Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 1:49 pm Naslov poruke: skidanje boje |
|
|
Jedan dio makete sam prefarbao s dosta debelim slojem bijele boje i sad bi to skinuo i ponovno pofarbao ali da mi to neizgleda onako debelo
Dakle u što da umoćim kako bi se boja skinula |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 1:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Navodno UK-2 ulje za kočnice, ili Mister Musculo, a ja sam skidao i sa nekim sredstvom za odmašćivanje pečnice. Ali pričekaj još par sugestija, zlu ne trebalo. Što god probaš, prvo ispitaj na nekom komadu styrena da li nagriza plastiku. A koliko je sloj boje star, kada si to farbao? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| prije mjesec dana |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 3:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | prije mjesec dana |
Onda je to potpuno osušena boja. Nema veze, skidali su ljudi i boju staru par godina, i ide i to. Uzmi obojani dio, stavi ga u neku plasticnu posudicu, našpricaj Mr. Musculo da potpuno prekrije taj dio, poklopi posudicu, da se ne šire agresivna isparenja, i nakon sat-dva sa starom četkicom za zube ukloni boju. Ako nije sve otišlo dole, ponovi postupak. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 4:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Uzmeš Mr. Muscolo za pećnice, rastepeš maketu u dijelove, staviš u vrećicu i dobro je zaliješ Mr Muscolom. Zatim ostaviš preko noći i drugi dan opereš toplom vodom i četkicom za zube. Funkcionira savršeno ma kako boja stara bila. Ako je boja predebelo nanesena, samo ponovi postupak. ...jedino što ne možeš to napraviti sa prozirnim dijelovima jer ih uništiš. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 4:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako ti se ne da čekati preko noći, kupi natrijevu lužinu u Hospitaliji i otopi ju u vodi, ali nemoj zaboraviti koristiti rukavice i zaštititi kožu, kosu, odjeću i sve ostalo što bi lužina mogla oštetiti. Boja će otpasti u roku par minuta, a isto možeš koristiti četkicu. Dijelove iza toga dobro isperi vodom i kreni ispočetka. Otopinu lužine ostavi negdje vani da voda ishlapi i da se lužina ponovno kristalizira, pa ju možeš kasnije koristiti opet.
U svakom slučaju nemoj nikada koristiti namjenska sredstva za skidanje boje koja se reklamiraju za naš hobby. Ja sam koristio Aeromasterov skidač i uništio par stvari. Naime, on je osim skidanja boje na neki način "isušio" plastiku, pa su dijelovi postali iznimno krhki i podložni raspadanju.
Čisti primjer učenja na greškama
Marko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 5:07 pm Naslov poruke: |
|
|
WARNING:
Natrijeva lužina je vrlo gadna kemikalija-jako nagriza sve organsko, a ako štrcne u oko nema spasa!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 6:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Netrebaš se igrati kemičara,i molim te pusti tu natrijevu lužinu,takodjer i za tebe Marko ovo vrijedi.Osobno koristim sredstvo za čiščenje tipkovnica i ostale bež plastike moga PC-a.Stare makete i 15 godina uspješno sam očistio,što znači da boju staru mjesec dana skida ko od šale.Sredstvo se zove Foam Surface Cleaner,proizvodjač: Fellowes,kupio sam ga u shopu kompjuterskih potrepština,da sad ne reklamiram nekoga,vjerojatno češ naći nešto slično u bilo kojem shopu iste kategorije.Princip rada je sljedeči:poprskaj površinu modela tom pjenom i ostavi neko vrijeme da izreagira u kori boje,vatom ili krpicom jednostavno obriši boju,ako treba ponovi postupak nekoliko puta.Ja sam dijelove poprskao stavio u plastičnu vrečicu i ostavio preko noći.BTW,to sredstvo ima anti statička svojstva pa se sa njime mogu prati i novi modeli prije prvoga bojanja. Cijene takvih sredstava se kreću izmedju 30 i 40 kunkasa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 9:09 pm Naslov poruke: |
|
|
hvala svima
Srećom ne moram rstepiti cijelu maketu jer se radi o repu fokkera koji je još na drvetu jednostavno sam nanio predebeli sloj revellove 5ice |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 17, 2005 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ulje za kočnice radi savršeno (iako u biti uopće nije ulje), dobro skida, ne nagriza plastiku i lako se ispere vodom. Ja sam koristio Castrol Brake Fluid, ali bilo koje kočiono ''ulje'' (UK 2, UK 4.....) DOT 3 standarda bude napravilo posao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| danijel
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 66 | | Mjesto: Veliko Trgovišće |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 4:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo mojih iskustava.
O ovome sam već pisao na "nekom drugom forumu" pa će nekima biti dosadno, ali radi ostalih...
Ja sam trebao skinuti boje i natpise sa modela autobusa koji su bili bojani metodom tampona. Nakon nekoliko pokušaja Mr. Muscolom za pećnice, uspio sam skinuti samo neke boje dok su ostale (riječju:crna) bile pstojane kao i prije. Nakon toga sam is utopio u DOT-4 tekućini za kočnise ali samo nakratko. Boja je otišla, ali plastika je stradala utoliko što je postala krta i lako lomljiva pa sam tako slomio dva sitna dijela. Vjerojatno ni sve boje ni svi plastični materijali nisu isti pa i različito reagiraju na određeni tretman.
Bok. _________________ Tesla je mrtav, Einstein je mrtav, a ni ja se ne osjećam baš bogzna kak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|