Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

USS Indianapolis (CA-35) 1:350
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
PergerCRO

Član od: 13 Sij 2015
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 06, 2015 10:40 pm    Naslov poruke: USS Indianapolis (CA-35) 1:350 Citiraj ovaj komentar

Evo završen danas moj prvi brod Smile

Radi se o Academy USS Indianapolis maketi u mjerilu 1:350. Nemam iskustva dovoljno da bih dao neku ocjenu kvalitete ove makete, da li je dobre izrade ili ne, koliko su pouzdani detalji, itd. ali prva mi je i ja sam zadovoljan Smile

Nisam učio neku veliku povijest ovog broda, ali čitajući ono najvažnije saznao sam da je nažalost zapamćen po najvećem gubitku ljudi na moru, gdje je od 1196 članova posade preživjelo samo 317. Iako je sudjelovao u nekoliko borbi u kojima je "zaradio" i 10 borbenih zvijezdi, najpoznatiji je po tome što je dopremio dijelove atomske bombe "little boy" koja je kasnije bačena na Hiroshimu. Eto u nastavku ima nekoliko slika. Slike nisu baš najkvalitenije, em što je slikano mobitelom, em što ja baš i nisam neki fotograf Smile Na maketi se vidi dosta nedostataka i mana koji su nastali mojim neiskustvom. S obzirom da sam se učio bojati zračnim kistom, bojanje nije možda na razini na kojoj bi trebalo biti, ali eto obećajem da ću sa slijedećom maketom u ovom mjerilu (a bit će ih još) vještine unaprijediti i pokušati odraditi puno bolji posao. Nakon što sam se raspitivao kod nekih članova oko izrade postolja, ipak sam ga odlučio nekako sam napraviti, i uz pomoć rodbine i kolega došao sam do ručno napravljenog postolja, hehe. Nije savršeno ali ima dušu.

Eto sad slobodno pregledajte slike i nabacite komentare bili oni pozitivni ili negativni Smile Nadam se da ovi iskusni majstori zanata poput gospodina Maria i gospodina Jablanka neće biti preoštri Smile Hvala.

http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Jul 06, 2015 11:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepo. Za prvu maketu više nego odlično. I maketa, i postolje i prezentacija.

BTW, ubuduće nemoj koristiti Google translator. Ako nisi siguran što nešto znači na engleskom (ili nekom drugom jeziku), pitaj.

U pomorstvu se koriste specifični engleski izrazi, tako da "Draft: 5,28m" ne znači "Nacrt: 5,28m" nego "Gaz: 5,28m". Very Happy Wink
PergerCRO

PorukaUpisano: Uto Jul 07, 2015 7:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma to sam ja nešto gledao i tražio izraze i znao sam da ću nešto blesavo napraviti, hehe. Ali našao sam taj izraz Gaz u nekoj prezentaciji i tamo je ta mjera gaz bila prevedena na engleski kao Draught... I sad mene mučilo jel to isto što i draft ili ne... I onda sam našao na nekoj stranici ovakav prijevod i reko valjd ljudi znaju kaj pišu, ali izgleda da ne znaju, hehe Smile

Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Jul 07, 2015 8:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

PergerCRO Napisao/la:
Ma to sam ja nešto gledao i tražio izraze i znao sam da ću nešto blesavo napraviti, hehe. Ali našao sam taj izraz Gaz u nekoj prezentaciji i tamo je ta mjera gaz bila prevedena na engleski kao Draught... I sad mene mučilo jel to isto što i draft ili ne... I onda sam našao na nekoj stranici ovakav prijevod i reko valjd ljudi znaju kaj pišu, ali izgleda da ne znaju, hehe Smile

To je zato jer su i oni prevodili sa Google translatorom.

Općenito u engleskom jeziku riječ "draft" ima više značenja i gotovo je se nikada ne može prevodit samostalno nego u kontekstu rečenice tj. teksta u kojem se koristi.
U pomorstvu "draught" i "draft" znače isto, gaz broda.
Razlika je samo da li piše englez ("draught"), što je književno ispravno ili amerikanac ("draft").

To ti je isto kao što amerikanci za sivu boju pišu "gray" a englezi "grey" i oba izraza su podjednako ispravna i isto se izgovaraju.

Ako hoćeš, možeš odštampati novu legendu istih dimenzija i samo je zalijepi preko ove.
PergerCRO

PorukaUpisano: Uto Jul 07, 2015 8:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
...Ako hoćeš, možeš odštampati novu legendu istih dimenzija i samo je zalijepi preko ove.

Već je isprintana Smile Hvala ti na objašnjenju Smile

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Jul 07, 2015 10:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za prvu maketu i to OOB (iz kutije) nije loša. Podloga je dobra i očito je podigla cijelu maketu. grešaka, naravno, ima, ali to ćeš sigurno popraviti na sljedećim maketama kad stekneš iskustvo i malo se ohrabriš primjeniti efekte kod bojanja i prljanje, kao i pokušaš sa PE setom. Brodovi OOB izgledaju prazno bez ograda i sitnih detalja, a nedostaju ti i "žice" kojih ima mnoštvo po jarbolima i između njih.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Uto Jul 07, 2015 1:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zbilja super, što kaže Grunf, možda da probaš razapeti žice između jarbola, nije teško a vizualno jako podiže cijelu maketu...

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
PergerCRO

PorukaUpisano: Uto Jul 07, 2015 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tole Napisao/la:
Zbilja super, što kaže Grunf, možda da probaš razapeti žice između jarbola, nije teško a vizualno jako podiže cijelu maketu...

Vrlo rado bih pokušao. Pa eto ako može neka smjernica, što i kako i probati ću Smile Hvala.

Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Jul 07, 2015 8:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se baš svidja. Ima dušu i vidi se da si ga s gustom napravija.podloga je isto dobra Very Happy
Šta se tiče razaminjanja žica (rigging) možeš ga radit tako da razvuces zagrijani sprue do odgovarajuće debljine pa ga lijepis na brod. Druga mogućnost je da u dućanu ribarske opreme kupiš flakse idgovarajuce debljine
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Jul 08, 2015 8:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mozes probati i izvlaciti niti iz najlonki, zaljepis na jedno mjesto s cijanofiksom i onda rastegnes i zaljepis na drugo mjesto

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sri Jul 08, 2015 10:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Gorane Very Happy

Šta je iduće?

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
PergerCRO

PorukaUpisano: Sri Jul 08, 2015 11:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u-boat Napisao/la:
Svaka čast Gorane Very Happy

Šta je iduće?

Hvala. Sljedeće na redu je B-17G "A Bit-O-Lace" iz seta US Legends koji mi je ostao za složiti Smile

Natrag na vrh
sea wolf

Član od: 12 Stu 2005
Mjesto: Mali Lošinj
PorukaUpisano: Sri Jul 08, 2015 12:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Z prvu meketu broda jako dobro, premda sve što su ti već kolege naveli prije greške , mjerilo 1/350 traži dodatni set ograda nije važno od kojega proizvođaća ali to ti maketu podiže puno. mjerilo 1/700 može još i proći bez toga , ali ovo mjerilo to traži. Još malo se više pozabavi izborom boja da pogodiš nijanse jer recimo ovaj deck blue ti je skroz pogrešan i ruši maketu kao takvu. Evo ti par slika da vidiš isti model kako je napravio jedan super maketar, to ti može poslužiti kao referenca za slijedeće projekte,

Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Sri Jul 08, 2015 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Joj sad si jadnika ubil u pojam. ali da budemo zločesti Twisted Evil pogledaj valove iza pramčanog vala, kao da brod nije prošel.Osim malo pjene, more iza mosta je nepromijenjeno, a i pjena koju izbacuju propeleri bi morala biti jača, nema brazde.

Ako smo dosta zlobni, naći ćemo primjedbe i u savršenstvu. Platon
Natrag na vrh
sea wolf

Član od: 12 Stu 2005
Mjesto: Mali Lošinj
PorukaUpisano: Sri Jul 08, 2015 1:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A dobro Jablanoko sada diskusija o moru može nas odvesti bilo kamo, brod kad ide kroz vodu zavisi kojom brzinom i na kakvom je moru jačine može biti prikazano iz raznih pozicija, svakako da brod kad vozi mora imati pramčani val i valove sa strane trupa , ali može brod i voziti lagano pa onda sve to pada u vodu a može biti na valovima , pa se more razbija o trup. Recimo pratim radove onog Grka Kostasa radi jako lijepe makete ali more mi na njegovim maketama nema smisla nekada , nekada pogodi ali u većini diorama što je radio radi sve na isti kalup i nema mi ama baš nikakve logike kad prikaže neke situacije sa jačinom mora koje radi i broda pa opet ljudi mu se dive njegovim radovima. Ja sam se bazirao na maketu , more je nešto što svako ima na svoji izbor kako će ga prikazati ja sam prošo cijeli svijet i mogu ti reći da sam vidio svakakve boje mora , ajde sada ti prikaži neki Japanski raarač ili krstaricu u navigaciji oko Singapura reci mi kakvu biš boju mora stavio za to područije a ja sam prošto tamo više od 100 puta pa ću tireći koj kolor mora je ispravan sve je to relativno , bitno je maketa. Nisam mislio autora ubijati u pojam mislio sam mu paokazati lijepo napravljenu maketu.

Very Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma