Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Ned Ožu 27, 2016 7:21 pm Naslov poruke: P-51D, 1/72 |
|
|
Moje novo nedjelo je P-51D u 1/72. Trudio sam se napraviti ga što vjernije originalu. Krila su kitana i nisu rivetirana. Trup je rivetiran. Gdje je na originalu NMF, na maketi je alu folija, gdje je na originalu boja i na maketi je. Usput, dobro se vidi razlika između folije i srebrne boje, što je bit i opravdanje uporabe folije, jer se taj efekt bojom ne može postići. Kutije stajnog trapa su uobičajeno detaljirane, kao i kokpit, no na ovim slikama se baš ne vidi. Namjerno je slikan na sunčevom svjetlu pod oštrim kutem kako bi se istakle sve greške....
 _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Ožu 27, 2016 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| dobar |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 27, 2016 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Ulovio si grif polako  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Ožu 28, 2016 10:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Korektno. Na nekim fotkama izgleda vrlo uvjerljivo, na drugima se vide neke greškice. No generalno vrlo pristojno. Slab sam na taj E2-S znaš? Složio sam jednog prije skoro 20 godina. Još ga imam na polici. Obojao sam ga u tamno zelenu kao i ti. Donio sam ga na tekmu u Osijek, a kad tamo Miros s takodjer E2-S. I sredio me  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1045 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Pon Ožu 28, 2016 10:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Je, sjećam se imam i ja mojeg još i moram ti priznati da je tvoj točno obojan, a moj ne, samo ja sam priložio iz neke knjige isto tako krivu teoriju da je gore bila olivdrab pa je to kod sudaca odlučilo  _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Pon Ožu 28, 2016 11:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Miros Napisao/la: | Je, sjećam se imam i ja mojeg još i moram ti priznati da je tvoj točno obojan, a moj ne, samo ja sam priložio iz neke knjige isto tako krivu teoriju da je gore bila olivdrab pa je to kod sudaca odlučilo  |
A koja je gore? Na fotkama izgleda oliv drab _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| JŽ
| | Član od: 15 Lip 2015 | | Poruke: 186 | |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2016 12:05 am Naslov poruke: |
|
|
U nekim knjigama je tamno ili sivoplav ali je to pogresno. Ili je bio RAF dark green ili US. olive drab. _________________ Live and let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| rudi čajevec
 | | Član od: 07 Ruj 2010 | | Poruke: 210 | | Mjesto: ŠTORE |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2016 10:13 am Naslov poruke: |
|
|
Dobar.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2016 10:18 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo je valjda najpoznatija fotografija Mustanga ikad. Valjda nema knjige i web stranice o Mustanzima, a da nije objavljena.
Vjerujem da ste je svi vidjeli.
Isto tako ova fotografija je predmet žustrih debata o bojenju već desetljećima, što je zanimljivo s obzirom da je u boji!
Prvi je E2-C "Lou IV" Thomasa Christiana, zapovjednika, koji je na njemu i poginuo u zračnoj borbi nedugo nakon što je ova fotografija snimljena. Iza njega je naš E2-S kojim na ovoj fotografiji leti veliki američki as Urban Drew.
Ja i Miro s svoje makete složili u drugoj polovici 90-tih, dakle dok je internet tek počeo izgledati kao danas, sa newsgrupama, forumima i webstranica sa slikama i već onda su rasprave bile žučne koja je to zelena na slici. Naime zahvaljujući lošoj repordukciji ove fotke po knjigama tijekom desetljeća + iskazima nekih svjedoka spottera onog vremena vjerovalo se da su avioni plavi (slično kao Thunderbolti) te semogu vidjeti modeli, makete pa čak i restaurairani warbirdi u plavoj boji.
Nije pomoglo to što je i sam Urban Drew izjavio da je njegov avion bio zelen, a ne plav. Tek dakle se u kasnim 90-tim većinsko mišljenje počelo mijenjati prema tome da gledamo zelenu boju, no i tu su se počela lomiti koplja o kojoj zelenoj se radi. Naravno logična bi bila US Olive Drab, ali an fotki izgeda prezeleno. Pa su se javile teorije da se radi o RAF Dark Green kojom su avioni prebojeni u nedostatku američke boje. Isto tako neki su projemtili razliku u tonovima, pa se počelo pretpostavljati da je avion Dark Green, ali su invazijske traake s gornje strane prebojene s olive Drab... Da dodam da je mogućea i US Dark Green boja koja je nijansom gotovo idetnična RAF Dark Green... I tako. JAko zanimjiva tema uglavnom. Kao što rekoh, volim vidjeti maketu E2-S .
Evo mog. Slika je takva kava je. Digitalaca onda nije bilo, danas je pod debelim slojem prašine.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2016 1:50 pm Naslov poruke: |
|
|
To je 48-ica? _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2016 2:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Ima još fotki iz tog perioda u koloru i korištena je i RAF Dark green i US Olive drab. Meni panel ispred kokpita (koji je tvornički US OD) izgleda identično ostatku zelene na avionu, pa bi se odlučio za OD kad bi radio dotični avion...
No ovo je primarno tema o Antunovoj maketi. Ono što se može zamijetiti kao greška je vjetrobran koji ima "stepenicu" prema trupu, kao i dosta neprecizno bojanje okvira poklopca kokpita i vjetrobrana, Granica između žute boje na nosu aviona i ostatka makete je vrlo nepravilna. Folija blista kao da je to neki suvremeni Red Bull racer, ali je na mnogim mjestima "krumpirasta"(donji dio nosa aviona i rezervari), dok je aluminij boja na krilima puna mrvica. Panel ispod auspuha bi trebao biti u tamnijem tonu metala (u originalu magnezij), a sami auspusi traže više efekata. Tehnička uvjerljivost makete bi bila bolja da su flapsovi spušteni, a kotači malo polegnuti. U odnosu na već viđene Antunove prethodne pokušaje postavljanja alu folije na makete, ovaj je možda najuspješniji (bar se meni osobno tako čini). _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| White Tiger
 | | Član od: 08 Lip 2015 | | Poruke: 111 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sri Ožu 30, 2016 4:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolega Antune, svaka cast odlican! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Čet Ožu 31, 2016 12:49 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala svima na komentarima. _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bubi Restaurator
 | | Član od: 09 Sij 2016 | | Poruke: 170 | | Mjesto: Ika - Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|