum, ali nisam nasao odgovore, ako nisam video, molim vas ispravite me.

Elem, koliko vremena je potrebno da se osusi Italieri tecni lepak za plastiku od nanosenja?

Koliko vremena je potrebno da se osusi farba?

I naravno, hoce li se farba koja mi ostane visak stvrdnuti u bocici, posle koliko vremena, i da li postoji neka fora to odloziti?

P.S. Znam da sam sve ovo mogao vrlo lako da proguglam, ali sta znam, volim kada cujem direktno od ljudi sa kojima cu nadam se da saradjujem na ovaj ili onaj nacin... Smile
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 10:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

za ljepilo ne znam koliko ali nije dugo, kod Tamya ljepila (zeleni poklopac) radi se zapravo o nekoj vrsti otapala pa je sušenje relativno brzo = isparavanje... e sad kakvo je Itaeri?

Boje, ovisno da li se radi o enamelima (uljnim) ili akrilima
enameli , (kantice Humbrol, Revell, bočice ModelMaster/Italeri) obično piše nekih 6 sati, ali ovisi o sloju, dodanom razrjeđivaču.... itd, toplina pomaže sušenje.. u svakom slučaju dobra stara praksa obojiš i "zaboraviš" do sutradan da izbjegneš neugodna iznenađenja.

Akrili suše vrlo brzo, opet ovisno o otapalu.. nakon koji sat se može nastaviti sa radom.

trajnost boje? opet ovisi koje, mislim da enameli traju duže (zbog otapala koje dulje isparava) uz par preporuka.
Nažalost bočice sa navojem MM izgledaju bolje ali je zez da treba svaki put dobro očistiti navoje.. zato su kantice Humbrolla "vječne" uz oprez pri otvaranju da se ne deformira previše poklopac. Poslije korištenja obrišeš rub i zatvoriš , promučkaš ili prevrneš da se spoj poklopca i kantice "navlaži" tako osiguraš da drži.
Uglavnom za sve tipove boja i spremnika vrijedi par pravila:
- dobro očistiti poklopac/čep i dosjed
- ne dodavati razrjeđivać/otapalo u originalno pakovanje
- ne koristiti boju direktno iz bočice/kantice
- uzmi količinu koja će ti trebati u neku malu posudicu i odatle bojaj/razrjeđuj miješaj.... - počmi skupljat razna odbačena blister pakovanja (od većih tableta, kontaktnih leća, ulošci od bombonjera... sve su to odlične posudice za mješanje boje)
Male bočice ljekova i slične posudice sa dobrim zatvaranjem su odlične za spremanje veće količine zamiješanih boja, jer ukoliko moraš zamiješati neku boju (to je poslastica revela da ti daje mikseve svojih boja) onda je bolje cijelu količinu zamiješati i spremiti jer češ teško ponovo dobit isti ton.

- dodaj par kuglica (od ležajeva, olovnih kugliza za ribolov...) u spremnik, olakšat će ti miješanje neophodno jer se pigment vrlo brzo istaloži na dnu i odvoji od otapala pa prije svakog otvaranja boje, čak i ako si je nedavno koristio treba je dobro i energično promučkati (kod kantica drži uvijek čep jer će se garant otvoriti i to na kakvoj crnoj ili crvenoj) alternativa je da dobro promiješaš ali ovo sa kuglicama i mučkanjem je punoo bolje
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
The_Duke

PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 11:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sad sam tek shvatio da nisam napisao koje su boje, ja se izvinjavam...

Hvala druze puno na opsirnom tekstu! Thumbs up od mene... Smile
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 12:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma pošto si spominjao Italeri pretpostavljam da su ModelMaster boje (to je valjda njihov brend)
e sad znam njihove enamele u staklenim bočicama .. lijepo izgledaju al drži pri ruci "papagajke" il klješta za orahe i laganu ruku kad zapeku navoji Twisted Evil
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 5:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
Ma pošto si spominjao Italeri pretpostavljam da su ModelMaster boje (to je valjda njihov brend)
e sad znam njihove enamele u staklenim bočicama .. lijepo izgledaju al drži pri ruci "papagajke" il klješta za orahe i laganu ruku kad zapeku navoji Twisted Evil
da ne bi iso na sivanje kao ja kad pukne bocica.....
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 5:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
Leo - zd Napisao/la:
da ne bi iso na sivanje kao ja kad pukne bocica.....

okrenuti bočicu naopačke i malo razrjeđivača u navoje čuda čini... a oko bočice omotati onu široku gumicu za spise, za povećani grip Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 5:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijenost, lijenost, lijenost... očistiti dobro navoje i bočice i poklopca razrjeđivačem prije zatvaranja bočice i ne trebaju ni papagajke, ni doktori, ni konci i igle za šivanje. Rolling Eyes
The_Duke

PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 7:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boje su Enamel... Znaci poklopce... Very Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma