Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

P-51D, 1/72

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2016 7:21 pm    Naslov poruke: P-51D, 1/72 Citiraj ovaj komentar

Moje novo nedjelo je P-51D u 1/72. Trudio sam se napraviti ga što vjernije originalu. Krila su kitana i nisu rivetirana. Trup je rivetiran. Gdje je na originalu NMF, na maketi je alu folija, gdje je na originalu boja i na maketi je. Usput, dobro se vidi razlika između folije i srebrne boje, što je bit i opravdanje uporabe folije, jer se taj efekt bojom ne može postići. Kutije stajnog trapa su uobičajeno detaljirane, kao i kokpit, no na ovim slikama se baš ne vidi. Namjerno je slikan na sunčevom svjetlu pod oštrim kutem kako bi se istakle sve greške....

2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2016 7:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dobar
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ožu 27, 2016 10:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ulovio si grif polako Very Happy
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pon Ožu 28, 2016 10:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Korektno. Na nekim fotkama izgleda vrlo uvjerljivo, na drugima se vide neke greškice. No generalno vrlo pristojno. Slab sam na taj E2-S znaš? Složio sam jednog prije skoro 20 godina. Još ga imam na polici. Obojao sam ga u tamno zelenu kao i ti. Donio sam ga na tekmu u Osijek, a kad tamo Miros s takodjer E2-S. Smile I sredio me Sad
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Pon Ožu 28, 2016 10:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je, sjećam se imam i ja mojeg još i moram ti priznati da je tvoj točno obojan, a moj ne, samo ja sam priložio iz neke knjige isto tako krivu teoriju da je gore bila olivdrab pa je to kod sudaca odlučilo Wink
Antun Janković

PorukaUpisano: Pon Ožu 28, 2016 11:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miros Napisao/la:
Je, sjećam se imam i ja mojeg još i moram ti priznati da je tvoj točno obojan, a moj ne, samo ja sam priložio iz neke knjige isto tako krivu teoriju da je gore bila olivdrab pa je to kod sudaca odlučilo Wink

A koja je gore? Na fotkama izgleda oliv drab

Član od: 15 Lip 2015
PorukaUpisano: Uto Ožu 29, 2016 12:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U nekim knjigama je tamno ili sivoplav ali je to pogresno. Ili je bio RAF dark green ili US. olive drab.
rudi čajevec

Član od: 07 Ruj 2010
Mjesto: ŠTORE
PorukaUpisano: Uto Ožu 29, 2016 10:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar. U zdravlje
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Uto Ožu 29, 2016 10:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je valjda najpoznatija fotografija Mustanga ikad. Valjda nema knjige i web stranice o Mustanzima, a da nije objavljena.
Vjerujem da ste je svi vidjeli.
Isto tako ova fotografija je predmet žustrih debata o bojenju već desetljećima, što je zanimljivo s obzirom da je u boji!

Prvi je E2-C "Lou IV" Thomasa Christiana, zapovjednika, koji je na njemu i poginuo u zračnoj borbi nedugo nakon što je ova fotografija snimljena. Iza njega je naš E2-S kojim na ovoj fotografiji leti veliki američki as Urban Drew.

Ja i Miro s svoje makete složili u drugoj polovici 90-tih, dakle dok je internet tek počeo izgledati kao danas, sa newsgrupama, forumima i webstranica sa slikama i već onda su rasprave bile žučne koja je to zelena na slici. Naime zahvaljujući lošoj repordukciji ove fotke po knjigama tijekom desetljeća + iskazima nekih svjedoka spottera onog vremena vjerovalo se da su avioni plavi (slično kao Thunderbolti) te semogu vidjeti modeli, makete pa čak i restaurairani warbirdi u plavoj boji.
Nije pomoglo to što je i sam Urban Drew izjavio da je njegov avion bio zelen, a ne plav. Tek dakle se u kasnim 90-tim većinsko mišljenje počelo mijenjati prema tome da gledamo zelenu boju, no i tu su se počela lomiti koplja o kojoj zelenoj se radi. Naravno logična bi bila US Olive Drab, ali an fotki izgeda prezeleno. Pa su se javile teorije da se radi o RAF Dark Green kojom su avioni prebojeni u nedostatku američke boje. Isto tako neki su projemtili razliku u tonovima, pa se počelo pretpostavljati da je avion Dark Green, ali su invazijske traake s gornje strane prebojene s olive Drab... Da dodam da je mogućea i US Dark Green boja koja je nijansom gotovo idetnična RAF Dark Green... I tako. JAko zanimjiva tema uglavnom. Kao što rekoh, volim vidjeti maketu E2-S . Very Happy

Evo mog. Slika je takva kava je. Digitalaca onda nije bilo, danas je pod debelim slojem prašine. Laughing

Natrag na vrh
Antun Janković

PorukaUpisano: Uto Ožu 29, 2016 1:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je 48-ica?
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 29, 2016 2:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima još fotki iz tog perioda u koloru i korištena je i RAF Dark green i US Olive drab. Meni panel ispred kokpita (koji je tvornički US OD) izgleda identično ostatku zelene na avionu, pa bi se odlučio za OD kad bi radio dotični avion...
No ovo je primarno tema o Antunovoj maketi. Ono što se može zamijetiti kao greška je vjetrobran koji ima "stepenicu" prema trupu, kao i dosta neprecizno bojanje okvira poklopca kokpita i vjetrobrana, Granica između žute boje na nosu aviona i ostatka makete je vrlo nepravilna. Folija blista kao da je to neki suvremeni Red Bull racer, ali je na mnogim mjestima "krumpirasta"(donji dio nosa aviona i rezervari), dok je aluminij boja na krilima puna mrvica. Panel ispod auspuha bi trebao biti u tamnijem tonu metala (u originalu magnezij), a sami auspusi traže više efekata. Tehnička uvjerljivost makete bi bila bolja da su flapsovi spušteni, a kotači malo polegnuti. U odnosu na već viđene Antunove prethodne pokušaje postavljanja alu folije na makete, ovaj je možda najuspješniji (bar se meni osobno tako čini).

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
White Tiger

Član od: 08 Lip 2015
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sri Ožu 30, 2016 4:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega Antune, svaka cast Very Happy odlican!
Natrag na vrh
Antun Janković

PorukaUpisano: Čet Ožu 31, 2016 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na komentarima.
Bubi Restaurator

Član od: 09 Sij 2016
Mjesto: Ika - Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ožu 31, 2016 8:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijep Mustang, bravo!
Most people were silent."
R. O.

https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=25715
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma