Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

skidanje boje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 1:49 pm    Naslov poruke: skidanje boje Citiraj ovaj komentar

Jedan dio makete sam prefarbao s dosta debelim slojem bijele boje i sad bi to skinuo i ponovno pofarbao ali da mi to neizgleda onako debelo

Dakle u što da umoćim kako bi se boja skinula
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Žach
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 1:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Navodno UK-2 ulje za kočnice, ili Mister Musculo, a ja sam skidao i sa nekim sredstvom za odmašćivanje pečnice. Ali pričekaj još par sugestija, zlu ne trebalo. Što god probaš, prvo ispitaj na nekom komadu styrena da li nagriza plastiku. A koliko je sloj boje star, kada si to farbao?
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 2:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prije mjesec dana
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 3:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
prije mjesec dana

Onda je to potpuno osušena boja. Nema veze, skidali su ljudi i boju staru par godina, i ide i to. Uzmi obojani dio, stavi ga u neku plasticnu posudicu, našpricaj Mr. Musculo da potpuno prekrije taj dio, poklopi posudicu, da se ne šire agresivna isparenja, i nakon sat-dva sa starom četkicom za zube ukloni boju. Ako nije sve otišlo dole, ponovi postupak.
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 4:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uzmeš Mr. Muscolo za pećnice, rastepeš maketu u dijelove, staviš u vrećicu i dobro je zaliješ Mr Muscolom. Zatim ostaviš preko noći i drugi dan opereš toplom vodom i četkicom za zube. Funkcionira savršeno ma kako boja stara bila. Ako je boja predebelo nanesena, samo ponovi postupak. ...jedino što ne možeš to napraviti sa prozirnim dijelovima jer ih uništiš.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 4:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako ti se ne da čekati preko noći, kupi natrijevu lužinu u Hospitaliji i otopi ju u vodi, ali nemoj zaboraviti koristiti rukavice i zaštititi kožu, kosu, odjeću i sve ostalo što bi lužina mogla oštetiti. Boja će otpasti u roku par minuta, a isto možeš koristiti četkicu. Dijelove iza toga dobro isperi vodom i kreni ispočetka. Otopinu lužine ostavi negdje vani da voda ishlapi i da se lužina ponovno kristalizira, pa ju možeš kasnije koristiti opet.
U svakom slučaju nemoj nikada koristiti namjenska sredstva za skidanje boje koja se reklamiraju za naš hobby. Ja sam koristio Aeromasterov skidač i uništio par stvari. Naime, on je osim skidanja boje na neki način "isušio" plastiku, pa su dijelovi postali iznimno krhki i podložni raspadanju.
Čisti primjer učenja na greškama Cekic u glavu

Marko
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 5:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

WARNING:
Natrijeva lužina je vrlo gadna kemikalija-jako nagriza sve organsko, a ako štrcne u oko nema spasa! Exclamation
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 6:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Netrebaš se igrati kemičara,i molim te pusti tu natrijevu lužinu,takodjer i za tebe Marko ovo vrijedi.Osobno koristim sredstvo za čiščenje tipkovnica i ostale bež plastike moga PC-a.Stare makete i 15 godina uspješno sam očistio,što znači da boju staru mjesec dana skida ko od šale.Sredstvo se zove Foam Surface Cleaner,proizvodjač: Fellowes,kupio sam ga u shopu kompjuterskih potrepština,da sad ne reklamiram nekoga,vjerojatno češ naći nešto slično u bilo kojem shopu iste kategorije.Princip rada je sljedeči:poprskaj površinu modela tom pjenom i ostavi neko vrijeme da izreagira u kori boje,vatom ili krpicom jednostavno obriši boju,ako treba ponovi postupak nekoliko puta.Ja sam dijelove poprskao stavio u plastičnu vrečicu i ostavio preko noći.BTW,to sredstvo ima anti statička svojstva pa se sa njime mogu prati i novi modeli prije prvoga bojanja. Cijene takvih sredstava se kreću izmedju 30 i 40 kunkasa.
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 9:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala svima

Srećom ne moram rstepiti cijelu maketu jer se radi o repu fokkera koji je još na drvetu jednostavno sam nanio predebeli sloj revellove 5ice
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2005 11:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ulje za kočnice radi savršeno (iako u biti uopće nije ulje), dobro skida, ne nagriza plastiku i lako se ispere vodom. Ja sam koristio Castrol Brake Fluid, ali bilo koje kočiono ''ulje'' (UK 2, UK 4.....) DOT 3 standarda bude napravilo posao.
Natrag na vrh
danijel

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Veliko Trgovišće
PorukaUpisano: Pon Pro 05, 2005 4:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo mojih iskustava.

O ovome sam već pisao na "nekom drugom forumu" pa će nekima biti dosadno, ali radi ostalih...

Ja sam trebao skinuti boje i natpise sa modela autobusa koji su bili bojani metodom tampona. Nakon nekoliko pokušaja Mr. Muscolom za pećnice, uspio sam skinuti samo neke boje dok su ostale (riječju:crna) bile pstojane kao i prije. Nakon toga sam is utopio u DOT-4 tekućini za kočnise ali samo nakratko. Boja je otišla, ali plastika je stradala utoliko što je postala krta i lako lomljiva pa sam tako slomio dva sitna dijela. Vjerojatno ni sve boje ni svi plastični materijali nisu isti pa i različito reagiraju na određeni tretman.

Bok.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma